Baileys blev skabt ved et tilfælde, men allerede få år efter blev den en elsket drik i alverdens lande. Læs om historien, få fakta om ingredienser og meget andet.
Baileys Irish Cream er cremet og fed som de irske malkekøers mælk. Og det er netop malkekøerne, der går på de grønne marker, som er årsagen til, at likøren kom til verden i 1974. Året før sad sad de to entreprenante herrer, David Gluckman og Hugh Seymour-Davies, i London og prøvede at udvikle en drik, som kunne få gang i salget af irsk alkohol.
'Kan vi udnytte det irske ry om at lave gode mejeriprodukter og tilføje det til en drink - alle de frodige, grønne enge og tilfredse, græssende køer?', spurgte David.
'Hvad nu hvis vi blander fløde med whisky?', foreslog Hugh. De to gutter gik sporenstrengs ud og købte en Jameson whisky og en karton piskefløde og blendede det. Smagen var ikke specielt god, så de tilføjede sukker og det hjalp en smule. Men der manglede stadig noget. Efter endnu en tur hos købmanden kom de hjem med pulverkakao og rørte det i drikken. Nu smagte den meget bedre. Baileys Irish Cream var født.
Hvad er der i Baileys
Produktionen blev lagt i Irland, og det tog kun tre år fra lanceringen af drikken til, at den begyndte at sælge godt på det udenlandske marked. I dag leverer de irske køer 200 millioner liter mælk til Baileys om året.
Hovedingredienserne er nogenlunde de samme, som da Hugh og David opfandt drikken: Fløde, whisky og chokolade. Der er også vanilje i likøren, men resten af ingredienserne er en hemmelighed, som spiritusgiganten Diageo vogter over.
Alkoholprocenten er 17 og kalorieindholdet højt for en alkoholisk drik: 328 kalorier i 100 ml. Men hvor smager det godt.
Opskrifter med den irske likør
En Baileys Irish Creme smager bedst i et cognacglas med en isterning, men der er en række muligheder for at bruge den i desserter og cocktails.
Prøv for eksempel at lave en Flat White Martini i et martiniglas med 50 ml. Baileys, 25 ml. vodka og 25 ml. espresso samt en isterning og kaffebønner som pynt. Den er fyldig og rig på smag som en dessert. Du kan også lave en Mudslide drink med vodka og kahlua eller en blå Bamselinedrink.
Der er mange muligheder for at bruge Baileys i desserter, for eksempel i en chokolademousse, hvor du udskifter ca. halvdelen af piskefløde med Baileys. Eller vælger den lette - og lækre - dessertløsning: Hælder flødelikøren over kugler af is serveret i portionsglas med hakkede mandler. Mulighederne er mange, skål.
Kilder: The Irish Times og Diageo.
Del dine ideer og tanker med os andre her: