• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager

Citronmåne - nem opskrift på hjemmelavet citronkage

billede med citronmåne
Her er den bedste citronmåne, som smager meget bedre end den velkendte fra døgnkiosken. Citronmånen deles på midten, og giver dig derfor to citronhalvmåner. Det er da smart. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  20. marts 2025 - Udgivet:  14. august 2023

Del gerne:
6.4k
SHARES
FacebookMessenger6.4kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Citronmåne
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
  7. DanCake
4.8 fra 290 stemmer
Gå til opskrift

Citronmåne - helt klassisk og som den skal smage.

Her er ingen kunstige tilsætningsstoffer og den slags - men bare en lækker og hjemmebagt kage, som du vil elske.

Citronmånekagen er meget nem at bage selv, og du bliver overrasket over godt den smager. Her er den bagt med smør og citron, og selvfølgelig med et lækkert lag gul glasur på toppen.

Opskriften giver 2 stk., da kagen jo deles i to halve.

Se også disse opskrifter:

  • Citronmåne muffins
  • Citronkage
  • Svampet banankage
  • Chokoladekage

Opskrift

billede med citronmåne

Citronmåne

Opskrift på den bedste citronmåne, der også kaldes for politiets drømmekage. Kendt fra DanCake, men citronkagen er nem at bage selv.
Bedømmelse
4.8 fra 290 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 35 minutter minutter
Samlet tid: 50 minutter minutter
Antal 2 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 150 g smør - blødt
  • 140 g rørsukker
  • 1 citron - økologisk, skal og saft, 1 - 1,5 deciliter citronsaft
  • 2 tsk vaniljesukker - med lidt top
  • 3 æg
  • 1 tsk bagepulver
  • 150 g hvedemel
  • 4 spsk sødmælk

Gul glasur

  • 125 g flormelis
  • Pasteuriseret æggehvide
  • Gul konditorfarve

Fremgangsmåde

  • Kom det bløde smør i en skål, og rør det sammen med rørsukker, så du får en jævn masse. Du kan eventuelt blødgøre koldt smør i mikrobølgeovnen, men smørret skal ikke være helt smeltet. Kun blødt.
  • Riv derefter skal fra den økologiske citron i skålen, og pres derefter saften fra citronen i. Rør det ud sammen med vaniljesukker.
  • Derefter rører du æggene i et ad gangen.
  • Bland hvedemel og bagepulver, og rør det derefter ind i dejen. Du skal ikke bruge en elpisker til denne opskrift - blot en skål og en grydeske. Til sidst røres lidt sødmælk i dejen til din citronmåne.
  • Smør en springform med en diameter på cirka 18 centimeter med smør, og drys den med lidt rørsukker
  • Hæld dejen i, og fordel den jævnt.
  • Stil citronmånen ind i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, og her skal den bages i cirka 35 minutter.
  • Stik i den med en kødnål, og hvis der ikke hænger dej fast i den, er kagen færdigbagt.
  • Tag den ud af ovnen, og lad den køle af.
  • Vej flormelis af i en skål, og rør derefter pasteuriseret æggehvide i sammen med gul konditorfarve. Pas på glasuren ikke bliver for tynd.
  • Fordel glasuren over citronmånen, og lad nu glasuren stivne.
  • Tag citronmånen ud af springformen, og den på midten med en skarp kniv. Nu har du to citronhalvmåner, der smager helt fantastisk.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
1469
% Daglig værdi*
Fedt
 
69
g
106
%
Mættet fedt
 
41
g
256
%
Transfedt
 
2
g
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
18
g
Kolesterol
 
410
mg
137
%
Natrium
 
1163
mg
51
%
Kalium
 
262
mg
7
%
Kulhydrater
 
199
g
66
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
138
g
153
%
Protein
 
20
g
40
%
Vitamin A
 
2304
IU
46
%
Vitamin C
 
10
mg
12
%
Calcium
 
116
mg
12
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Dette er en nem opskrift på citronmåne, der gennem mange år har været spist og nydt af tusindvis af danskere.

Faktisk er citronmånen en af de allermest populære kager, og det kan du læse mere om nederst i opskriften. Forklaringen skyldes især Dancake i Give i Midtjylland.

Jeg har gennem tiden hørt mange sige, at kagen måske er lidt tør, men sammen med glasuren, ja så går det fint. Og især hvis der er et tykt lag glasur.

