Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Vodka - fakta, wiki og nemme drinks med vodkaen

Vodka - fakta, wiki og nemme drinks med vodkaen

Billede med vodka.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Når snakken falder på klassiske udgaver af spiritus, kommer man ikke udenom vodka.

En sand klassiker, som har været kendt som nationaldrikken i Rusland siden 1300-tallet, hvor den menes omtalt første gang.

Den klare drik spredtes til Polen og Balkan-landene, men først omkring 2. Verdenskrig kom vodka til det vestlige Europa, hvor den i dag indgår i en række drinks og cocktails, og har fået en opblomstring sammen med den store interesse for blandt andet gin.

Anvendelse

Hvor man i Rusland og det østlige Europa primært drikker vodkaen afkølet og ren - ofte som ledsager til mad, er det i det vestlige Europa mere almindeligt at blande med smagstilsættere.

Her anvendes blandt andet appelsinjuice - kaldet en Screwdriver - eller med tomatjuice, som kendes som Bloody Mary. Begge er meget populære. Man kan også lave Vodka pasta.

Fremstilling

Vodka minder på mange måder om vores danske akvavit, og der ligger mange års udvikling af produktionen bag den klare drik.

I dag arbejdes der med terroirbegreber - dvs. hvorfra kommer grundsubstansen f.eks. kartoffel fra - men også med destillering og filtrering for at skabe den bedste kvalitetsvodka.

Netop kvaliteten af vodka er blevet lig med renhed af produktet, og derfor ser man vodkaer, som er destilleret op til 8 gange eller mere og filtreret med finere materiale end kul, såsom sølv eller krystalkvarts.

Endvidere er den vand, som man fortynder vodkaen med, blevet en del af markedsføringen og historiefortællingen, og det er derfor ikke ualmindeligt i højt prissatte vodkaer at se brugen af f.eks. gletsjervand.

Vodka er i dag i højere grad blevet en drik, som nydes alene, præcis som akvavit har været det i mange generationer. Men hvor akvavitten har haft problemer i forhold til de yngre målgrupper, især på grund af smagen af kommen, er vodka mere neutralt i smagen og derfor for mange unge ganske populært.

Destillering og filtrering

Vodka er en alkoholisk drik, der holder en alkoholprocent på cirka 40. Den er typisk fremstillet på korn, kartofler eller sukkerroer og derefter fortyndet med vand.

Der findes et utal af varianter indenfor vodkaen og i mange prisklasser. Det er alt sammen jo smag og behag, men vi giver her et bud på, hvad du skal være opmærksom på, når du køber den.

En god tommelfingerregel er, at jo flere gange vodkaen er destilleret og filtreret, desto mindre smager alkoholen igennem, og jo renere er den i smagen. Her taler man om premium og luksusvodka.

Når vodkaen er destilleret, bliver den filtreret. Filtreringens formål er at tilføre vodkaen flere smagsnuancer. Typisk filtreres væsken gennem kul, men særligt nogle af de dyrere vodkaer filtreres igennem kalksten og bjergkrystaller, for at opnå en klarere, blødere og mere afrundet smag.

Også dét vand, der bruges til at fremstille vodkaen, er af betydning for smagen, da den er med til at definere kvaliteten af alkoholen.

Derfor er destillering, filtrering og dét vand, der bruges nogle af de typiske kendetegn, der adskiller luksus og premium vodka fra de mere almindelige vodkaer.

Så jo renere smag og klarhed i vodkaen, jo længere produktionsproces, og jo højere pris vil vodkaen få. Drikker du den ren, bør du vælge den så ren som muligt.

Fakta og wiki

Ordet 'vodka' stammer fra det russiske ord for vand, som er 'voda'. K'et i vodka er en såkaldt diminutiv, og derfor kan ordet oversættes til noget i retning af 'lille vand' .

I den vestlige verden blev vodka oprindelig markedsført som den hvide whisky, der havde en blødere smag, og som man ikke fik dårlig ånde af.

Smirnoff er nok det bedst kendte mærke indenfor vodka og er opkaldt efter Pyotr Arsenievich Smirnov, som i 1860'erne startede et vodkadestilleri i Moskva. Som den første fandt den nytænkende Smirnov på at filtrere vodkaen igennem kul, hvilket gjorde den ekstremt ren og klar. Denne metode anvendes stadig.

Absolut er svenskernes bud på vodka og findes i dag i mange varianter med forskellige smagstilsætninger.

Opskrifter

Screwdriver laves med fem centiliter vodka, 10 centiliter appelsinjuice og godt med isterninger. Meget simpel drink, som er blevet en klassiker.

Ævle bævle er en dansk pendant til en Screwdriver, da den laves på samme måde. Men altså blot med æblejuice og ellers samme mængde.

Isbjørn er en anden populær vodkadrink, som laves med tre centiliter af vodkaen, en centiliter Blue Curacao plus Sprite og isterninger.

Black Russian er også populær og måske lidt mere eksotisk. Her laves drinken af fem centiliter vodka og tre centiliter Kahlua. Eventuelt også med is.

Men vodkaen kan også indgå i madlavningen i dit køkken. Det er faktisk endda blevet trendy at eksperimentere med vodkaen i f.eks. saucer, som smagsforstærker eller som pift til f.eks. en lækker sorbet.

Her er det en god idé, at du anvender en ren vodka, der er fremstillet på stivelsesholdige fødevarer som korn, kartofler eller roer.

  • Moscow Mule
  • Cosmopolitan
  • Espresso Martini
  • Harvey Wallbanger
  • Sex on the beach
  • White Russian
  • Bloody Mary
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.