• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Creme fraiche - fakta, forskel på procenterne og opskrifter

Billede med Creme fraiche.
Creme fraiche kan bruges til alt fra dressinger til desserter. Den syrlige fløde findes med forskelligt fedtindhold, her den lette udgave med 18 procent fedt. Foto: Arla.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  12. april 2025

Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Hvad er crème fraîche?
  2. Hvordan laves det?
  3. Anvendelse i madlavning
  4. Værd at vide
  5. Forskel på fedtindholdet
  6. Næringsindhold
  7. Holdbarhed
  8. Opskrifter med creme fraiche
  9. Hønsesalat
  10. Maskeret blomkål med æg og rejer
  11. Frisk cremefraiche dressing
  12. Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
  13. Waldorfsalat
  14. Thousand Island - nem opskrift
  15. Skinkesalat
  16. Kartoffelsalat med karry
  17. Verdene bedste tunmousse
  18. Coleslaw - nem opskrift

Creme fraiche betyder frisk fløde på fransk, og navnet er rammende. Den kridhvide og syrlige creme giver en friskhed, som flødeskum ikke gør, og når de to mejerityper blandes, får man det bedste fra begge verdener - surt og sødt, frisk og fedt.

Creme fraiche er et syrnet mælkeprodukt, der er en fællesbetegnelse for mejeriprodukter, som er fremstillet ved varme mælk eller fløde op og tilsætte bakteriekulturer.

I dette tilfælde bliver mælken homogeniseret, varmet op til mindst 70 grader i et kort øjeblik for at blive kølet ned til 25 grader. Til sidst tilsættes mælkesyrebakterier i en syringstank, så massen får en cremet konsistens og syrlig smag.

I det gamle Frankrig lavede man creme fraichen på upasteuriseret fløde, det vil sige fløde uden varmebehandling, som blev placeret et lunt sted, så flødens naturlige bakterier kunne forvandle den til en syrlig, tyk fløde.

Hvad er crème fraîche?

Crème fraîche er en tyk, syrnet fløde, som stammer fra Frankrig.

Den har en fed, cremet konsistens og en mild syrlig smag, perfekt til både kolde og varme retter.

Hvordan laves det?

  • Fremstilles ved at tilsætte mælkesyrekulturer til piskefløde.
  • Syrningen giver den karakteristiske tykkelse og smag.

Anvendelse i madlavning

  • Perfekt til dressinger, dips, saucer, supper og bagning.
  • Tåler opvarmning bedre end mange andre syrnede mejeriprodukter.
  • Bruges i retter som eks. tarteletter, grydestegeretter, desserter og kager.

Crème fraîche med lavere fedtprocent findes også, men de høje fedtversioner (ca. 38 %) kan bedre tåle opvarmning uden at skille.

Værd at vide

  • Navnet betyder direkte oversat "frisk fløde" på fransk.
  • I Frankrig laves den traditionelt med en særlig naturlig syrning, mens industrielt fremstillet crème fraîche tilsættes bakteriekultur.
  • Crème fraîche kan nemt piskes let op og bruges som et friskere alternativ til piskefløde i nogle desserter.

Forskel på fedtindholdet

5 procent, 9 procent, 18 procent, 38 procent. Hvilken af dem skal man bruge til hvad? Den opmærksomme forbruger vil nok have bemærket, at creme fraiche med 9 procents fedtindhold bliver solgt som fraiche.

EU-regler dikterer nemlig, at man ikke må kalde et produkt creme fraiche, hvis det indeholder under 18 procents fedt.

Den fedtfattige fraiche kan bruges til alt fra hønse- og kartoffelsalatdressing til dip. Skal du bruge creme fraiche i en varm ret, vil jeg fraråde fraiche 9 %, da varmen får den til at skille og dermed bliver maden grynet.

Hvis du vælger at købe en med 18 % fedt, skaber det samme problem i en gryderet eller sauce. Blander du lidt mel i creme fraichen, inden du hælder den i din varme ret eller sauce, kan du forhindre, at saucen skiller.

Men sørg for kun at have retten over varmen i få minutter efter, du har tilsat den.

