Indhold
Gammeldags kalvesteg i gryde
Ingredienser
- 1,2 kg kalvebov (eller tykkam)
- 1 spsk smør (til bruning)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 gulerod
- 5 dl vand
- 1 bouillonterning
- 10 enebær
- 3 kviste timian
- 1 tsk rosmarin (tørret)
- 2 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 4 dl stegesky
- madkulør
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Salt 1,2 kg kalvebov i god tid på alle sider, og gerne en time før den skal steges.
- Smelt 1 spsk smør i en stor stegegryde, og brun kalvestegen grundigt af, så den får en god stegeskorpe hele vejen rundt. Og det tager altså mindst fem minutter.
- Snit 1 løg, 1 fed hvidløg og 1 gulerod groft og det ved sammen med 5 dl vand, 1 bouillonterning og 10 enebær. Læg også 3 kviste timian i gryden og krydr kalvestegen med peber og 1 tsk rosmarin.
- Læg låg på gryden, og lad nu stegen simre i to timer ved lav varme. Efter en time kan du eventuelt vende stegen om.
- Når stegen er færdig, tages den op af gryden og lægges på et skærebræt.
- Sigt skyen over i en skål, og resten (de udskogte grøntsager) kasseres.
- Smelt 2 spsk smør i gryden og pisk 1 spsk hvedemel i. Pisk derefter 4 dl stegesky i indtil du har den rette konsistens. Tilføj lidt madkulør, og smag sovsen til med salt og friskkværnet peber. Eventuelt også med lidt gastrik eller sukker.
Opskrift på gammeldags kalvesteg
Gammeldags kalvesteg er fortrinlig gæstemad, der desuden ikke koster en herregård.
Her er den lavet af et stykke kalvebov, men du kan også bruge en kalvetykkam, som heller ikke koster alverden. Det er begge udskæringer, hvor du får meget for prisen.
Tilbehøret er ikke de klassiske kartofler, men i stedet ovnbagte tern af selleri, som passer rigtig godt til kalvekødet.
Se også mine opskrifter på:
Servering
Skær kalvestegen ud i tynde skiver på tværs af fibrene, og anret den på lune tallerkener sammen med ovnbat knoldselleri og den lækre salat med tomater og bønner.
Den gammeldags kalvesteg serveres med ovnbagt knoldselleri og bagte tomater med grønne bønner. Dertil selvfølgelig den lækre sovs.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode




Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du bruger opskriften. Kom gerne med din mening om retten her.
Vibeke Stegelmann skriver
Hvornår kommes enebær i?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Vibeke
Som under punkt 3 - sammen med bla. bouillonterning 🙂
Alt det bedste
Holger
Anni Pedersen skriver
Hejsa
Du har to opskrifter på kalvesteg i gryde, den ene skal simre i 2 timer, den anden i 3 timer, samme mænge kød ?😳😊