Carpaccio mรฅ vรฆre italienernes svar pรฅ tatar: Rรฅt kรธd med parmesan, mayonnaise og citron serveret som en skรธn appetizer. Fรฅ fakta og serveringstips her.
Carpaccio er spisen for os, der har et indre rovdyr, som godt kan lide at bryde frem og sรฆtte tรฆnderne i godt stykke rรฅt kรธd.
Selvom det er rรฅt, er det en let og lรฆkker ret, som giver smagen af det rene, rรธde kรธd, men som ikke mรฆtter tungt. Det er ren umami, den femte smagssans for fulde udblรฆsning, da bรฅde parmesan og oksekรธd er fuld af umami.
Carpaccio bestรฅr typisk af oksefilet, der er skรฅret i papirstynde skiver, citronsaft og parmesanflager. Det er ganske enkelt at anrette og svรฆrt at gรธre noget forkert - med mindre kรธdet ikke er godt. Derfor vil jeg altid anbefale at kรธbe kรธdet hos en slagter.
Serveringstip
Nรฅr du skal lave carppacio, gรฅr du til den nรฆrmeste slagter og bede ham skรฆre ultra-tynde skiver ud af en oksefilet.
Hvis du selv har en pรฅlรฆgsmaskine, kan du kรธbe en god oksefilet og lรฆgge den i fryseren i max. to timer. Efter en tur pรฅ is, vil den vรฆre nemmere at skรฆre ud i fine, tynde skiver.
Skiverne portionanrettes ovenpรฅ ruccolablade og toppes med et harlekinsmรธnster af hjemmerรธrt mayonnaise, tilsat lidt Worcestershiresauce og citronsaft, samt flager af parmesan. Enkelt og lรฆkkert.
Du kan ogsรฅ undlade mayonnaisen og i stedet forsigtigt dryppe olivenolie og citronsaft ud over kรธdet - eller bruge Madens Verdens opskrift pรฅ vinaigrette-dressing.
Hvis du รธnsker noget knasende pรฅ toppen, kan du riste pinjekerner og drysse udover til sidst.
Vegetarcarppacio
Rodfrugter er som skabt til at lave vegetarcarppacio, da de er nemme at skรฆre papirstyndt med en kniv eller rive pรฅ et mandolinjern.
Vil du lave en smuk ret, kan du rive eller skรฆre rodfrugter i forskellige farver, for eksempel rรธdbeder, gulerรธdder og jordskokker.
Placer dem i et pรฆnt mรธnster pรฅ et fad og hรฆld en olie-eddike-dressing ud over skiverne. Lad dem trรฆkke i marinaden en times tid og server derefter med friskkvรฆrnet peber, flagesalt, ristede pinjekerner, parmesanflager og eventuelt nogle spiselige blomsterhoveder.
Tuncarpaccio
Tuncarpaccio er lige sรฅ let at lave som kรธd-udgaven. Anret tynde skiver tun, som du har kรธbt hos fiskehandleren.
Dryp citronsaft og olivenolie forsigtigt henover fiskeskiverne og top med kapers og parmesanflager. Du kan ogsรฅ hakke krydderurter og drysse henover retten.
NB: Husk at fortรฆlle fiskehandleren, at tunskiverne skal spises rรฅ.
Historien bag carpaccio
I 1950 kom komtesse Amalia Nani Mocenigo ind pรฅ Harry's Bar i Venedig. Hun bad om en ret med rรฅt kรธd, da hun var pรฅ en sรฆrlig diรฆt, hvor hun ikke mรฅtte spise stegt kรธd eller fisk.
Kokken var lynhurtig og skar tynde okseskiver ud, placerede dem smukt pรฅ en tallerken og pyntede med hjemmelavet mayonnaise tilsat citronsaft, Worcestershiresauce og lidt mรฆlk. Retten blev opkaldt efter maleren Vittore Carpaccio.
Harry's Bar er et legendarisk sted i Venedig, jeg har selv vรฆret der og nydt en sรฆrlig drink, som ogsรฅ er barens opfindelse: Bellini.
Drinken er en blanding af Prosecco og ferskenjuice, og lige som med carpaccio er den opkaldt efter en italiensk maler: Giovanni Bellini.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode