• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Creme fraiche - fakta, forskel på procenterne og opskrifter

Creme fraiche - fakta, forskel på procenterne og opskrifter

Billede med Creme fraiche.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. juni 2025 - Udgivet: 12. april 2025

Creme fraiche fås med forskellige fedtprocenter. Men er der forskel på, hvad man kan bruge de magre og de fede til? Få svaret samt en masse fakta her.

Creme fraiche betyder frisk fløde på fransk, og navnet er rammende. Den kridhvide og syrlige creme giver en friskhed, som flødeskum ikke gør, og når de to mejerityper blandes, får man det bedste fra begge verdener - surt og sødt, frisk og fedt.

Creme fraiche er et syrnet mælkeprodukt, der er en fællesbetegnelse for mejeriprodukter, som er fremstillet ved varme mælk eller fløde op og tilsætte bakteriekulturer.

I dette tilfælde bliver mælken homogeniseret, varmet op til mindst 70 grader i et kort øjeblik for at blive kølet ned til 25 grader. Til sidst tilsættes mælkesyrebakterier i en syringstank, så massen får en cremet konsistens og syrlig smag.

I det gamle Frankrig lavede man creme fraichen på upasteuriseret fløde, det vil sige fløde uden varmebehandling, som blev placeret et lunt sted, så flødens naturlige bakterier kunne forvandle den til en syrlig, tyk fløde.

Indhold
  • Creme fraiche fås med forskellige fedtprocenter. Men er der forskel på, hvad man kan bruge de magre og de fede til? Få svaret samt en masse fakta her.
  • Hvad er crème fraîche?
  • Hvordan laves det?
  • Anvendelse i madlavning
  • Værd at vide
  • Hvad er forskellen på crème fraîche og andre syrnede produkter?
  • Forskel på fedtindholdet
  • Næringsindhold
  • Holdbarhed
  • Opskrifter med creme fraiche
  • Hønsesalat
  • Maskeret blomkål med æg og rejer
  • Frisk cremefraiche dressing
  • Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
  • Waldorfsalat
  • Thousand Island - nem opskrift
  • Skinkesalat
  • Kartoffelsalat med karry
  • Verdene bedste tunmousse
  • Coleslaw - nem opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er crème fraîche?

Crème fraîche er en tyk, syrnet fløde, som stammer fra Frankrig.

Den har en fed, cremet konsistens og en mild syrlig smag, perfekt til både kolde og varme retter.

Hvordan laves det?

  • Fremstilles ved at tilsætte mælkesyrekulturer til piskefløde.
  • Syrningen giver den karakteristiske tykkelse og smag.

Anvendelse i madlavning

  • Perfekt til dressinger, dips, saucer, supper og bagning.
  • Tåler opvarmning bedre end mange andre syrnede mejeriprodukter.
  • Bruges i retter som eks. tarteletter, grydestegeretter, desserter og kager.

Crème fraîche med lavere fedtprocent findes også, men de høje fedtversioner (ca. 38 %) kan bedre tåle opvarmning uden at skille.

Værd at vide

  • Navnet betyder direkte oversat "frisk fløde" på fransk.
  • I Frankrig laves den traditionelt med en særlig naturlig syrning, mens industrielt fremstillet crème fraîche tilsættes bakteriekultur.
  • Crème fraîche kan nemt piskes let op og bruges som et friskere alternativ til piskefløde i nogle desserter.

Hvad er forskellen på crème fraîche og andre syrnede produkter?

ProduktFedtprocentKonsistensBrug
Crème fraîche18–38 %Tyk, cremetKolde og varme retter
Skyr0–1 %Meget fastMest kolde retter
Yoghurt naturel1,5–3,5 %FlydendeDressinger, morgenmad
Fromage frais0–8 %LettereKolde retter
Fløde38 %FlydendeVarme retter, piskning

Forskel på fedtindholdet

5 procent, 9 procent, 18 procent, 38 procent. Hvilken af dem skal man bruge til hvad? Den opmærksomme forbruger vil nok have bemærket, at creme fraiche med 9 procents fedtindhold bliver solgt som fraiche.

EU-regler dikterer nemlig, at man ikke må kalde et produkt creme fraiche, hvis det indeholder under 18 procents fedt.

Den fedtfattige fraiche kan bruges til alt fra hønse- og kartoffelsalatdressing til dip. Skal du bruge creme fraiche i en varm ret, vil jeg fraråde fraiche 9 %, da varmen får den til at skille og dermed bliver maden grynet.

Hvis du vælger at købe en med 18 % fedt, skaber det samme problem i en gryderet eller sauce. Blander du lidt mel i creme fraichen, inden du hælder den i din varme ret eller sauce, kan du forhindre, at saucen skiller.

Men sørg for kun at have retten over varmen i få minutter efter, du har tilsat den.

