Gammeldags varm kartoffelsalat med løg er en klassiker i det danske køkken. Let at lave, en dejlig sursød smag og serveres ofte med pølser.
Gammeldags varm kartoffelsalat vækker minder om barndommen. I hvert fald hos mig.
Min mormor lavede den nogle gange og serverede kogte, røde pølser til. En rigtig forkælelses-ret syntes jeg dengang.
Kartoffelsalaten har en sursød smag, som passer til svinekød. Så den kan sagtens spises til stegeben, medisterpølse og alt muligt andet kød, hvis du ikke bryder dig om pølser.
Har du rester af kogt kartoffel i køleskabet, er den hurtig at lave, ellers skal du huske at koge kartoflerne og køle dem ned først.
Opskrift på gammeldags varm kartoffelsalat
Ingredienser
- 800 gram kartofler som kan pilles
- 1 stort løg i store tern
- 1 dl eddike gerne hvidvinseddike
- 1,5 dl vand
- 1 tsk salt
- 35 gram smør
- 1 spsk sukker
- 0,5 spsk sennep
- cornichoner hakkede til pynt
Sådan gør du
- Kog kartoflerne et kvarter, kom dem i en sigte og skyl hurtigt med koldt vand. Sæt dem i køleskabet og lad dem blive kolde. Når de er kolde, skærer du dem i tykke skiver.
- Skær løg i tern eller strimler.
- Kom vand, eddike og salt i en gryde og kog op. Hæld løgene i og lad dem blive møre i eddikevandet - det tager ca. 10 minutter. Kom smørret i, vend det rundt, så det smelter.
- Tilsæt sukker og sennep og rør godt rundt. Smag til, måske vil du have mere sukker i, så tilsæt en halv spiseskefuld.
- Tilsæt nu kartoffelskiverne og vend dem rundt i saucen, så den sætter sig fast. Pas på med varmen, for det kan godt brænde fast i bunden.
- Krydr med friskkværnet peber og salt, drys med lidt hakkede cornichoner, eventuelt lidt klippet karse eller purløg. Og server gammeldags varm kartoffelsalat med kogte eller stegte pølser.
Næringsindhold
Tip
Du kan hælde lidt fløde i gammeldags varm kartoffelsalat, hvis du ønsker mere væde.
Du kan også tilsætte gulerødder i tern som i denne opskrift varm kartoffelsalat med skalotteløg og gulerødder.
Jeg foretrækker hvidvinseddike i retten, men du kan sagtens bruge helt almindelig hvid lagereddike.
Se andre opskrifter på gammeldags dansk mad:
Hakkebøf med bløde løg og brun sovs
Slagterens bedste opskrift på frikadeller
Dagmar
Du skriver at eddiken skal i 2 gange og hvor bliver smørret af?
Birgit Ravn
Sur-sød kartoffelsalat. I opskriften står der både smør og sennep, når man så læser hvornår det skal i står der ingenting skal det sket ikke i
Karen Seneca
Hej Birgit
Godt, at du skriver. For jeg har lavet en fejl, da jeg skrev opskriften. Den er nu rettet.
Bedste hilsner Karen
Johnny Paulick
Det var en anderledes måde at lave Varm kartoffelsalat på... Jeg elsker kartoffelsalat... Så denne opskrift skal jeg prøve... Jeg har altid lavet ligesom en opbagt sovs med mel, efter løg er blevet bløde i gryden, med eddike og sukker... Men har aldrig prøvet at komme smør i før, og uden mel.! Det er jeg dog lidt skeptis over.. men smørret det skal jeg prøve... ha.ha. 😉
Karen Seneca
Hej Johnny
Jeg håber, at den lever op til forventningerne 🙂 Husk, at kartofler indeholder stivelse, derfor behøver de ikke mel.
Bedste hilsner Karen
Berina Munch Jensen
Tror aldrig jeg har prøvet den varme, men fik det som barn og kunne godt lide det. Så glæder mig til at prøve noget nyt. Tak 😊