Vil du have mest muligt ud af smagen pรฅ din vin, skal du have alle sanserne i brug. Her fรฅr du 4 simple trin til den gode vinsmagning.
Vil du gerne blive bedre til vinsmagning? Man kan sagtens bare drikke vin i store mundfulde, hvis det er det, man har lyst til. Ligesom man ogsรฅ sagtens kan drikke snaps som et shot, hvor glasset bare skal bundes.
Men vil du have mest muligt ud af selve smagsoplevelsen og have alle de forskellige smagsnuancer og noter med, sรฅ kan du med fordel bruge denne metode, nรฅr du smager pรฅ vin.
Det er ikke nogen stรธrre videnskab. Smagsekspert Charlotte Mithril giver her 4 enkle trin til den gode vinsmagning.
Vi smager med nรฆsen
Det handler om at have alle sanserne med, nรฅr du laver vinsmagning - fra vinens udseende, dens mundfรธlelse, smag og mรฅske allervigtigst: Vinens duft.
Selvom vi ofte taler om vinens smag, sรฅ er det i virkeligheden vinens duft, vi taler om, nรฅr vi siger, at vinen smager af brombรฆr, รฆble, tobak, eg osv.
Det er nemlig aromastoffer i vin som rรธdvin og hvidvin, der giver disse "smagsindtryk", og aromastoffer registrerer vi ikke med smagssansen, men med lugtesansen.
Smagslรธgene pรฅ tungen kan nemlig kun registrere de fem grundsmage: Sรธdt, salt, surt, bittert og umami. Lugtesansen kan derimod registrere op mod 1 billion forskellige aromastoffer!
Lugtesansen giver dermed mange flere informationer om madens "smag" end smagssansen og er altsรฅ et utroligt vigtigt redskab ved en vinsmagning.
Vinsmagning - de 4 trin
Fรธlg disse 4 trin nรฅr du laver vinsmagning for at fรฅ alle sanseindtryk med og danne dig det bedste overblik over vinens smag:
1. Se pรฅ vinen
Fรธrste trin er at se pรฅ vinen. Hold glasset over en hvid baggrund og sรธrg for at lyset er nogenlunde neutralt.
Observer fรธlgende:
- Vinens nuance - hvilken farve har vinen?
- Intensiteten af vinens farve
- Vinens viskositet - hvor tynd/tyk er vinens konsistens?
2. Duft til vinen
Nรฆste trin er at dufte til vinen. Det er vigtigt, at du dufter til vinen, inden du smager den.
Duft fรธrst til vinen som den stรฅr i glasset og dan dig et indtryk. Kรธr derefter vinen rundt i glasset, sรฅ aromastofferne frigรธres, og duft igen.
Identificer fรธlgende:
- 2-3 frugtige aromaer
- 2-3 andre aromaer (urter, krydderier osv.)
- Er der noter af eg eller andre jordagtige noter?
3. Smag pรฅ vinen
Tag lidt vin i munden og kรธr vinen rundt i munden. Sรธrg for, at vinen har vรฆret godt rundt i hele munden, inden den synkes.
Identificer fรธlgende:
- Vinens struktur โ indhold af tanniner, syrlighed, sรธdme, alkohol osv.
- Vinens flavour โ er der andre noter eller aromastoffer i smagsindtrykket?
- Vinens overordnede balance โ er der balance mellem sรธdme, syrlighed, tanniner, alkohol, smagsintensitet osv.
4. Tรฆnk
Lad alle dine observationer smelte sammen til et samlet indtryk af vinen.
- Skriv dine observationer ned.
- Bedรธm vinen โ er den god/kedelig, hvad synes du?
- Sammenlign evt. med andre vine.
Lav din egen vinlog
Vil du huske dine observationer omkring en vinsmagning, er det en rigtig god ide at skrive dem ned.
Selvom man umiddelbart tror, at man godt kan huske, hvordan en vin duftede, smagte eller hvor godt man kunne lide den, sรฅ glemmer man det hurtigt.
Skriv dine observationer omkring vinen ned, og sรฅ har du dem til nรฆste gang, du skal kรธbe vin. Sรฅ slipper du for at skulle huske pรฅ alle de forskellige vine, du har smagt, og hvad du syntes om dem.
Der findes sรฆrlige notesbรธger udformet til formรฅlet, hvor du blot skal fylde dem ud, men du kan sagtens ogsรฅ bare bruge en almindelig blank notesbog eller lave det digitalt, hvis du foretrรฆkker det.
Lรฆs mere om vin her: Naturvin: Hvad er forskellen pรฅ รธkologisk og naturvin?
Lรฆs mere om dine sanser og hvordan du trรฆner dem i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: