5-kornsbrød er et brød, der har det hele: Sprød skorpe, saftig krumme og dejlig smag. Og så har det et højt indhold af fuldkorn og kostfibre.
5-kornsbrød er meget nemt at kaste sig over, hvis du køber en 5-kornsblanding, hvor de forskellige frø og korn er blandet på forhånd.
Og dette brød har den dejligste smag, fordi det får sødme fra gulerødder og en masse smag fra frø, korn og kerner.
Der er en vigtig ting, der skal gøres, før du blander dejen: 5-kornsblandingen skal i blød i vand en time før.
Nogen koger det også til en grød først, men da jeg godt kan lide, at der er noget at tygge på, lægger jeg dem blot i blød. Det er en smagssag.
Se også andre bageopskrifter:
Hjemmebagt sødmælks franskbrød i form
Grydebrød (nem opskrift på verdens bedste brød)
Fuldkorns franskbrød med speltmel
Opskrift på 5-kornsbrød med revet gulerødder
5-kornsbrød med gulerødder og sprød skorpe
Ingredienser
- 2 dl 5-kornsblanding
- 2 dl vand
Dejen
- 2 dl mælk
- 2 spsk smør
- 1 dl vand
- 50 gram gær
- 1 spsk olie
- 5-kornsblandingen
- 1 dl havregryn
- 2 gulerødder - revet
- 1 tsk salt - med top
- 1 tsk honning - el. 2 tsk. sukker
- 8-9 dl hvedemel
Sådan gør du
- Først lægger du 5-kornsblandingen i blød i to dl. vand i mindst en time.
- Varm mælk og smør op i en lille gryde. Når mælken er lunet og smørret smeltet, hælder du det op i en skål og tilsætter en dl. koldt vand.
- Rør gæren i, når væsken er lillefingervarm.
- Tilsæt korn, havregryn, de revne gulerødder, olie, salt, sukker og halvdelen af melet. Pisk det igennem i en køkkenmaskine eller med en elpisker med dejkroge. Tilsæt mere og mere mel, mens du pisker løs.
- Dejen skal ikke være så fast, at du kan ælte den uden at få meget klistrede hænder. Når den har samlet sig fint, men stadig sidder fast, når du prikker i den, skal den til hævning.
- Lad dejen hæve under et rent viskestykke i 50 minutter.
- Efter hævning hælder du dejen ud på et meldrysset bord og ælter, imens du tilføjer mere mel. Dejen skal stadig være ret klistret, når du hælder den i en brødform.
- Beklæd en brødform (der kan rumme 2 liter) med bagepapir og hæld dejen derned. Dyp en grydeske i lunkent vand og glad brødet på overfladen. Drys med lidt 5-kornsblanidng som pynt.
- Hæver i 40 minutter. Bages ved 180 grader varmluft i ca. 40 minutter. Bank på skorpen for at teste, om der kommer en hul lyd efter de 40 minutter. Gør der det, er brødet færdigbagt.
- Tag brødet ud af ovnen og hæld det straks ud af formen på en bagerist. Server, imens det stadig er lunt.
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Hellere for lidt hvedemel end for meget. Derfor er det fint at arbejde med en dej, som klistrer.
Når dejen skal i bageform, er det ikke afgørende, at den bliver æltet med hænderne først.
Du kan faktisk nøjes med at hælde dit brød direkte i formen efter første hævning, hvis du ikke har lyst til at stå og bokse i den klistrede dej.
Kirsten Kammann
Hej
Er det muligt at få længde og bredde og højde på form.
Vil gerne bage i airfryer og min har 2 skuffer , så der skal p.regnes til 17cm x 9cm x 9cm.
Vh
Kirsten
Michael Fagan
Hvorfor står der ikke hvor meget 5kornsblanding man skal bruge??!