• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Chips til julemaden - hvem spiser det og hvorfor?

Chips til julemaden - hvem spiser det og hvorfor?

kartoffelchips til jul
Mange danskere spiser chips til julemiddagen. Foto: Istockphoto.com

Opdateret:  23. december 2023 - Udgivet:  30. november 2020

Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Chips til julemaden skiller vandene bogstavelig talt. Læs, hvorfor traditionen med franske kartofler opstod og se, hvem der holder fast i den.
  2. Nordjyderne elsker franske kartofler
  3. Opskrifter på julemad og tilbehør
  4. Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
  5. Brunede kartofler
  6. Opskrift på hjemmelavet gammeldags rødkål

Chips til julemaden skiller vandene bogstavelig talt. Læs, hvorfor traditionen med franske kartofler opstod og se, hvem der holder fast i den.

Chips til julemaden er en tradition i mange danske hjem. Men i næsten lige så mange hjem er det et ukendt fænomen og lyder som en forbrydelse mod julemaden.

Hvor både flæskesteg og andesteg har en flere hundrede år lang tradition bag sig, er chips - eller franske kartofler som de også kaldes - en ny skik.

Vi skal tilbage til 1960ernes forbrugersamfund for at finde årsagen til, at der pludselig skulle en skål chips på julebordet.

Julemiddagen har traditionelt været det fineste, man kunne lave. En middag med mange elementer, fra sødt og salt til surt og umami.

I 1960erne blev franske kartofler voldsomt populære - især blandt børnene. Og da de også skulle have det bedste af det bedste juleaften, ja, så begyndte chipsene at snige sig på bordet.

Og da det nu var en højtidsstund, så varmede man lige chipsene forinden.

Men hvem er det så, der spiser chips til julemaden? Det er såmænd halvdelen af alle herhjemme.

Nordjyderne elsker franske kartofler

I følge en analyse af danskernes juletraditioner i 2018 af Taffel svarede 65 procent af de 31.069 adspurgte, at de spiser chips sammen med julemiddagen.

Året efter lavede Landbrug og Fødevarer en lignende undersøgelse, 'Julen 2019'. Her svarede godt hver anden, at de forventede chips til julemiddagen.

Uagtet, at tallene er forskellige, så er resultatet fra landsdelene ens. Det er nemlig nordjyderne, der er mest vilde med kombinationen af julemad og chips.

Hele 89 procent af nordjyderne spiser franske kartofler juleaften ifølge Taffel, fynboerne er også glade for det sprøde tilbehør.

Københavnerne og nordsjællænderne er helt over i den anden grøft. Her er langt færre interesserede i at kombinere andesteg og brunede kartofler med chips.

Opskrifter på julemad og tilbehør

I 1960erne, hvor traditionen med at spise chips til julemaden begyndte, var der ikke så mange varianter.

Nu er der hundredvis af slags, men stadig er det enten franske kartofler eller de såkaldte Meny Pariser Chips, som spises juleaften.

Mangler du opskrifter til juleaften på den perfekt stegte and eller de gode brunede kartofler, kan du se dem her:

Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)

4.8 fra 457 stemmer
Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Gå til opskrift
billederesultat for stegetid på and og andesteg

Brunede kartofler

4.7 fra 213 stemmer
Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
Gå til opskrift
billederesultat for brunede kartofler

Opskrift på hjemmelavet gammeldags rødkål

4.8 fra 151 stemmer
Gammeldags rødkål: Her er den bedste opskrift. Rødkål som du gerne vil have den til flæskesteg, andesteg og i mange andre sammenhænge.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags rødkål

Kilder: Taffel, Landbrug og Fødevarer, Kims.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda

    december 23, 2023 at 7:44 pm

    Nej, det har vi aldrig fået.
    Svigerfamilie er fra København.

    Svar
  2. Ole

    juni 23, 2022 at 10:12 pm

    Ja, hvis man ikke har fået Franske Kartofler til Flæskesteg en Juleaften, så er man godt nok gået glip af noget!!! Når Franske Kartofler bliver druknet i en blanding af Sovs og Rødkål, så er det en eksplosion af smag 🙂

    P.S Brug i øvrigt samme blanding sammen med Medister, det er så smagfuldt, lige at få alt på gaflen ved hver bid, Medister, Kartoffel, Franske Kartofler, Rødkål, MUMS!!!

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her