Creme fraiche med 38 procents fedtindhold er omtrent lige så fed som piskefløde. Der er hverken sundhedsmæssige eller gastronomiske fordele ved at bruge den i varme retter, selvom den er lidt bedre at bruge end sine magre fætre.

Nogle vil også kunne lide den syrlige smag i saucen, men her gælder samme råd som for de magre produkter: Varm op i få minutter, hvis du ikke vil have en skilt eller grynet sauce.

Næringsindhold

Når en creme fraiche har procenten 38, betyder det, at der er 38 gram fedt i den pr. 100 gram. Her er en oversigt over kalorier og næringsværdi pr. 100 gram i de forskellige typer inklusiv Cheasy Fraise 5 %:

Creme fraiche 38 %: Energi 1492 kJ/362 kcal, fedt 38 gram, kulhydrater 2,2 gram, protein 2,1 gram.

Creme fraiche 18 %: Energi 778 kJ/188 kcal, fedt 18 gram, kulhydrater 3 gram, protein 2,8 gram.

Fraiche 9 %: Energi 457 kJ/110 kcal, fedt 9 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 3,2 gram.

Cheasy Fraiche 5 %: Energi 337 kJ/81 kcal, fedt 5 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 4,8 gram.

Holdbarhed

Når du har åbnet bøtten, kan de forskellige typer holde sig fire-fem dage i køleskabet ved 5 grader. Uåbnet har den fedeste creme fraiche en længere holdbarhed.

De to magre kan holde ca. 22 dage, den med 38 procent fedt i halvanden måned. Ingen af de creme fraiche-typer kan tåle at blive frosset ned.

Opskrifter med creme fraiche

Her får du 10 populære opskrifter med creme fraiche.

Hønsesalat

5 fra 12 stemmer
Her er min bedste opskrift på hjemmelavet hønsesalat, og den er nem at lave helt fra bunden med stegt kyllingebryst og hvide asparges.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet hønsesalat

Maskeret blomkål med æg og rejer

4.7 fra 47 stemmer
Opskrift på 1980er-klassikeren maskeret blomkål. Blomkålen koges og maskeres med bla. rejer, æg og dressing. God forret eller aftensmad.
Gå til opskrift
maskeret blomkål

Frisk cremefraiche dressing

4.5 fra 2 stemmer
Gå til opskrift
Denne cremefraiche dressing er inspireret af den smagfulde italienske gremolata med persille, citronskal og hvidløg, der giver en skøn frisk smag. Foto: Charlotte Mithril

Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker

4.7 fra 109 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling tikka masala

Waldorfsalat

5 fra 4 stemmer
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Gå til opskrift
billede med waldorfsalat

Thousand Island - nem opskrift

4.8 fra 61 stemmer
Thousand Island dressing er en populær dressinger, og her er en nem opskrift på dressingen, der bla. bruges til stjerneskud, salater med videre.
Gå til opskrift
billederesultat for Thousand Island dressing

Skinkesalat

4.8 fra 16 stemmer
Her får du min opskrift på hjemmelavet skinkesalat. En dansk klassiker med skinke og rødløg, der er perfekt til frokost, påske og julefrokost.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet skinkesalat

Kartoffelsalat med karry

5 fra 1 stemme
Min opskrift på kartoffelsalat med karry. En virkelig nem, lækker og kold kartoffel salat med tilpas krydret karrydressing.
Gå til opskrift
kold kartoffelsalat med karry

Verdene bedste tunmousse

4.7 fra 54 stemmer
Tunmousse uden smør med kapers, forårsløg og peberfrugt er en sund lækkerbisken, som selv de argeste fiskeforagtere vil spise. Her er en nem opskrift.
Gå til opskrift
Tunmousse med citron

Coleslaw - nem opskrift

4.9 fra 28 stemmer
Coleslaw med hvidkål er en klassisk kålsalat, der er både hurtig og nem at lave til grillmad og andre kødretter. Inklusiv dressing.
Gå til opskrift
hjemmelavet coleslaw
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Billede af Allingetærte

Allingetærte med rabarber og creme

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her