Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Creme fraiche

Creme fraiche (fakta, forskel på procenterne og opskrifter)

Billede med Creme fraiche.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er crème fraîche?
  • Hvordan laves det?
  • Anvendelse i madlavning
  • Værd at vide
  • Hvad er forskellen på crème fraîche og andre syrnede produkter?
  • Forskel på fedtindholdet
  • Næringsindhold
  • Holdbarhed
  • Opskrifter med creme fraiche
  • FAQ
  • Kommentarer

Creme fraiche betyder frisk fløde på fransk, og navnet er rammende. Den kridhvide og syrlige creme giver en friskhed, som flødeskum ikke gør, og når de to mejerityper blandes, får man det bedste fra begge verdener - surt og sødt, frisk og fedt.

Creme fraiche er et syrnet mælkeprodukt, der er en fællesbetegnelse for mejeriprodukter, som er fremstillet ved varme mælk eller fløde op og tilsætte bakteriekulturer.

I dette tilfælde bliver mælken homogeniseret, varmet op til mindst 70 grader i et kort øjeblik for at blive kølet ned til 25 grader. Til sidst tilsættes mælkesyrebakterier i en syringstank, så massen får en cremet konsistens og syrlig smag.

I det gamle Frankrig lavede man creme fraichen på upasteuriseret fløde, det vil sige fløde uden varmebehandling, som blev placeret et lunt sted, så flødens naturlige bakterier kunne forvandle den til en syrlig, tyk fløde.

Hvad er crème fraîche?

Crème fraîche er en tyk, syrnet fløde, som stammer fra Frankrig.

Den har en fed, cremet konsistens og en mild syrlig smag, perfekt til både kolde og varme retter.

Hvordan laves det?

  • Fremstilles ved at tilsætte mælkesyrekulturer til piskefløde.
  • Syrningen giver den karakteristiske tykkelse og smag.

Anvendelse i madlavning

  • Perfekt til dressinger, dips, saucer, supper og bagning.
  • Tåler opvarmning bedre end mange andre syrnede mejeriprodukter.
  • Bruges i retter som eks. tarteletter, grydestegeretter, desserter og kager.

Crème fraîche med lavere fedtprocent findes også, men de høje fedtversioner (ca. 38 %) kan bedre tåle opvarmning uden at skille.

Værd at vide

  • Navnet betyder direkte oversat "frisk fløde" på fransk.
  • I Frankrig laves den traditionelt med en særlig naturlig syrning, mens industrielt fremstillet crème fraîche tilsættes bakteriekultur.
  • Crème fraîche kan nemt piskes let op og bruges som et friskere alternativ til piskefløde i nogle desserter.

Hvad er forskellen på crème fraîche og andre syrnede produkter?

ProduktFedtprocentKonsistensBrug
Crème fraîche18–38 %Tyk, cremetKolde og varme retter
Skyr0–1 %Meget fastMest kolde retter
Yoghurt naturel1,5–3,5 %FlydendeDressinger, morgenmad
Fromage frais0–8 %LettereKolde retter
Fløde38 %FlydendeVarme retter, piskning

Forskel på fedtindholdet

5 procent, 9 procent, 18 procent, 38 procent. Hvilken af dem skal man bruge til hvad? Den opmærksomme forbruger vil nok have bemærket, at creme fraiche med 9 procents fedtindhold bliver solgt som fraiche.

EU-regler dikterer nemlig, at man ikke må kalde et produkt creme fraiche, hvis det indeholder under 18 procents fedt.

Den fedtfattige fraiche kan bruges til alt fra hønse- og kartoffelsalatdressing til dip. Skal du bruge creme fraiche i en varm ret, vil jeg fraråde fraiche 9 %, da varmen får den til at skille og dermed bliver maden grynet.

Hvis du vælger at købe en med 18 % fedt, skaber det samme problem i en gryderet eller sauce. Blander du lidt mel i creme fraichen, inden du hælder den i din varme ret eller sauce, kan du forhindre, at saucen skiller.

Men sørg for kun at have retten over varmen i få minutter efter, du har tilsat den.

Creme fraiche med 38 procents fedtindhold er omtrent lige så fed som piskefløde. Der er hverken sundhedsmæssige eller gastronomiske fordele ved at bruge den i varme retter, selvom den er lidt bedre at bruge end sine magre fætre.

Nogle vil også kunne lide den syrlige smag i saucen, men her gælder samme råd som for de magre produkter: Varm op i få minutter, hvis du ikke vil have en skilt eller grynet sauce.