Creme fraiche med 38 procents fedtindhold er omtrent lige så fed som piskefløde. Der er hverken sundhedsmæssige eller gastronomiske fordele ved at bruge den i varme retter, selvom den er lidt bedre at bruge end sine magre fætre.

Nogle vil også kunne lide den syrlige smag i saucen, men her gælder samme råd som for de magre produkter: Varm op i få minutter, hvis du ikke vil have en skilt eller grynet sauce.

Næringsindhold

Når en creme fraiche har procenten 38, betyder det, at der er 38 gram fedt i den pr. 100 gram. Her er en oversigt over kalorier og næringsværdi pr. 100 gram i de forskellige typer inklusiv Cheasy Fraise 5 %:

Creme fraiche 38 %: Energi 1492 kJ/362 kcal, fedt 38 gram, kulhydrater 2,2 gram, protein 2,1 gram.

Creme fraiche 18 %: Energi 778 kJ/188 kcal, fedt 18 gram, kulhydrater 3 gram, protein 2,8 gram.

Fraiche 9 %: Energi 457 kJ/110 kcal, fedt 9 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 3,2 gram.

Cheasy Fraiche 5 %: Energi 337 kJ/81 kcal, fedt 5 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 4,8 gram.

Holdbarhed

Når du har åbnet bøtten, kan de forskellige typer holde sig fire-fem dage i køleskabet ved 5 grader. Uåbnet har den fedeste creme fraiche en længere holdbarhed.

De to magre kan holde ca. 22 dage, den med 38 procent fedt i halvanden måned. Ingen af de creme fraiche-typer kan tåle at blive frosset ned.

Opskrifter med creme fraiche

Her får du 10 populære opskrifter med creme fraiche.

Hønsesalat

5 fra 12 stemmer
Her er min bedste opskrift på hjemmelavet hønsesalat, og den er nem at lave helt fra bunden med stegt kyllingebryst og hvide asparges.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet hønsesalat

Maskeret blomkål med æg og rejer

4.7 fra 47 stemmer
Opskrift på 1980er-klassikeren maskeret blomkål. Blomkålen koges og maskeres med bla. rejer, æg og dressing. God forret eller aftensmad.
Gå til opskrift
maskeret blomkål

Frisk cremefraiche dressing

4.5 fra 2 stemmer
Gå til opskrift
Denne cremefraiche dressing er inspireret af den smagfulde italienske gremolata med persille, citronskal og hvidløg, der giver en skøn frisk smag. Foto: Charlotte Mithril

Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker

4.7 fra 109 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling tikka masala

Waldorfsalat

5 fra 4 stemmer
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Gå til opskrift
billede med waldorfsalat

Thousand Island - nem opskrift

4.8 fra 61 stemmer
Thousand Island dressing er en populær dressinger, og her er en nem opskrift på dressingen, der bla. bruges til stjerneskud, salater med videre.
Gå til opskrift
billederesultat for Thousand Island dressing

Skinkesalat

4.8 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på hjemmelavet skinkesalat. En dansk klassiker med skinke og rødløg, der er perfekt til frokost, påske og julefrokost.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet skinkesalat

Kartoffelsalat med karry

5 fra 1 stemme
Min opskrift på kartoffelsalat med karry. En virkelig nem, lækker og kold kartoffel salat med tilpas krydret karrydressing.
Gå til opskrift
kold kartoffelsalat med karry

Verdene bedste tunmousse

4.7 fra 54 stemmer
Tunmousse uden smør med kapers, forårsløg og peberfrugt er en sund lækkerbisken, som selv de argeste fiskeforagtere vil spise. Her er en nem opskrift.
Gå til opskrift
Tunmousse med citron

Coleslaw - nem opskrift

4.9 fra 28 stemmer
Coleslaw med hvidkål er en klassisk kålsalat, der er både hurtig og nem at lave til grillmad og andre kødretter. Inklusiv dressing.
Gå til opskrift
hjemmelavet coleslaw

FAQ

Hvad er creme fraiche?

Crème fraîche er en fransk syrnet fløde med en fedtprocent på typisk 30–38 % (dog findes magre versioner med 18 % eller lavere). Den har en mild, cremet og syrlig smag og en tyk konsistens – velegnet både kold og varm.

Kan creme fraiche varmes op?

Ja – især den med 38 % fedt, som kan koges uden at skille.
Lavere fedtprocenter (som 18 %) kan skille, så tilsæt dem sidst og undgå hård opkogning.

Hvor længe holder creme fraiche?

Uåbnet: Se "bedst før".
Åbnet: 5–7 dage i køleskab.
Brug sanserne – lugt og se efter mug.

Kan man fryse creme fraiche?

Nej, det anbefales ikke. Creme fraiche skiller ved optøning og bliver grynet. Brug i så fald kun i varme retter, hvor konsistens ikke betyder så meget.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her