Citronmåne - helt klassisk og som den skal smage.
Her er ingen kunstige tilsætningsstoffer og den slags - men bare en lækker og hjemmebagt kage, som du vil elske.
Citronmånekagen er meget nem at bage selv, og du bliver overrasket over godt den smager. Her er den bagt med smør og citron, og selvfølgelig med et lækkert lag gul glasur på toppen.
Opskriften giver 2 stk., da kagen jo deles i to halve.
Se også disse opskrifter:
Opskrift
Citronmåne
Ingredienser
- 150 g smør - blødt
- 140 g rørsukker
- 1 citron - økologisk, skal og saft, 1 - 1,5 deciliter citronsaft
- 2 tsk vaniljesukker - med lidt top
- 3 æg
- 1 tsk bagepulver
- 150 g hvedemel
- 4 spsk sødmælk
Gul glasur
- 125 g flormelis
- Pasteuriseret æggehvide
- Gul konditorfarve
Fremgangsmåde
- Kom det bløde smør i en skål, og rør det sammen med rørsukker, så du får en jævn masse. Du kan eventuelt blødgøre koldt smør i mikrobølgeovnen, men smørret skal ikke være helt smeltet. Kun blødt.
- Riv derefter skal fra den økologiske citron i skålen, og pres derefter saften fra citronen i. Rør det ud sammen med vaniljesukker.
- Derefter rører du æggene i et ad gangen.
- Bland hvedemel og bagepulver, og rør det derefter ind i dejen. Du skal ikke bruge en elpisker til denne opskrift - blot en skål og en grydeske. Til sidst røres lidt sødmælk i dejen til din citronmåne.
- Smør en springform med en diameter på cirka 18 centimeter med smør, og drys den med lidt rørsukker
- Hæld dejen i, og fordel den jævnt.
- Stil citronmånen ind i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, og her skal den bages i cirka 35 minutter.
- Stik i den med en kødnål, og hvis der ikke hænger dej fast i den, er kagen færdigbagt.
- Tag den ud af ovnen, og lad den køle af.
- Vej flormelis af i en skål, og rør derefter pasteuriseret æggehvide i sammen med gul konditorfarve. Pas på glasuren ikke bliver for tynd.
- Fordel glasuren over citronmånen, og lad nu glasuren stivne.
- Tag citronmånen ud af springformen, og den på midten med en skarp kniv. Nu har du to citronhalvmåner, der smager helt fantastisk.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Dette er en nem opskrift på citronmåne, der gennem mange år har været spist og nydt af tusindvis af danskere.
Faktisk er citronmånen en af de allermest populære kager, og det kan du læse mere om nederst i opskriften. Forklaringen skyldes især Dancake i Give i Midtjylland.
Jeg har gennem tiden hørt mange sige, at kagen måske er lidt tør, men sammen med glasuren, ja så går det fint. Og især hvis der er et tykt lag glasur.
Men du kan sagtens selv bage citronmånen uden den er tør. Og her selv styre hvor meget glasur du ønsker på kagen.
Så her er fremgangsmåden til, hvordan du nemt bager den bedste citronmåne med den helt rigtige citrusglasur. En sikker vinder.
Gennem tiden har kagen i øvrigt også fået en række kælenavne, og sådan er det jo når noget er populært. Et af dem er "politiets drømmekage" eller "betjentens konditorkage".
Jeg ved ikke om det er sandt, at betjente er mere glade for denne kage end andre, men i hvert fald er politiet ofte blevet kædet sammen med kagen. Og det er jo ingen skam.
DanCake
Det er måske fra supermarkedet de fleste bedste kender en citronmåne, eller citronhalvmåne, men kagen er faktisk meget nem at bage selv.
Citronhalvmånen er i øvrigt en af de mest solgte kager i Danmark, og det har den været gennem årtier.
Den er siden 1968 blevet produceret af DanCake i Give i Midtjylland, og derfra er der altså sendt virkelig mange citronmåner ud i de danske hjem.
Faktisk er citronmånen, og andre halvmåner, dermed blevet fremstillet i mere end 50 år. Ret imponerende, og kagerne er stadig lige populære.
Og selvom jeg på ingen måde vil sige at fabriksudgaven er dårlig, ja så kan du sagtens bage en hjemmelavet version, der lige er en tak bedre. Alene det at citronmånen er nybagt gør selvfølgelig meget.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Maria
Jeg havde hverken rørsukker eller sødmælk, og brugte derfor alm. sukker og minimælk. Det fungerede rigtig godt. Første citronmåne jeg bager og vil holde fast i denne gode opskrift fremover!
Holger Rørby Madsen
Hej Maria
Fedt - tak - dejligt at høre. Citronmånen er en undervurderet kage 🙂
Alt det bedste
Holger
Pia
Fin kage, men saften og skal fra 1 citron er desværre ikke nok til at give kagen smag af citron
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Tak for det, og der er forskel på citroner og indholdet af citronsaft. Jeg prøver lige at beskrive mængden lidt mere præcist 🙂
Alt det bedste
Holger
Lea
Hej der står at opskriften er til 2, er det 2 halve der menes eller 2 hele? 🙂
Heidi Sandt Nielsen
En total ynglings opskrift herhjemme, specielt efter jeg så der ikke skulle bruges maskine 😂😂👌 nu laves den til alle sammenkomster 🥰
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Jeg kommer også lidt fintrevet marcipan i dejen. Mums. Min fætter 👮og hans kolleger 👮elsker den. Den er mange gange bedre end "Tankstationens dronning". Det bliver den kaldt her I Nordjylland 😊
Rasmus Vergo
1 deciliter = 0,1 liter = 100ml citron saft.
Jeg ved ikke hvad det er for nogle citroner du bruge men de må være på størrelse med vandmeloner.
A 1 citron få jeg ca 5 til 20 milliliter.
Ellers god opskrift.
Jeg brugte ca 25ml citron saft.
Villads
Det er meget uklart hvor meget citron skal og saft der skal i kagen, og resultatet er derfor blevet alt for sur
Kaja Rosenvinge
Tak for en dejlig nem og velsmagende citronmåne, som fremover vil være at finde, når vores nærmeste hygger sig omkring kaffebordet ved div. familiesammenkomster, hvor tre generationer forsamles 🤗♥️
Holger Rørby Madsen
Hej Kaja
Dejligt at høre - og jeg synes også den hjemmebagte citronmåne er langt bedre end den købte. Men sådan er det jo ofte 🙂
Tak for de pæne ord.
Alt det bedste
Holger
ida
jeg har smagt den den løkes ikke for mig