Tang er sundt, bæredygtigt og velsmagende, men ved du hvordan du bruger den? Her får du 5 gode og nemme tips til tang i maden.
Der er mange gode grunde til at spise tang. Det er både sundt og bæredygtigt, og så kan det bringe masser af velsmag til din mad. Her får du 5 tips til tang i maden.
Selvom der er mange gode grunde til at spise tang, er det de færreste af os, der bruger tang som en fast del af madlavningen.
For selvom tang måske tidligere var en del af hverdagsmaden i de nordiske lande, så har den været ude i mange år, og vi ved derfor ikke, hvordan den skal tilberedes for bedst at udnytte dens smagspotentiale.
Men tang er både nemt og sjovt at arbejde med, og så kan det bruges i al slags madlavning – både i det salte og det søde køkken.
Har du tid og lyst, kan du sanke tang selv – læs mere om hvordan her:
Tang: Det er sol og sommer, så nu skal der sankes
Den letteste måde at få tang på er dog at købe det i tørret form.
Masser af velsmag
Mange tangarter indeholder store mængder frit glutamat, der giver den gode umami-smag som også findes i eksempelvis kød og svampe.
Du kan altså bruge tang i stedet for kød eller urter til supper og fonder.
Umami giver fylde og smag til retter og tørret tang eller tangpulver kan derfor bruges som smagsforstærker i stedet for salt eller bouillon.
Du behøver dermed ikke tilsætte lige så meget salt til dine retter, hvis du tilsætter det umami-rige tang, og du kan derfor spare på saltet – uden at gå på kompromis med den gode smag.
Samtidig indeholder tang flere aromastoffer, der giver yderligere smag til dine retter.
5 tips til tang i maden
Omø tang har udviklet 5 gode ideer til, hvordan du nemt kan bruge tang i maden:
1. Vend 1 teskefuld granuleret sukker- eller blæretang i din brød-, bolle- eller knækbrødsdej – det giver god smag og aroma til det færdige brød.
2. Drys granuleret blæretang på laks før den steges, det giver en rigtig god smag. Eller bland det i fiskepaneringen, såvel som i fiskefarsen til fiskefrikadellerne.
3. Giv din suppe et ekstra tilskud: Læg stykker af sukker- eller blæretang i lige før den er færdig. Det ser flot ud, og så er der lidt bid i. Tangen bliver ofte grøn, når den bliver varmebehandlet.
4. Lav tang-chips: Tag 20 gram hel blære- eller sukkertang, vend det i 2 teskefulde olie, bred det ud på bagepapir på en bageplade og giv det 10 minutter ved 150 grader.
5. Lav tang-smør: Bland tørret granuleret sukkertang direkte i smør. Det smager helt fantastisk!
Den sunde tang
Tang er kalorielet og indeholder sunde omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som du også finder i fisk.
Desuden er tang rigt på kostfibre, vitaminer og mineraler og har blandt andet et højt indhold af kalium.
Kalium kan virke regulerende på blodtrykket i modsætning til salt, der har en negativ effekt på blodtrykket.
Du kan altså ikke bare spare på saltet, når du bruger tang i maden, men tang kan også være med til at neutralisere den negative effekt salt har på blodtrykket.
Alt med måde
Vær opmærksom på, at enkelte arter af tang kan indeholde meget høje koncentrationer af jod og sundhedsskadelige stoffer som uorganisk arsen og naturlige giftstoffer (kainsyre).
Tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang kan have et højt indhold af jod (1000-5000 mg/kg tørret tang), mens nori-tang, som normalt anvendes til sushi, har et lavt indhold af jod.
Jod er et mineral, der er vigtigt for vores krop i de rette mængder. Men et længerevarende højt indtag af jod er skadeligt, så spis ikke kæmpe store mængder tang hver dag.
Som med så mange andre ting, så skal man ikke overdrive, men spise varieret. At spise tang en gang om ugen er ifølge Fødevarestyrelsen sikkert.
Kilder: Omoetang.dk, smagforlivet.dk, Fødevarestyrelsen.
Din vurdering
-
5 tips til tang – sådan kan du bruge tang i maden
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Tanja
Hej god ret fik bare ikke købt basmati ris havde nogle andre🤔