Chips til julemaden skiller vandene bogstavelig talt. Læs, hvorfor traditionen med franske kartofler opstod og se, hvem der holder fast i den.
Chips til julemaden er en tradition i mange danske hjem. Men i næsten lige så mange hjem er det et ukendt fænomen og lyder som en forbrydelse mod julemaden.
Hvor både flæskesteg og andesteg har en flere hundrede år lang tradition bag sig, er chips - eller franske kartofler som de også kaldes - en ny skik.
Vi skal tilbage til 1960ernes forbrugersamfund for at finde årsagen til, at der pludselig skulle en skål chips på julebordet.
Julemiddagen har traditionelt været det fineste, man kunne lave. En middag med mange elementer, fra sødt og salt til surt og umami.
I 1960erne blev franske kartofler voldsomt populære - især blandt børnene. Og da de også skulle have det bedste af det bedste juleaften, ja, så begyndte chipsene at snige sig på bordet.
Og da det nu var en højtidsstund, så varmede man lige chipsene forinden.
Men hvem er det så, der spiser chips til julemaden? Det er såmænd halvdelen af alle herhjemme.
Nordjyderne elsker franske kartofler
I følge en analyse af danskernes juletraditioner i 2018 af Taffel svarede 65 procent af de 31.069 adspurgte, at de spiser chips sammen med julemiddagen.
Året efter lavede Landbrug og Fødevarer en lignende undersøgelse, 'Julen 2019'. Her svarede godt hver anden, at de forventede chips til julemiddagen.
Uagtet, at tallene er forskellige, så er resultatet fra landsdelene ens. Det er nemlig nordjyderne, der er mest vilde med kombinationen af julemad og chips.
Hele 89 procent af nordjyderne spiser franske kartofler juleaften ifølge Taffel, fynboerne er også glade for det sprøde tilbehør.
Københavnerne og nordsjællænderne er helt over i den anden grøft. Her er langt færre interesserede i at kombinere andesteg og brunede kartofler med chips.
Opskrifter på julemad og tilbehør
I 1960erne, hvor traditionen med at spise chips til julemaden begyndte, var der ikke så mange varianter.
Nu er der hundredvis af slags, men stadig er det enten franske kartofler eller de såkaldte Meny Pariser Chips, som spises juleaften.
Mangler du opskrifter til juleaften på den perfekt stegte and eller de gode brunede kartofler, kan du se dem her:
Kilder: Taffel, Landbrug og Fødevarer, Kims.dk.
Jolanda
Nej, det har vi aldrig fået.
Svigerfamilie er fra København.
Ole
Ja, hvis man ikke har fået Franske Kartofler til Flæskesteg en Juleaften, så er man godt nok gået glip af noget!!! Når Franske Kartofler bliver druknet i en blanding af Sovs og Rødkål, så er det en eksplosion af smag 🙂
P.S Brug i øvrigt samme blanding sammen med Medister, det er så smagfuldt, lige at få alt på gaflen ved hver bid, Medister, Kartoffel, Franske Kartofler, Rødkål, MUMS!!!