Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
Du skal lave brunede kartofler med denne opskrift, fordi de altid bliver helt perfekte. Uanset om det er i ovn eller på pande.
Det er en god og skudsikker metode, hvor kartoflerne bliver karamelliserede, som de skal, og du kommer aldrig til at bruge andre opskrifter på de sukkerbrunede kartofler.
Husk i øvrigt altid at anvende kolde kartofler. Derfor skal kartoflerne koges og pilles i god tid. Du kan sagtens koge kartoflerne dagen før.
Jeg ved også, at mange foretrækker kartofler på glas. Dem kan man også sagtens bruge, selvom jeg synes de bliver bedre med friske kartofler frem for glaskartofler. Anvender du glaskartofler, skal de naturligvis dryppes godt af, og denne fremgangsmåde finder du længere nede.
Du kan også lave brune kartofler i ovn, og den fremgangsmåde finder du længere nede. Inkl. en video.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på brunede kartofler
Brunede kartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler - kogte, små, kolde
- 125 g sukker
- 50 g smør - skåret i mindre tern
Fremgangsmåde
- Kartofler (små) koges, pilles og køles helt af. Du kan også bruge glaskartofler. Det er vigtigt, at kartoflerne er helt kolde inden næste trin.
- Varm en pande op ved middel varme - hvilket vil sige 6 på en skala fra 1-9. Afhænger af hvor meget din kogeplade varmer.
- Fordel sukker nogenlunde jævnt på panden, og lad det smelte til en karamel. Normalt er det ikke nødvendigt at røre rundt i sukkeret, men hvis ikke det smelter jævnt, må du lige hjælpe det lidt på vej ved, at røre lidt forsigtigt rundt.
- Når sukkeret er blevet til karamel, kommer du smør i.
- Lad det lige bruse af, og hæld så forsigtigt de kolde kartofler på panden. På INTET tidspunkt skal du bruge grydeske, spartel eller andet når du laver brunede kartofler!
- Ryst i stedet panden rundt, og på den måde vil karamellen smyge sig om kartoflerne.
- Steg de brunede kartofler i karamellen i cirka 10 minutter, og så er de klar til brug.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Brunede kartofler er et must til anden både Mortensaften og Juleaften.
Jeg har tidligere forsøgt mig med rørsukker til de brunede kartofler. Det duer ikke. Du skal anvende almindeligt hvidt sukker.
Jeg har også prøvet at komme smørret i først, og derefter sukker. Det bliver heller ikke så godt.
Så fremgangsmåden her er den, der fungerer bedst, og som giver de mest lækre og sukkerbrunede kartofler. Altså i denne rækkefølge: Sukker, smør og så kartofler.
Brunede kartofler i ovn
Du kan også lave brune kartofler i ovn, som er en nem fremgangsmåde.
900 gram små, kogte og pillede kartofler kommes i et fad sammen med 150 gram brun farin og 25 gram smør.
Bag kartoflerne på næstnederste rille ved 200 grader varmluft, og her skal de have ca. 45 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.
Undervejs vendes kartoflerne rundt, så brun farin og smør fordeles. Også her skal du være opmærksom på, at kartoflerne er meget varme!
Se i min video hvordan du laver brunede kartofler i ovn:
Brune kartofler med sukkervand
Du kan også lave de sukkerbrunede kartofler med vand.
Vandet gør, at sukkeret smelter mere jævnt, og det er slet ikke så dumt.
Her tilsættes tre spiseskefulde vand sammen med sukkeret, og når sukkermassen er karamelliseret, kommes smør ved, og derefter kartofler.
Brune kartofler med glaskartofler
Brunede kartofler med glaskartofler har hos nogle et noget blakket ry, men faktisk kan du sagtens anvende de nemme kartofler fra glas til de sukkerbrunede kartofler.
Når du laver de brune kartofler med hjemmekogte kartofler vil du opleve lidt mere bid og friskhed i kartofler i forhold til glaskartoflerne, men til gengæld er det nemmere blot at dryppe kartofler fra glas af - og derefter brune dem i sukker og smør.
Hvilken version du vælger at lave, er naturligvis op til dig.
