• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Dry aged kød - fakta om krogmodnet kød og de gode tips

Dry aging - dry aged - langtidsmodnet kød
Dry aged kød er i virkeligheden langtidsmodnet kød, og en effektiv metode til fremstille det bedste kød. Her er det en dry aged svinekam, men også oksekød er godt at langtidsmodne. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  21. juni 2023 - Udgivet:  21. maj 2019

Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Dry aged kød er blevet særdeles populært, og her kan du læse alt om krogmodning af kødet. Se hvad metoden går ud på og hvordan du laver dry-aging derhjemme.
  2. Hvad er dry-aging?
  3. Intens kødsmag
  4. Næringsindhold
  5. Kan jeg selv lave dry aged kød?
  6. Fakta om langtidsmodnet kød

Dry aged kød er blevet særdeles populært, og her kan du læse alt om krogmodning af kødet. Se hvad metoden går ud på og hvordan du laver dry-aging derhjemme.

Dry aged kød er smagfuldt til sidste bid, og det langtidsmodnede kød bliver stadig mere populært. Også selvom det koster noget mere end det tradtionelle kød.

Du er måske stødt på begrebet ”dry aged meat”, hvis du har været i Nordamerika.

Her har enhver steak-restaurant med respekt for sig selv det nemlig på menukortet.

Herhjemme vinder det også frem flere steder. Flere supermarkeder og slagtere har kødet hængende i specielle montrer og køleskabe.

Det er dog hverken til udstilling eller pynt, men en helt særlig måde at modne kødet på.

Hvad er dry-aging?

Hvis du har prøvet at åbne vakuumpakket kød, har du måske bemærket en lidt syrlig lugt, som også i enkelte tilfælde kan smages i kødet.

I det tilfælde har du stiftet bekendtskab med mælkesyren i kødet. Denne bliver holdt inde i kødet i forbindelse med vakuumpakningen, som også holder på væsken i kødet og ikke mindst fastholder kødets vægt.

Dry-aging (eller krogmodning) er en modning, som gør lige præcis det modsatte.

Intens kødsmag

Dry aged processen trækker nemlig mælkesyren ud af kødet sammen med væsken og vægten reduceres med op til 30%. Og er det godt?

Ja, det er det. For på den måde, vil du få en mere intens og ren kødsmag. Kødets aromastoffer vil komme meget mere til udtryk ved denne modningsmetode.

Samtidig vil kødets naturlige enzymer gå i gang med at mørne kødet.

Krogmodning tager alt mellem 3-4 dage op til 4 uger – alt efter kødtype, smag og temperament.

Der er også eksperimenteret med at modne op til 5-6 måneder.

Resultatet ved dry-aging bliver et stykke saftigt og velsmagende kød og under alle omstændigheder ventetiden værd.

Næringsindhold

Forsvinder de gode proteiner og næringsstoffer under denne tørmodning og fremstilling af dry aged kød så?

I princippet er kødets naturlige indhold af enzymer og proteiner det, der modner kødet.

Og hvad med bakterier? Der holdes nøje øje med luftfugtighed og temperatur og ikke mindst cirkulation omkring krogmodningen, så der ikke kommer ”dårlige” bakterier på kødet – men kun de bakterier, som er med til at mørne kødet.

Kan jeg selv lave dry aged kød?

Er du kød-entusiast og har du allerede kastet dig over sous vide, så er tiden måske inde til også at forsøge sig med dry aged kød hjemme hos dig selv.

Det er ikke så svært, men kræver tålmodighed og lidt hjælpemidler. Det er muligt at købe specielle vakuumposer, som tillader væsken at sive ud, men som er lukket for bakterier og andet udefra.

Du kan også hænge kødet op i en krog i et kølerum eller køleskab ved 1-3 grader.

Her skal du dog sikre, at der ikke kommer bakterier til udefra. Der findes på markedet helt specielle køleskabe, som er lavet til dry-aging.

Du kan eksperimentere dig frem i forhold til, hvor intens smagen skal være.

Du kan bruge næsten alle former for skært kød – dog kræver det store stykker på min. 1,5 kilo.

Metoden med dry aged kød er ikke velegnet til enkelte bøffer.

Fakta om langtidsmodnet kød

Færdigmodnet kød hos slagteren er som regel dyrt, da det er en tidskrævende proces, og kødet taber vægt.

Du kan spare lidt på pengene ved selv at gøre det derhjemme, og dermed lave dit eget dry aged kød.

Når kødet er modnet, vil der være en hård mørk skorpe, som skæres fra inden tilberedning.

Herfra tilbereder du kødet som normalt – evt. sous vide.

Brug de afskårne skorper til at koge en god fond til sauce.

Her kan du se hvordan du laver en dry-aged svinekam/flæskesteg.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jakob Knudsen

    marts 01, 2023 at 4:59 pm

    Kan dryaged spises uden yderligere tilberedning? Kan det fryses ned?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her