Gammeldags stegeben laves i stegegryde, hvor stegebenene simrer et par timer, og kødet bliver mørt. Skyen jævnes og bruges som en god sovs.
Gammeldags stegeben er en klassiker fra det danske køkken, og det er en meget nem opskrift med masser af smag.
Min erfaring er, at især børn er ret vilde med de stegte ben, hvor de kan sidde og pille det møre kød af benene. Og kødet smager altså virkelig godt.
Hvor mange stegeben skal man så anvende? Det varierer lidt efter hvor meget kød, der er på hvert enkelt ben, og der kan være stor forskel.
Disse ben her var rimelig kødfulde, og derfor passede mængden på cirka 1.5 kilo til fire personer. Men det kan også være du skal bruge lidt mere.
Husk at en stor del af vægten jo netop er ben.
Opskriften er til fire personer.
Opskrift på gammeldags stegeben
Gammeldags stegeben i gryde - mormors opskrift
Ingredienser
- 1,5 kilo stegeben
- 4 deciliter vand
- Lidt timian - 2-3 kviste
- 2 laurbærblade
- smør - til bruning
- salt og friskkværnet peber
- Maizena
- Sovsekulør
Sådan gør du
- Varm en stegegryde op, og smelt smørret i den. Det skal lige brune af.
- Brun nu tre stykker stegeben ad gangen, så de får en god kulør og smag, og bruningen er vigtig for at få den rigtige smag.
- Tag de færdigbrunede stykker stegeben op, og fortsæt på samme måde indtil alle stykker er brunet af. Krydr dem med salt og friskkværnet peber.
- Kom alle stykkerne tilbage i gryden og tilsæt vand, timian og laurbærblade. Læg låget på, og lad nu stegebenene simre i et par timer. Vend dem nogle gange undervejs.
- Når kødet er super mørt, tages de færdige stegeben op af gryden og lægges i et serveringsfad, som dækkes med sølvpapir, mens du laver sovsen.
- Kog skyen op og jævn den med Maizena, der er udrørt i lidt koldt vand. Tilsæt lidt sovsekulør så den ønskede farve på sovsen opnåes, og smag den til med salt og peber. Du kan eventuelt også tilsætte lidt fond. Eller brug en spiseskefuld gastrik.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Servér gammeldags stegeben med luftig kartoffelmos og dampet broccoli, eller prøv med en lækker broccolisalat.
Se også hvordan du laver coleslaw til gammeldags stegeben.
Se disse opskrifter fra mormors køkken:
Annie
Lækre og mære ben og sovsen er god og smagfuld især med lidt gastrik (også din opskrift.)
Peter Amdisen
Du havde mig lige ind til "Maizena"....
Mia
Er dette okse eller svin? Mvh Mia
Holger Rørby Madsen
Hej Mia
Det er grisekød 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger