Fedt er et næringsstof, vi ofte forsøger at undgå at få for meget af. Men fedt er livsnødvendigt for kroppen, i rette mængde og type.
Fedt er et næringsstof, der fungerer som en vigtig energikilde for vores krop.
Samtidig bruger kroppen fedtstoffer til forskellige vigtige funktioner, og du har derfor brug for en vis mængde hver dag.
På samme måde som proteiner og kulhydrater er vigtige næringsstoffer, der findes i vores mad, er fedt altså også et vigtigt næringsstof.
Hvor findes fedtstoffer?
Fedtstoffer findes i forskellige fødevarer som for eksempel kød og mejeriprodukter, smør, margarine og olie.
Der er forskellige former for fedtstoffer i de forskellige fødevarer.
Fedt fra animalske kilder som kød og mejeriprodukter indeholder typisk mere mættet fedt end fedt fra vegetabilske kilder som for eksempel planteolier.
Derfor skal du spise fedt
Selvom fedt ofte er noget vi forbinder med kalorier og prøver at skære ned på, så er det livsnødvendigt for din krop at få fedtstoffer.
Fedt fungerer nemlig ikke kun som en vigtig energikilde, men det sørger også for vigtige funktioner i din krop som at opbygge kroppens væv.
Fedtstoffer er også vigtigt for, at vi får nok vitaminer.
Vitamin A, D, E og K er nemlig såkaldt fedtopløselige vitaminer, og kan kun optages, hvis vi også spiser fedt. Disse vitaminer skal nemlig opløses i fedtstof under fordøjelsen, for at kroppen kan optage dem.
En meget fedtfattig kost kan dermed gøre, at du ikke kan optage disse vitaminer og de blot ryger direkte ud igen.
Nogle fedtstoffer er desuden livsnødvendige, fordi vi kun kan få dem igennem visse fødevarer.
Det er derfor vigtigt, at du får fedt gennem den mad, du spiser. Der er dog forskel på fedtstoffer, så det er ikke ligegyldigt, hvilken slags du spiser.
Hvad er fedtstoffer?
Fedt er ikke bare fedt. Der findes mange forskellige former, og fedt er blot en samlet betegnelse, for de forskellige typer af fedtstoffer, der findes.
Grundlæggende består fedtstoffer af fedtsyrer, der kan være sat sammen på forskellige måder. Måden de er sammensat på afgør, hvilken form for fedtstof, der er tale om.
Mættet og umættet fedt
Fedtsyrer, der er sat sammen uden dobbeltbindinger, kaldes for mættede fedtsyrer eller blot mættet fedt.
Mættet fedt findes særligt i mejeriprodukter, kød, hårde margariner og kokosolie.
Fedtsyrer, der er sat sammen med en eller flere dobbeltbindinger, kaldes for umættede fedtsyrer eller umættet fedt.
Umættet fedt findes særligt i planteolier, fede fisk og bløde margariner. Det er også her, du finder de livsnødvendige Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer.
De umættede fedtsyrer kan opdeles i to grupper:
- Enkeltumættede eller monoumættede (MUFA): Findes i planteolier, især i oliven- og rapsolie, samt i frø, kerner og nødder
- Flerumættede eller polyumættede (PUFA): Findes især i fede fisk og nogle nøddeolier
Omega-3 og omega-6 fedtsyrer
Omega-3 og omega-6 fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, der er essentielle for kroppen. Det betyder, at det er stoffer, som vi ikke selv kan danne, og derfor skal have tilført via maden.
Omega-3 fedtsyrer betegnes ofte blot som n-3 fedtsyrer, mens omega-6 fedtsyrer betegnes n-6 fedtsyrer.
De to typer fedtstoffer kan omdannes i kroppen og har betydning for blandt andet blodtryksregulering, nyrefunktion, blodets koagulering, inflammatoriske reaktioner og immunreaktioner.
Fødevarer rige på omega-3 fedtsyrer er fede fisk samt visse planteolier, nødder og frø som rapsolie, valnøddeolie, valnødder, hørfrø, sojabønner og hørfrø.
Fødevarer rige på omega-6 fedtsyrer er visse planteolier som vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie.
Så meget fedt bør du spise
Ifølge de officielle næringsstofanbefalinger anbefales det, at 25-40% af vores energi kommer fra fedtstoffer.
Det er dog ikke lige meget hvilken type af fedtstof, du spiser. Det anbefales, at max. 10 % af energien kommer fra mættet fedt.
Sørg derfor for at få fedtstoffer fra kilder som fisk og planteolier, for at få dækket kroppens behov for forskellige fedtsyrer.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations 2012
Kalorieholdigt næringsstof
Fedt indeholder mange kalorier, nemlig 37 kJ per gram, svarende til 9 kcal. Det er mere end dobbelt så meget som protein eller kulhydrat, der begge indeholder 17 kJ per gram.
Det er derfor nemt at få for mange kalorier gennem madvarer med meget fedt i.
Det kan være svært at spotte fedtrige fødevarer, da fedtstoffer kan være skjult godt i for eksempel forarbejdede fødevarer og convenience produkter.
Tjek fedtindholdet i næringsdeklarationen bag på fødevaren, hvis du vil vide, hvor meget fedt der er i. Der kan du også se indholdet af mættet fedt.
Er fedt usundt?
Der er ikke et entydig svar på, om fedt er sundt eller usundt.
Da det indeholder mange kalorier, kan du hurtigt komme til at indtage flere kalorier end du har brug for, hvis du spiser mad med meget fedt.
Samtidig er der forskellige former for fedtstoffer, hvoraf nogle er sundere end andre. Nogle fedtstoffer (omega-3 og omega-6) er ligefrem livsnødvendige for kroppen.
Generelt er det vigtigt og dermed sundt for kroppen at få fedt i de rette mængder og af den rette type.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Nordic Nutrition Recommendations 2012.
Få mere viden om fødevarer her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: