• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Sådan fjerner du dej

Sådan fjerner du dej

fjerne dej
Modsat hvad mange måske tror, så skal man ikke fjerne dej med varmt vand. Faktisk er det lige modsat når den genstridige dej slag af skålen eller en opvaskebørste. Faktisk tværtimod. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. november 2023 - Udgivet:  7. marts 2020

Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. At fjerne dej fra skålen eller en opvaskebørste kan være en ret irriterende og genstridig opgave. Men faktisk er det meget nemt med dette gamle råd.
  2. Fjerne dej med vand
  3. Problemet er proteinerne
  4. Undgå dej i køkkenvasken

At fjerne dej fra skålen eller en opvaskebørste kan være en ret irriterende og genstridig opgave. Men faktisk er det meget nemt med dette gamle råd.

Hvordan kan man nemmest fjerne dej fra opvaskebørsten, en skål eller andre steder, hvor dejen har sat sig irriterende godt fast?

Det spørgsmål fik jeg forleden fra en bruger, og det mindede mig om, at jeg faktisk aldrig havde fået skrevet lidt om det.

Selvom vi nok er ret mange, der meget ofte irriteres over dejen, der hænger ubehjælpelig fast når der skal bages boller eller franskbrød.

Fjerne dej med vand

Når først brødet er sat til hævning eller smidt i ovnen, kommer turen til rengøringen, og her er det ofte den klistrede dej, der driller.

For hvordan skal man fjerne dej fra bageskålen, for den sags skyld få dejen ud af opvaskebørsten?

Jo, de fleste skrider nok direkte til automatreaktionen, nemlig at anvende varmt vand - eller for den sags skyld kogende vand.

Men det er faktisk forkert, og du skal i stedet gøre det modsatte.

Hemmeligheden er nemlig at anvende koldt vand. Og jo koldere vand, jo nemmere får du dejen af.

Problemet er proteinerne

Når vi taler om dej i denne sammenhæng, så er det klassisk dej til blandt andet boller og den slags. Altså dej, der typisk er æltet med gær, hvedemel og så videre. Ikke kagedej.

Og årsagen til at det kolde vand fungerer bedst, når du skal fjerne dej og dejrester, findes i proteinerne.

Nærmere bestemt er det proteinerne i gluten, som automatisk udvider sig, når de kommer i kontakt med varmt vand. Og her sidder de altså så bedre fast i redskaber, skål, opvaskebørste og så videre. Hvilket er super irriterende.

Hvorimod du nemt kan vaske proteinerne ud af dejen, når du anvender koldt vand. Sådan helt kort fortalt. Her vil du opleve, at dejen meget nemt kan fjernes og redskaberne rengøres.

Derfor skal du anvende koldt vand til at fjerne dej, når du er i gang med at bage.

Undgå dej i køkkenvasken

Har du store mængder dej tilbage i skålen, kan du nemt undgå at få dejen ned i køkkenvasken.

Her plejer jeg nemlig at komme en håndfuld mel ned i skålen, og derefter kan man nemt nulre dejen af og smide den i skraldespanden.

Derefter kan skålen vaskes af uden dejstykker i køkkenvasken.

Se også disse opskrifter:

  • Fødselsdagsboller
  • Gulerodsboller
  • Kanelsnegle
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lis

    november 29, 2022 at 10:22 am

    Jeg bruger varmt vand og en dejskraber, det er så let som ingenting, og opvaskebørsten den bruger jeg ikke her.

    Svar
  2. Bibi Fabiansen Larsen

    august 29, 2022 at 4:16 pm

    Brug en engangs vaskeklud
    ( skumgummi )
    Det er bare det bedste, og du sparer på opvaskebørsten

    Svar
  3. Ellen MM

    august 29, 2022 at 3:10 pm

    Jeg bruger koldt vand og en dejskraber til at rengøre skålen efter jeg har lavet gærbrød.

    Svar
  4. Birthe nordenlund

    august 19, 2022 at 8:23 pm

    Put lidt eddike i det kolde vand. Så er dejen væk på er øjeblik

    Svar
  5. Gugge Hyldehuset

    august 17, 2022 at 10:14 am

    Det er ikke et problem at gøre skålen ren for rester af gærdej. Vandet der hældes i skålen skal blot tilsættes et skvæt husholdningseddike. Eddiken opløser helt dejresterne, så vandet kan hældes ud når det har stået lidt og trukket. Sidder der en lille rest i en krog kan det nemt fjernes med hånden i stedet for en opvaskebørste.

    Svar
  6. Lis T

    februar 01, 2021 at 10:02 am

    Den bedste måde til at undgå dej i opvaskebørste og klud er at tage et stykke aluminiumsfolie. Krølle det sammen til en kugle og bruge det i skålen med lidt vand. Så slipper du for en klistret opvaskebørste.

    Svar
  7. Pia

    september 06, 2020 at 1:10 am

    Et lille tip. Når bordet skal rengøres efter at have æltet gærdej, så er det også nemmest med kold vand.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her