Men du kan sagtens selv bage citronmånen uden den er tør. Og her selv styre hvor meget glasur du ønsker på kagen.

Så her er fremgangsmåden til, hvordan du nemt bager den bedste citronmåne med den helt rigtige citrusglasur. En sikker vinder.

Gennem tiden har kagen i øvrigt også fået en række kælenavne, og sådan er det jo når noget er populært. Et af dem er "politiets drømmekage" eller "betjentens konditorkage".

Jeg ved ikke om det er sandt, at betjente er mere glade for denne kage end andre, men i hvert fald er politiet ofte blevet kædet sammen med kagen. Og det er jo ingen skam.

DanCake

Det er måske fra supermarkedet de fleste bedste kender en citronmåne, eller citronhalvmåne, men kagen er faktisk meget nem at bage selv.

Citronhalvmånen er i øvrigt en af de mest solgte kager i Danmark, og det har den været gennem årtier.

Den er siden 1968 blevet produceret af DanCake i Give i Midtjylland, og derfra er der altså sendt virkelig mange citronmåner ud i de danske hjem.

Faktisk er citronmånen, og andre halvmåner, dermed blevet fremstillet i mere end 50 år. Ret imponerende, og kagerne er stadig lige populære.

Og selvom jeg på ingen måde vil sige at fabriksudgaven er dårlig, ja så kan du sagtens bage en hjemmelavet version, der lige er en tak bedre. Alene det at citronmånen er nybagt gør selvfølgelig meget.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Maria

    maj 12, 2025 at 9:27 am

    Jeg havde hverken rørsukker eller sødmælk, og brugte derfor alm. sukker og minimælk. Det fungerede rigtig godt. Første citronmåne jeg bager og vil holde fast i denne gode opskrift fremover!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 12, 2025 at 9:51 am

      Hej Maria
      Fedt - tak - dejligt at høre. Citronmånen er en undervurderet kage 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Pia

    september 30, 2024 at 8:32 pm

    Fin kage, men saften og skal fra 1 citron er desværre ikke nok til at give kagen smag af citron

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 02, 2024 at 8:23 am

      Hej Pia
      Tak for det, og der er forskel på citroner og indholdet af citronsaft. Jeg prøver lige at beskrive mængden lidt mere præcist 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Lea

    august 26, 2024 at 7:02 am

    Hej der står at opskriften er til 2, er det 2 halve der menes eller 2 hele? 🙂

    Svar
  4. Heidi Sandt Nielsen

    august 02, 2024 at 3:12 pm

    En total ynglings opskrift herhjemme, specielt efter jeg så der ikke skulle bruges maskine 😂😂👌 nu laves den til alle sammenkomster 🥰

    Svar
  5. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    juli 12, 2024 at 10:03 am

    Jeg kommer også lidt fintrevet marcipan i dejen. Mums. Min fætter 👮og hans kolleger 👮elsker den. Den er mange gange bedre end "Tankstationens dronning". Det bliver den kaldt her I Nordjylland 😊

    Svar
    • Rasmus Vergo

      oktober 10, 2024 at 9:56 pm

      1 deciliter = 0,1 liter = 100ml citron saft.
      Jeg ved ikke hvad det er for nogle citroner du bruge men de må være på størrelse med vandmeloner.

      A 1 citron få jeg ca 5 til 20 milliliter.

      Ellers god opskrift.
      Jeg brugte ca 25ml citron saft.

      Svar
  6. Villads

    juni 28, 2024 at 8:17 pm

    Det er meget uklart hvor meget citron skal og saft der skal i kagen, og resultatet er derfor blevet alt for sur

    Svar
  7. Kaja Rosenvinge

    januar 06, 2024 at 7:20 pm

    Tak for en dejlig nem og velsmagende citronmåne, som fremover vil være at finde, når vores nærmeste hygger sig omkring kaffebordet ved div. familiesammenkomster, hvor tre generationer forsamles 🤗♥️

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 09, 2024 at 8:05 am

      Hej Kaja
      Dejligt at høre - og jeg synes også den hjemmebagte citronmåne er langt bedre end den købte. Men sådan er det jo ofte 🙂
      Tak for de pæne ord.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
    • ida

      marts 24, 2024 at 2:37 pm

      jeg har smagt den den løkes ikke for mig

      Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required