• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

5 tips til tang – sådan kan du bruge tang i maden

Tang kan bruges til at give smag og fylde til dine retter – og så er det sundt. Få tips til tang i din mad og lær at bruge havets krydderi.
Tang kan bruges til at give smag og fylde til dine retter – og så er det sundt. Få tips til tang i din mad og lær at bruge havets krydderi.

Opdateret:  20. august 2021 - Udgivet:  10. august 2020

Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Tang er sundt, bæredygtigt og velsmagende, men ved du hvordan du bruger den? Her får du 5 gode og nemme tips til tang i maden.
  2. Masser af velsmag
  3. 5 tips til tang i maden
  4. Den sunde tang
  5. Alt med måde

Tang er sundt, bæredygtigt og velsmagende, men ved du hvordan du bruger den? Her får du 5 gode og nemme tips til tang i maden.

Der er mange gode grunde til at spise tang. Det er både sundt og bæredygtigt, og så kan det bringe masser af velsmag til din mad. Her får du 5 tips til tang i maden.

Selvom der er mange gode grunde til at spise tang, er det de færreste af os, der bruger tang som en fast del af madlavningen.

For selvom tang måske tidligere var en del af hverdagsmaden i de nordiske lande, så har den været ude i mange år, og vi ved derfor ikke, hvordan den skal tilberedes for bedst at udnytte dens smagspotentiale.

Men tang er både nemt og sjovt at arbejde med, og så kan det bruges i al slags madlavning – både i det salte og det søde køkken.

Har du tid og lyst, kan du sanke tang selv – læs mere om hvordan her:

Tang: Det er sol og sommer, så nu skal der sankes

Den letteste måde at få tang på er dog at købe det i tørret form.

Masser af velsmag

Mange tangarter indeholder store mængder frit glutamat, der giver den gode umami-smag som også findes i eksempelvis kød og svampe.

Du kan altså bruge tang i stedet for kød eller urter til supper og fonder.

Umami giver fylde og smag til retter og tørret tang eller tangpulver kan derfor bruges som smagsforstærker i stedet for salt eller bouillon.

Du behøver dermed ikke tilsætte lige så meget salt til dine retter, hvis du tilsætter det umami-rige tang, og du kan derfor spare på saltet – uden at gå på kompromis med den gode smag.

Samtidig indeholder tang flere aromastoffer, der giver yderligere smag til dine retter.

5 tips til tang i maden

Omø tang har udviklet 5 gode ideer til, hvordan du nemt kan bruge tang i maden:

1. Vend 1 teskefuld granuleret sukker- eller blæretang i din brød-, bolle- eller knækbrødsdej – det giver god smag og aroma til det færdige brød.

2. Drys granuleret blæretang på laks før den steges, det giver en rigtig god smag. Eller bland det i fiskepaneringen, såvel som i fiskefarsen til fiskefrikadellerne.

3. Giv din suppe et ekstra tilskud: Læg stykker af sukker- eller blæretang i lige før den er færdig. Det ser flot ud, og så er der lidt bid i. Tangen bliver ofte grøn, når den bliver varmebehandlet.

4. Lav tang-chips: Tag 20 gram hel blære- eller sukkertang, vend det i 2 teskefulde olie, bred det ud på bagepapir på en bageplade og giv det 10 minutter ved 150 grader.

5. Lav tang-smør: Bland tørret granuleret sukkertang direkte i smør. Det smager helt fantastisk!

Den sunde tang

Tang er kalorielet og indeholder sunde omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som du også finder i fisk.

Desuden er tang rigt på kostfibre, vitaminer og mineraler og har blandt andet et højt indhold af kalium.

Kalium kan virke regulerende på blodtrykket i modsætning til salt, der har en negativ effekt på blodtrykket.

Du kan altså ikke bare spare på saltet, når du bruger tang i maden, men tang kan også være med til at neutralisere den negative effekt salt har på blodtrykket.

Alt med måde

Vær opmærksom på, at enkelte arter af tang kan indeholde meget høje koncentrationer af jod og sundhedsskadelige stoffer som uorganisk arsen og naturlige giftstoffer (kainsyre).

Tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan have et højt indhold af jod (1000-5000 mg/kg tørret tang), mens nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod.

Jod er et mineral, der er vigtigt for vores krop i de rette mængder. Men et længerevarende højt indtag af jod er skadeligt, så spis ikke kæmpe store mængder tang hver dag.

Som med så mange andre ting, så skal man ikke overdrive, men spise varieret. At spise tang en gang om ugen er ifølge Fødevarestyrelsen sikkert.

Kilder: Omoetang.dk, smagforlivet.dk, Fødevarestyrelsen.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tanja

    august 20, 2021 at 8:09 pm

    Hej god ret fik bare ikke købt basmati ris havde nogle andre🤔

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her