Enebær er fremragende smagsgivere i gryderetter og pateer såvel som i gin. Her er fakta om de små bær, der i virkeligheden er grankogler.
Enebær er bittesmå kogler, som giver en helt særlig lettere skarp smag til maden. De fleste kender enebærgryde, som er baseret på netop denne smag.
Men koglerne kan bruges til et utal af retter - når blot man doserer korrekt. Ellers kan det blive en besk affære at spise.
Enebær er også en vigtig ingrediens i gin og den hollandske brændevin genever. Så det er altså kogler, der kan bruges til lidt af hvert.
Og det er en sejlivet busk, de sidder på, da den allerede dukkede op efter sidste istid. Enen kan leve længe, der er for eksempel fundet en enebærbusk i Norge, som menes at være over 1000 år gammel.
Først en lille botaniktime
Der er ikke mange krydderier, som stammer fra nåletræer, men enebærret gør. Tænk på børnesangen 'Så går vi rundt om en enebærbusk', der formentlig er opstået, fordi en ene kan ligne et juletræ.
Ene, Juniperus communis, er en del af cypres-familien, og herhjemme bliver den typisk et par meter høj, hvor den kan rage ti meter op i luften i udlandet.
Koglerne er grønne, når de er umodne, og det tager lang tid om at modnes. Hele tre år går der, fra de er umodne og grønne, til de bliver modne og mørke.
Efter de er plukket, skal de hele bær tørres, og til sidst kan de sælges - enten som stødt krydderi eller som hele, tørrede enebær.
Anvendelse
Som tidligere nævnt er enebærgryde en lækker gryderet, som især er en dejlig spise i det kølige efterår og den kolde vintertid. Du finder vores opskrift her:
Pate og postej kan få et løft med enebær, det samme kan marinader og eddikelager for eksempel til sild eller asier.
Flæskesteg og andre fede kødtyper kan også med fordel krydres med enebær, da enebær komplimenterer fedmen, og giver hele stegen/stegene en mere nuanceret smag. Se blandt andet opskriften på langtidsstegt flæskesteg:
Og så kan man selvfølgelig lave sin egen enebærsnaps. De modne, kødfyldte bær giver en god, pebret smag til snapsen.
Sæson og opbevaring
I Danmark er koglerne i sæson i de tidlige forårsmåneder marts og april. Plukker du dem selv, skal de ligge til tørre, så de bliver rynkede og mørke, før du kan bruge dem.
Opbevar enebærrene i et lukket glas ved stuetemperatur. Her vil de kunne holde sig friske i et halvt år.
Kilder: Miljøstyrelsen, Arla og Sanker.dk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: