Se her hvordan du laver en gammeldags kalvesteg, som den er blevet lavet et utal af gange på de danske kroer. Mørt kalvekød med lækkert tilbehør og en super sovs.
Gammeldags kalvesteg er fortrinlig gæstemad, der desuden ikke koster en herregård.
Her er den lavet af et stykke kalvebov, men du kan også bruge en kalvetykkam, som heller ikke koster alverden. Det er begge udskæringer, hvor du får meget for prisen.
Tilbehøret er ikke de klassiske kartofler, men i stedet ovnbagte tern af selleri, som passer rigtig godt til kalvekødet.
Opskriften er til fire personer.
Ingredienser til gammeldags kalvesteg
1,2 kilo kalvebov eller tykkam
1 løg
1 fed hvidløg
1 gulerod
5 deciliter vand
1 bouillonterning
10 enebær
3 kviste timian
1 teskefuld tørret rosmarin.
Salt og peber
Smør til bruning
Til sovs
2 spiseskefulde smør
1 spiseskefuld hvedemel
4 deciliter stegesky
Sovsekulør
Salt og peber
Serveres med
Bagte tomater med grønne bønner
Fremgangsmåde
- Salt kalvebov i god tid på alle sider, og gerne en time før den skal steges.
- Smelt en god klat smør i en stor stegegryde, og brun kalvestegen grundigt af, så den får en god stegeskorpe hele vejen rundt. Og det tager altså mindst fem minutter.
- Snit løg, hvidløg og gulerod groft og det ved sammen med vand, en bouillonterning og enebær. Læg også nogle timiankviste i gryden og krydr kalvestegen med peber og rosmarin.
- Læg låg på gryden, og lad nu stegen simre i to timer ved lav varme. Efter en time kan du eventuelt vende stegen om.
- Når stegen er færdig, tages den op af gryden og lægges på et skærebræt.
- Sigt skyen over i en skål, og resten (de udskogte grøntsager) kasseres.
- Smelt et par spiseskefulde smør i gryden og pisk en spiseskefuld hvedemel i. Pisk derefter stegesky i indtil du har den rette konsistens. Tilføj lidt sovsekulør, og smag sovsen til med salt og peber. Eventuelt også med lidt gastrik eller sukker.
Skær kalvestegen ud i tynde skiver på tværs af fibrene, og anret den på lune tallerkener sammen med ovnbat knoldselleri og den lækre salat med tomater og bønner.
Nydes med den dejlige sovs til.
Se også mine opskrifter på:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Vibeke Stegelmann
Hvornår kommes enebær i?
Holger Rørby Madsen
Hej Vibeke
Som under punkt 6 - sammen med bla. bouillonterning 🙂
Alt det bedste
Holger
Anni Pedersen
Hejsa
Du har to opskrifter på kalvesteg i gryde, den ene skal simre i 2 timer, den anden i 3 timer, samme mænge kød ?😳😊