Prøv også de skønne opskrifter på gammeldags rødkål, rødkålssalat og risalamande.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Elmar Lassen
Dejlig opskrift p brune kartofler de er som jeg plejer at lave dem ,de fleste steder hvor jeg har fået dem ligner de nogen der kun er dyppet i kulør ,mange hælder vand i til sidst de er ikke værd at spise
Gurli Skattum
Kan man lave brunede kartofler på forhånd og varme dem dagen efter?
Holger Rørby Madsen
Hej Gurli
Ja, det kan du sagtens. Jeg synes dog de er bedst som nylavede, men så stor forskel er der heller ikke 🙂
Alt det bedste og god jul
Holger
Flemming
Har de sidste par år brugt frugtsukker til brunede kartofler. Jeg har ikke haft problemer med for mørk karamel siden. Så sent som i dag, 1.juledag måtte jeg vente med at servere, fordi juleskinken ikke var varm nok. Det blev ekstra 20 minutter med kartofler i panden, uden nogen form for karamel. Så jeg fortsætter med det også til flæskestegen i overmorgen.
Bent og Susanne
Hej Holger
Brunede kartofler i ovn er genialt. Utrolig nemt, smager dejligt og så slipper man ovenikøbet for at rengøre en pande. Af hjertet tak 👍🏼😋
Mange gode hilsner fra Bent og Susanne, Møn 😉
Holger Rørby Madsen
Kære Bent og Susanne
Mange tak - og ja, det er smart at lave de brunede kartofler i ovnen. Og man spares for noget griseri 🙂
Alt det bedste - og glædelig jul til jer
Holger
Anja
Hej. Er virkelig varm på at prøve at lave de brune kartofler i ovnen. Men bliver de ikke meget overtilberedte når de først skal koges og så også have 45 min i ovn?
Pft Anja
Holger Rørby Madsen
Hej Anja
Det kan du roligt gøre. Det bliver de på ingen måde, og jeg har også lavet dem med kartofler fra glas, og de er også fine efter turen i ovnen 🙂
Alt det bedste - og rigtig god jul
Holger
Natascha
Jeg er virkelig fan af opskriften på kartofler i ovnen!
Men i tråd med tidligere kommentar, er jeg også lidt i problemer med anden i ovnen, som skal stå ved 120 grader.
Kan man mon lave kartoflerne inden, og blot varme dem, når stegen trækker?
Holger Rørby Madsen
Hej Natascha
Nej, det er en udfordring 🙂
Jeg løser det ved at stege anden på forhånd (dagen før), og så tilberede de brunede kartofler sammen med en flæskesteg. Skal man ikke have steg juleaften er det blot at lave kartoflerne i ovnen.
Man kan også godt lave de brunede kartofler først, men skal jeg vælge, ville jeg tilberede anden først og så blot lune den i ovnen lige inden servering.
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Anne Lise
Hej. Jeg er glad for din opskrift på brunede kartofler i ovn. Men når jeg samtidig skal stege kalkun ved 160 grader, hvordan så med kartoflerne?
På forhånd tak for gode opskrifter og vejledninger.
Leif Hansen
Prøv og lave det hele økologisk Kartofler i glas smør sukker salt Det er simpelhen Nr 1
Inge Jensen
Brunede kartofler
Thomas Kaarup
Brun farin holder hele vejen....
Kim Nikolajsen
Den er ikke god, jo kartofflerne er,- men tilberedningen, er ikke godt sukker eksploderer over hele køkkenet, hvilket må skyldes vandet
Madensverden.dk
Hej Kim
Vandet skal fordampe helt inden kartoflerne kommes i, ellers kan man risikere at det sprutter lidt. Og vandet må ikke tilsættes efter at sukkeret er karamelliseret - jeg præciserer lige opskriften.
De bedste hilsner - og med ønsket om en glædelig jul
Holger
Madensverden.dk
Kim Nielsen
Hej
Vi bruger honning til brune kartofler - det smager fantastisk godt.
Ivar
Prøv med olie i stedet for smør, så er panden meget lettere at gøre ren
Guffeliguf.dk
Hej Ivar
Det lyder som en fin idé - men hvad gør det ved smagen?
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.