At fjerne dej fra skålen eller en opvaskebørste kan være en ret irriterende og genstridig opgave. Men faktisk er det meget nemt med dette gamle råd.
Hvordan kan man nemmest fjerne dej fra opvaskebørsten, en skål eller andre steder, hvor dejen har sat sig irriterende godt fast?
Det spørgsmål fik jeg forleden fra en bruger, og det mindede mig om, at jeg faktisk aldrig havde fået skrevet lidt om det.
Selvom vi nok er ret mange, der meget ofte irriteres over dejen, der hænger ubehjælpelig fast når der skal bages boller eller franskbrød.
Fjerne dej med vand
Når først brødet er sat til hævning eller smidt i ovnen, kommer turen til rengøringen, og her er det ofte den klistrede dej, der driller.
For hvordan skal man fjerne dej fra bageskålen, for den sags skyld få dejen ud af opvaskebørsten?
Jo, de fleste skrider nok direkte til automatreaktionen, nemlig at anvende varmt vand - eller for den sags skyld kogende vand.
Men det er faktisk forkert, og du skal i stedet gøre det modsatte.
Hemmeligheden er nemlig at anvende koldt vand. Og jo koldere vand, jo nemmere får du dejen af.
Problemet er proteinerne
Når vi taler om dej i denne sammenhæng, så er det klassisk dej til blandt andet boller og den slags. Altså dej, der typisk er æltet med gær, hvedemel og så videre. Ikke kagedej.
Og årsagen til at det kolde vand fungerer bedst, når du skal fjerne dej og dejrester, findes i proteinerne.
Nærmere bestemt er det proteinerne i gluten, som automatisk udvider sig, når de kommer i kontakt med varmt vand. Og her sidder de altså så bedre fast i redskaber, skål, opvaskebørste og så videre. Hvilket er super irriterende.
Hvorimod du nemt kan vaske proteinerne ud af dejen, når du anvender koldt vand. Sådan helt kort fortalt. Her vil du opleve, at dejen meget nemt kan fjernes og redskaberne rengøres.
Derfor skal du anvende koldt vand til at fjerne dej, når du er i gang med at bage.
Undgå dej i køkkenvasken
Har du store mængder dej tilbage i skålen, kan du nemt undgå at få dejen ned i køkkenvasken.
Her plejer jeg nemlig at komme en håndfuld mel ned i skålen, og derefter kan man nemt nulre dejen af og smide den i skraldespanden.
Derefter kan skålen vaskes af uden dejstykker i køkkenvasken.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lis
Jeg bruger varmt vand og en dejskraber, det er så let som ingenting, og opvaskebørsten den bruger jeg ikke her.
Bibi Fabiansen Larsen
Brug en engangs vaskeklud
( skumgummi )
Det er bare det bedste, og du sparer på opvaskebørsten
Ellen MM
Jeg bruger koldt vand og en dejskraber til at rengøre skålen efter jeg har lavet gærbrød.
Birthe nordenlund
Put lidt eddike i det kolde vand. Så er dejen væk på er øjeblik
Gugge Hyldehuset
Det er ikke et problem at gøre skålen ren for rester af gærdej. Vandet der hældes i skålen skal blot tilsættes et skvæt husholdningseddike. Eddiken opløser helt dejresterne, så vandet kan hældes ud når det har stået lidt og trukket. Sidder der en lille rest i en krog kan det nemt fjernes med hånden i stedet for en opvaskebørste.
Lis T
Den bedste måde til at undgå dej i opvaskebørste og klud er at tage et stykke aluminiumsfolie. Krølle det sammen til en kugle og bruge det i skålen med lidt vand. Så slipper du for en klistret opvaskebørste.
Pia
Et lille tip. Når bordet skal rengøres efter at have æltet gærdej, så er det også nemmest med kold vand.