Går du udenom fennikel i supermarkedet, fordi du ikke helt kender den lille grøntsag med den fine hvide knold og flotte grønne, lidt duskede top? Giv den en chance i dit køkken og du vil elske den fremover.
Den sprøde konsistens og den svage smag af lakrids og anis gør den til en fremragende smagsgiver – både bagt, stegt og rå.
En klassiker i det italienske køkken er smørdampet fennikel gratineret med parmesan under grill i ovn. Den kan serveres til de fleste kødretter.
Herhjemme møder vi den ofte som en salat skåret i gennemsigtigt tynde skiver og marineret i olivenolie, citron og dild samt havsalt.
Oversigt
- Anvendelse
- I ovn
- Vitaminer
- Fakta
- Opskrifter
- Pasta med fennikel og rester af kylling
- Nakkekoteletter med fennikel, kartofler og porre i fad
- Kylling med fennikel og porre
- Fennikel i ovn bagt med hvidvin og rosmarin
- Stegte rødbeder med fennikel og æbler
- Grillet fennikel med smør, flagesalt og hasselnødder
- Risotto med salsiccia
- Kylling med jordskokker
- Pandestegt svinemørbrad med fennikel og kikærter
- Råmarineret fennikel på 15 minutter (med tranebær)
- FAQ
- Kommentarer
Anvendelse
Fennikel er i familie med dild og persille, og dens blade minder da også en hel del om netop dild. det kan faktisk være svært at se forskel.
Sådan gør du: Pil det yderste lag af. Rengør og skyl grundigt. De korte stængler og den grønne top skæres af, men kan sagtens anvendes til suppe eller pynt.
Du kan anvende et mandolinjern, hvis du vil bruge fenniklen rå, ellers skærer du den blot i skiver eller mindre stykker.
Server blancheret, kogt, bagt eller stegt til fiske- og kødretter, i salat, i suppe eller i grøntsagsretter.
Bladene kan også spises rå som snack, hvor lakridssmagen vil være mest tydelig. Fint tilbehør til osteanretninger. Du kan også lave en frisk og sødlig te af fennikel.
I ovn
Den er nem at lave i ovnen. Skær top og bund af fenniklen, skær den over på midten og pensl grundigt med olivenolie. Krydr med salt.
Pakkes ind i bagepapir, og bages cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.
Du skal beregne en halv fennikel til hver person.
Vitaminer
Planten er rig på fibre, A-, B- og C-vitamin, og gemmer altså på en del vitaminer.
Den sunde grøntsag indeholder også folinsyre, jern og zink.
Fakta
Fennikel stammer fra Vestasien og Middelhavsområdet, hvor den har været brugt som krydderi siden oldtiden.
I Ægypten har fenniklen været kendt som medicinplante i flere tusinde år. Den siges at hjælpe mod krampe, migræne, mave-tarmkatar, diarré og luft i tarmene.
Fenniklen anvendes først som grøntsag fra 1980'erne, så den er en relativ ny grøntsag på den front.
Opskrifter
Du finder inspiration til opskrifter med fennikel her:
Pasta med fennikel og rester af kylling
Nakkekoteletter med fennikel, kartofler og porre i fad
Kylling med fennikel og porre
Fennikel i ovn bagt med hvidvin og rosmarin
Stegte rødbeder med fennikel og æbler
Grillet fennikel med smør, flagesalt og hasselnødder
Risotto med salsiccia
Kylling med jordskokker
Pandestegt svinemørbrad med fennikel og kikærter
Gå til opskriftRåmarineret fennikel på 15 minutter (med tranebær)
Gå til opskriftFAQ
Den importeres året rundt, men fra juni til et godt stykke ind i oktober er fenniklen i sæson og på sit højeste.
Blade og frø fra fennikel bruges som krydderi, mens det er selve knolden, der spises som grøntsag.
Fenniklen kan holde sig 3-4 dage ved køkkentemperatur og op til tre uger i køleskab. Pak fenniklen i en lufttæt beholder, så holder den sig frisk og sprød.
Fennikel kan sagtens fryses. Så skal den blot skæres i kvarte eller halve og blancheres i cirka fire minutter. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments