Hvad er en heldig kartoffel? Det er både en talemåde, men også noget jeg kalder denne nemme omgang kartofler i fad, der bages i ovnen med rosmarin.
En heldig kartoffel er ikke kun en talemåde for en lykkelig eller heldig person, det er også det, som jeg kalder denne måde at tilberede kartofler i ovn på.
På den måde er det faktisk en win-win, for du er også en heldig kartoffel, når du nyder de ovnbagte, små kartofler, der laves med masser af frisk rosmarin. En ret simpel opskrift og metode til tilberedning af de nemme og små kartofler med skræl.
Oprindelig skal man formentlig finde forklaringen på den heldige kartoffel tilbage i 1800-tallet.
Her var det en yndet leg til søs, at lade en mindre genstand (typisk en kartoffel) vandre rundt mellem søfolk, der sad i en rundkreds.
Imens skulle en person i midten forsøge at få fat i kartoflen, og når det ikke lykkedes, ja så kunne man tale om en heldig kartoffel. Derfra sandsynligvis forklaringen på den lidt specielle talemåde.
I dag bruger man vendingen om en heldig eller lykkelig person. Eksempelvis kan en person, der er godt gift, blive omtalt som en heldig kartoffel.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til heldig kartoffel
800 gram små kartofler med skræl
4 spiseskefulde olivenolie
1 potte rosmarin
Flagesalt
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- De små kartofler skylles og tørres. Vær sikker på at al jord er væk, men du skal endelig ikke skrælle dem.
- Kom kartoflerne i en skål. Hak noget af rosmarin fint og vend det sammen med kartoflerne, olivenolie og salt.
- Fordel kartoflerne i ét lag i et ildfast fad eller bradepande.
- Bag kartoflerne i ovnen i ca. 30 minutter. Ryst dem eventuelt rundt en gang eller to undervejs.
Nu kan du servere en heldig kartoffel til dine gæster, og de kan anvendes som tilbehør til stort set alle kødretter. Nemt og godt.
Se også mine opskrifter på:
Del dine ideer og tanker med os andre her: