Opskrift på den møreste andesteg med svesker og brunede kartofler. Andestegen giver samtidig en fantastisk sovs, som aldrig slår fejl.
Andesteg med svesker er traditionel mad til både Mortensaften og Juleaften, og med denne opskrift får du altid succes med maden.
Anden fyldes med svesker og æblebåde, og du får en både mør og saftig and med den helt rigtige andesmag.
De brunede kartofler hører selvfølgelig til, og de er ikke svære at lave.
Opskriften på andestegen er til fire personer.
Ingredienser til andesteg med svesker
1 and på 3,5 kilo (gerne økologisk og kødfuld)
300 gram svesker
2 æbler
2 spiseskefulde groft salt
Andesovs
Hals og indmad fra anden
1 gulerod
1 persillerod
1 lille løg
1 dusk frisk timian
7 deciliter andefond (vand + fond)
2 deciliter fløde
1 spiseskefuld ribsgele
1-2 spiseskefulde gastrik
2 teskefulde Maizena
Salt og friskkværnet peber
0g denne opskrift på brunede kartofler
Fremgangsmåde
- Vask anden grundigt ind- og udvendigt, og dup den tør med køkkenrulle. Skær det meste af gumpen af, og fjern eventuelle rester af fjer.
- Skær æblerne i både, drys anden med salt indvendigt og fyld så anden med svesker og æblebåde. Snør den til eller luk med en kødnål.
- Gnid anden godt med groft salt, og læg den på en rist eller stegekurv, der er placeret i et ildfast fast, så anden ikke når væsken i fadet.
- Forvarm ovnen til 160 grader varmluft, og den temperatur holdes under hele tilberedningen af anden.
- Kom en halv liter vand i fadet, og steg nu anden i en time med brystet nedad.
- I mellemtiden bruner du hals og indmad på en pande sammen med grofthakket gulerod, persillerod og løg. Kom derefter syv deciliter andefond ved.
- Tag anden ud, og kassér væden i fadet. Nu har anden nemlig smidt det mest fede af fedtet. Kom istedet indholdet fra panden i i det ildfaste fad, vend anden rundt med brystet opad, og stil den tilbage i ovnen.
- Her skal anden nu stege færdig i yderligere to timer og 30 minutter, så den samlede stegetid er tre timer og 30 minutter.
- Tag anden ud, og lad den hvile utildækket i 20 minutter inden du klipper den op.
- Imens laver du andesovsen. Sigt skyen over i en kasserolle, og kog den op. Lad den koge lidt ind. Kom ribsgele og fløde ved, og smag andesovsen til med gastrik, salt og friskkværnet peber. Bedre andesovs fåes ikke.
- Du kan om nødvendigt også tilføje mere andefond.
Server den færdige andesteg med svesker, brunede kartofler og salat med rødkål. Eller en gammeldags rødkål.
Andestegen er perfekt til både Mortensaften og Juleaften.
Se også mine opskrifter på:
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Mums - grillet asparges med parmaskinke
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Tilter når jeg ser din opskrift her 👎 en andesovs skal der ikke timian i eller grønsageri. den skal smage af and hvis man steger en flæskesteg kan skyen derfra godt komme i ellers Koger jeg indmad fra anden med vingespidser lidt æble og lidt svesker til fond.
Koger skyen og fonden op og skummer det meste fedt af, drysser mel i skyen som skal synke heltned derefter pisker den op og sætter den på komfuret. Smager den til med salt og peper. Hvis du vil kan du godt komme fløde i synes det er synd. Smager i stedet til med evt lidt af afskummet fedt hvis den mangler noget, så får man en sovs med andesmag og ikke en grønsagssovs med timian, ribsgele det er jo ikke vildt du laver? 👎Timian det kan du bruge resten af året.
Hej Lone
Tak for dit indspark, og det lyder bestemt også lækkert.
Jeg kan godt lide lidt timian i andesovsen, og derfor er den med. Men du har da ret, man kan sagtens lave den uden - og med din fremgangsmåde.
Det dejlige ved mad og opskrifter er jo, at man kan sætte sit personlige præg 🙂
De bedste hilsner til dig
Holger
Kan man lave ænder, ved at kombinere de 160 grader med grill, så skindet bliver mere sprødt, eller vil den blive tør, på grund af grillefekten.
Hej Anni
Du kan sagtens give ænderne lidt grill til sidst, uden de bliver tørre. Bare hold øje med dem, og tag dem ud inden skindet bliver sort, for det sker lige pludselig 🙂
God fornøjelse - og god jul
Bedste hilsner
Holger