Næringsindhold

Når en creme fraiche har procenten 38, betyder det, at der er 38 gram fedt i den pr. 100 gram. Her er en oversigt over kalorier og næringsværdi pr. 100 gram i de forskellige typer inklusiv Cheasy Fraise 5 %:

Creme fraiche 38 %: Energi 1492 kJ/362 kcal, fedt 38 gram, kulhydrater 2,2 gram, protein 2,1 gram.

Creme fraiche 18 %: Energi 778 kJ/188 kcal, fedt 18 gram, kulhydrater 3 gram, protein 2,8 gram.

Fraiche 9 %: Energi 457 kJ/110 kcal, fedt 9 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 3,2 gram.

Cheasy Fraiche 5 %: Energi 337 kJ/81 kcal, fedt 5 gram, kulhydrater 3,4 gram, protein 4,8 gram.

Holdbarhed

Når du har åbnet bøtten, kan de forskellige typer holde sig fire-fem dage i køleskabet ved 5 grader. Uåbnet har den fedeste creme fraiche en længere holdbarhed.

De to magre kan holde ca. 22 dage, den med 38 procent fedt i halvanden måned. Ingen af de creme fraiche-typer kan tåle at blive frosset ned.

Opskrifter med creme fraiche

Her får du 10 populære opskrifter med creme fraiche.

Hjemmelavet hønsesalat
Her er min bedste opskrift på hjemmelavet hønsesalat, og den er nem at lave helt fra bunden med stegt kyllingebryst og hvide asparges.
Se opskriften her
billede med hjemmelavet hønsesalat
Maskeret blomkål med æg og rejer
Opskrift på 1980er-klassikeren maskeret blomkål. Blomkålen koges og maskeres med bla. rejer, æg og dressing. God forret eller aftensmad.
Se opskriften her
maskeret blomkål
Frisk cremefraiche dressing
Se opskriften her
Denne cremefraiche dressing er inspireret af den smagfulde italienske gremolata med persille, citronskal og hvidløg, der giver en skøn frisk smag. Foto: Charlotte Mithril
Kylling Tikka Masala - opskrift på en lækker indisk klassiker
Her får du en nem og hurtig opskrift på kylling tikka masala, som du kan lave på 15 minutter. Chicken tikka masala er en indisk ret, der serveres med ris.
Se opskriften her
billederesultat for kylling tikka masala
Waldorfsalat
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Se opskriften her
billede med waldorfsalat
Thousand Island - nem opskrift
Thousand Island dressing er en populær dressinger, og her er en nem opskrift på dressingen, der bla. bruges til stjerneskud, salater med videre.
Se opskriften her
billederesultat for Thousand Island dressing
Skinkesalat
Her får du min opskrift på hjemmelavet skinkesalat. En dansk klassiker med skinke og rødløg, der er perfekt til frokost, påske og julefrokost.
Se opskriften her
billede med hjemmelavet skinkesalat
Kartoffelsalat med karry
Min opskrift på kartoffelsalat med karry. En virkelig nem, lækker og kold kartoffel salat med tilpas krydret karrydressing.
Se opskriften her
kold kartoffelsalat med karry
Verdene bedste tunmousse
Tunmousse uden smør med kapers, forårsløg og peberfrugt er en sund lækkerbisken, som selv de argeste fiskeforagtere vil spise. Her er en nem opskrift.
Se opskriften her
Tunmousse med citron
Coleslaw - nem opskrift
Coleslaw med hvidkål er en klassisk kålsalat, der er både hurtig og nem at lave til grillmad og andre kødretter. Inklusiv dressing.
Se opskriften her
hjemmelavet coleslaw

FAQ

Hvad er creme fraiche?

Crème fraîche er en fransk syrnet fløde med en fedtprocent på typisk 30-38 % (dog findes magre versioner med 18 % eller lavere). Den har en mild, cremet og syrlig smag og en tyk konsistens og er velegnet både kold og varm.

Kan creme fraiche varmes op?

Ja, især den med 38% fedt, som kan koges uden at skille.
Lavere fedtprocenter (som 18%) kan skille, så tilsæt dem sidst og undgå hård opkogning.

Hvor længe holder creme fraiche?

Uåbnet: Se "bedst før".
Åbnet: 5-7 dage i køleskab.
Brug sanserne, lugt og se efter mug.

Kan man fryse creme fraiche?

Nej, det anbefales ikke. Creme fraiche skiller ved optøning og bliver grynet. Brug i så fald kun i varme retter, hvor konsistens ikke betyder så meget.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.