Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Fennikel - fakta, viden og opskrifter

Fennikel - fakta, viden og opskrifter

Billede med fennikel.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Fennikel er en grøntsag, der deler vandene på grund af smagen af lakrids. Her kan du læse fakta, holdbarhed og tilberedning af fennikel.

Oversigt over indhold
  • Fennikel er en grøntsag, der deler vandene på grund af smagen af lakrids. Her kan du læse fakta, holdbarhed og tilberedning af fennikel.
  • Anvendelse
  • I ovn
  • Vitaminer
  • Fakta
  • Opskrifter
  • Pasta med fennikel og rester af kylling
  • Nakkekoteletter med fennikel, kartofler og porre i fad
  • Kylling med fennikel og porre
  • Fennikel i ovn bagt med hvidvin og rosmarin
  • Stegte rødbeder med fennikel og æbler
  • Grillet fennikel med smør, flagesalt og hasselnødder
  • Risotto med salsiccia
  • Kylling med jordskokker
  • Pandestegt svinemørbrad med fennikel og kikærter
  • Råmarineret fennikel på 15 minutter (med tranebær)
  • FAQ
  • Kommentarer

Går du udenom fennikel i supermarkedet, fordi du ikke helt kender den lille grøntsag med den fine hvide knold og flotte grønne, lidt duskede top? Giv den en chance i dit køkken og du vil elske den fremover.

Den sprøde konsistens og den svage smag af lakrids og anis gør den til en fremragende smagsgiver - både bagt, stegt og rå.

En klassiker i det italienske køkken er smørdampet fennikel gratineret med parmesan under grill i ovn. Den kan serveres til de fleste kødretter.

Herhjemme møder vi den ofte som en salat skåret i gennemsigtigt tynde skiver og marineret i olivenolie, citron og dild samt havsalt.

Anvendelse

Fennikel er i familie med dild og persille, og dens blade minder da også en hel del om netop dild. det kan faktisk være svært at se forskel.

Sådan gør du: Pil det yderste lag af. Rengør og skyl grundigt. De korte stængler og den grønne top skæres af, men kan sagtens anvendes til suppe eller pynt.

Du kan anvende et mandolinjern, hvis du vil bruge fenniklen rå, ellers skærer du den blot i skiver eller mindre stykker.

Server blancheret, kogt, bagt eller stegt til fiske- og kødretter, i salat, i suppe eller i grøntsagsretter. Du kan eks. prøve at lave min opskrift på stegt fennikel med ærter.

Bladene kan også spises rå som snack, hvor lakridssmagen vil være mest tydelig. Fint tilbehør til osteanretninger. Du kan også lave en frisk og sødlig te af fennikel.

I ovn

Den er nem at lave i ovnen. Skær top og bund af fenniklen, skær den over på midten og pensl grundigt med olivenolie. Krydr med salt.

Pakkes ind i bagepapir, og bages cirka 30 minutter ved 200 grader varmluft.

Du skal beregne en halv fennikel til hver person.

Vitaminer

Planten er rig på fibre, A-, B- og C-vitamin, og gemmer altså på en del vitaminer.

Den sunde grøntsag indeholder også folinsyre, jern og zink.

Fakta

Fennikel stammer fra Vestasien og Middelhavsområdet, hvor den har været brugt som krydderi siden oldtiden.

I Ægypten har fenniklen været kendt som medicinplante i flere tusinde år. Den siges at hjælpe mod krampe, migræne, mave-tarmkatar, diarré og luft i tarmene.

Fenniklen anvendes først som grøntsag fra 1980'erne, så den er en relativ ny grøntsag på den front.

Opskrifter

Du finder inspiration til opskrifter med fennikel her:

Pasta med fennikel og rester af kylling

5 fra 1 stemme
Få min nemme og lækre opskrift på pasta med fennikel og rester af kylling. En skøn måde at anvende restemad på, og retten er hurtig at lave.
Gå til opskrift
billede til pasta med fennikel

Nakkekoteletter med fennikel, kartofler og porre i fad

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på nakkekoteletter med fennikel, kartofler, gulerødder og porrer, hvor hele retten laves i et fad i ovnen. Det er godt.
Gå til opskrift
billede til nakkekoteletter med fennikel

Kylling med fennikel og porre

5 fra 5 stemmer
Her får du en skøn opskrift på kylling med fennikel og porrer. Det er god og nem aftensmad, som du laver i et fad. Serveres med salat eller evt. ris.
Gå til opskrift
kylling med fennikel

Fennikel i ovn bagt med hvidvin og rosmarin

4.7 fra 3 stemmer
Her er min opskrift på fennikel i ovn, der blandt andet bages med lidt hvidvin. Bagningen fjerner en del af anis-smagen men bevarer den gode smag.
Gå til opskrift
billederesultat for fennikel i ovn

Stegte rødbeder med fennikel og æbler

4.6 fra 5 stemmer
Elsker du rødbeder, ja så skal du prøve disse stegte rødbeder, der nemt steges på panden sammen med fennikel og æbler. Lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for stegte rødbeder

Grillet fennikel med smør, flagesalt og hasselnødder

5 fra 1 stemme
Her får du en nem opskrift på grillet fennikel. Fennikel har en vidunderlig smag af lakrids, og er perfekt at grille med smør, salt og hasselnødder.
Gå til opskrift
grillet fennikel

Risotto med salsiccia

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på risotto med salsiccia og fennikel. Det er en velsmagende og nem italiensk klassiker, der også er hurtig at lave.
Gå til opskrift
risotto med salsiccia og fennikel

Kylling med jordskokker

5 fra 1 stemme
Få min nemme opskrift på kylling med jordskokker og fennikel, der nemt laves i et fad sammen med en lækker sovs. Også god som gæstemad.
Gå til opskrift
kylling med jordskokker

Pandestegt svinemørbrad med fennikel og kikærter

Gå til opskrift
Billede af svinemørbrad med fennikel.

Råmarineret fennikel på 15 minutter (med tranebær)

Gå til opskrift
råmarineret fennikel

FAQ

Hvornår er fennikel i sæson?

Den importeres året rundt, men fra juni til et godt stykke ind i oktober er fenniklen i sæson og på sit højeste.

Kan man spise hele fennikelen?

Blade og frø fra fennikel bruges som krydderi, mens det er selve knolden, der spises som grøntsag.

Hvor længe holder fennikel?

Fenniklen kan holde sig 3-4 dage ved køkkentemperatur og op til tre uger i køleskab. Pak fenniklen i en lufttæt beholder, så holder den sig frisk og sprød.

Kan man fryse fennikel?

Fennikel kan sagtens fryses. Så skal den blot skæres i kvarte eller halve og blancheres i cirka fire minutter. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.