• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Fordej

Fordej

fordej opskrift
Brød med fordej bliver bare bedre, og fordejen er utrolig nem at lave. Den skal røres sammen dagen før, og passer ellers sig selv på køkkenbordet til dagen efter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  18. maj 2024 - Udgivet:  13. juni 2019

Del gerne:
63
SHARES
FacebookMessenger63PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Fordej er et must når du vil bage godt brød. Fordejen er nem at lave, og den tilfører brød en sprødere skorpe, smag og længere holdbarhed.
  2. Opskrift på fordej
  3. Nem fordej
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Anvendelse af fordej
  8. Spørgsmål og svar
Gå til opskrift

Fordej er et must når du vil bage godt brød. Fordejen er nem at lave, og den tilfører brød en sprødere skorpe, smag og længere holdbarhed.

Fordej er nærmest uundværligt, hvis du vil bage godt brød.

Min gamle ven og bagermester Hardy Christensen fra Nørre Nebel sagde altid, at hvis du vil have godt brød i dag, så start i går.

Og med det hentydede han til fordejen, så det er godt at være på forkant.

Opskriften giver en mængde fordej, der passer til 12-15 brødstykker, eller 2-3 hele brød/flutes.

Opskrift på fordej

fordej opskrift

Nem fordej

Fordej er et must når du vil bage godt brød. Fordejen er nem at lave, og den tilfører brød en sprødere skorpe, smag og længere holdbarhed.
Bedømmelse
4.9 fra 7 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Samlet tid: 5 minutter minutter
Antal 1 portion
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 100 g vand - koldt
  • 2 g gær
  • 100 g Manitoba hvedemel
  • 25 g fuldkorns hvedemel

Fremgangsmåde

  • Vej koldt vand af i en skål og rør en smule gær ud i vandet. Du skal blot bruge to gram gær.
  • Rør derefter Manitoba og fuldkorns mel i, og det skal blot lige vendes sammen.
  • Læg et stykke husholdningsfilm over, så din fordej ikke tørrer ud. Læg derefter et viskestykke over.
  • Stil skålen med fordejen på køkkenbordet, og den må gerne boble i 24 timer før brug.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
451
% Daglig værdi*
Fedt
 
2
g
3
%
Mættet fedt
 
0.3
g
2
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
0.2
g
Natrium
 
8
mg
0
%
Kalium
 
210
mg
6
%
Kulhydrater
 
95
g
32
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
0.4
g
0
%
Protein
 
14
g
28
%
Vitamin A
 
2
IU
0
%
Calcium
 
27
mg
3
%
Jern
 
6
mg
33
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Anvendelse af fordej

Fordejen kan anvendes i mange forskellige slags brød og brødtyper.

Jeg anvender ofte fordej til blandt andet pizzadej og franskbrød, men i høj grad også til madbrød.

En af de opskrifter jeg bruger ofte er denne:

250 gram koldt vand
15 gram gær
5 gram sukker
300 gram Manitoba hvedemel
10 gram salt
1 portion fordej

Kør vand og gær sammen i skålen på røremaskinen, og ælt derefter sukker, hvedemel, salt og fordej i. Kør ved middelhøj hastighed i otte minutter.

Tag dejen ud på bordet og virk den op. Kom eventuelt lidt mere mel ved hvis det er nødvendigt. Se her hvordan du virker dej op.

Lad dejen hvile 15 minutter.

Virk op igen og del i tre lige store stykker, som formes til flutes. Her viser bager Morten hvordan du gør det.

Stil på bageplade med bagepapir eller hulplade, pensles med vand og hæver i 20 minutter.

Forvarm ovnen til 240 grader varmluft, og stil et lille fad ind i bunden af ovnen.

Når ovnen er gennemvarm kommes en lille sjat vand ind i fadet, pladen med brødene kommer ind, og lågen lukkes straks.

Skru ned på 210 grader varmluft og bag brødene i cirka 15 minutter.

Så har du verdens bedste brød med fordej.

Spørgsmål og svar

Hvad er fordej?

Fordej er en nem dej, som bruges som hjælpemiddel i din brødbagning. En nem form for surdej uden den syrlige smag.

Hvor længe skal en fordej stå?

Det bedste er at lade fordejen stå og arbejde i 24 timer. Men du kan godt bruge den allerede efter 12 timer.

Hvad gør fordejen ved brødet?

Fordej udvikler blandt andet smagen i dit brød, og men giver også en bedre skorpe og øget holdbarhed.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Henrik Hansen

    oktober 07, 2024 at 11:11 pm

    Hvis jeg følger mængderne i opskriften på siden synes jeg min dej er meget våd og vanskelig at virke op
    Den der ikke som i videoen.
    Hvad gør jeg evt. forkert?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 08, 2024 at 9:54 am

      Hej Henrik
      Det kan være melet - kom lidt mere i.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Jolanda

    april 29, 2024 at 11:23 am

    Hej Holger.
    Der er noget jeg ikke forstår. Du laver en fordej, men nr. 6 i ingredienser er også 1 portion fordej. Skal den i en anden brødopskrift, eller blander du 2 portioner fordej sammen?
    Jeg håber, du kan give mig svar.
    Tak for mange fantastiske opskrifter.
    Jolanda

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 30, 2024 at 7:54 am

      Hej Jolanda
      Du skal kun bruge én portion fordej 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Jan O

    maj 03, 2023 at 5:29 pm

    Først og fremmest for den nærmest uendelige inspiration!

    Vil der mon være noget i vejen med at lave den færdige dej som en fordej? Altså to fluer med et smæk … Hvis det kan lade sig gøre, må det jo næsten give et større aftryk på det endelige resultat?

    Svar
  4. Ewa Pretsch

    august 29, 2022 at 3:45 pm

    Jeg altid bager brød med surdej, kan man tilsætte fordej til fremskynde hævning? mit surdejsbrød hæver fra 10 til 12 timer. Anden spørgsmål. Kan man bage rugbrød med fordej?

    Svar
  5. Kasper

    januar 24, 2021 at 12:05 pm

    Vil man typisk ikke vente med salt til sidst? Altså salt i i de sidste to min man køre på maskinen.

    Svar
    • Pernille Bulskov

      december 05, 2022 at 12:46 pm

      Det ville jeg gøre. Salt hæmmer gæren i at udvikle sig

      Svar
  6. Helge

    november 23, 2020 at 6:26 pm

    Hold op hvor er Madens Verden bare god. Jeg bruger jævnligt jeres opskrifter med stor glæde. Har lige fulgt opskriften på Bagerens egne rundstykker. De blev fantastiske.
    Spørgsmål:
    Er Bagerenzym og Flutes Basis i virkeligheden det samme produkt ?
    Og hvis ikke: Hvad er så forskellen ?
    Kan hvedesur anvendes i stedet for en fordej ?

    Venlig hilsen
    Helge

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required