• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad

Vinsmagning - nem guide til smagning af vin

Vinsmagning handler om at observere, dufte, smage og sรฅ samle alle disse sanseindtryk. Jo mere du gรธr det, jo bedre bliver du til at smage pรฅ vin. Foto: Charlotte Mithril
Vinsmagning handler om at observere, dufte, smage og sรฅ samle alle disse sanseindtryk. Jo mere du gรธr det, jo bedre bliver du til at smage pรฅ vin. Foto: Charlotte Mithril

Opdateret:ย  18. februar 2021 - Udgivet:ย  18. februar 2021

Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Indhold

  1. Vil du have mest muligt ud af smagen pรฅ din vin, skal du have alle sanserne i brug. Her fรฅr du 4 simple trin til den gode vinsmagning.
  2. Vi smager med nรฆsen
  3. Vinsmagning - de 4 trin
  4. 1. Se pรฅ vinen
  5. 2. Duft til vinen
  6. 3. Smag pรฅ vinen
  7. 4. Tรฆnk
  8. Lav din egen vinlog

Vil du have mest muligt ud af smagen pรฅ din vin, skal du have alle sanserne i brug. Her fรฅr du 4 simple trin til den gode vinsmagning.

Vil du gerne blive bedre til vinsmagning? Man kan sagtens bare drikke vin i store mundfulde, hvis det er det, man har lyst til. Ligesom man ogsรฅ sagtens kan drikke snaps som et shot, hvor glasset bare skal bundes.

Men vil du have mest muligt ud af selve smagsoplevelsen og have alle de forskellige smagsnuancer og noter med, sรฅ kan du med fordel bruge denne metode, nรฅr du smager pรฅ vin.

Det er ikke nogen stรธrre videnskab. Smagsekspert Charlotte Mithril giver her 4 enkle trin til den gode vinsmagning.

Vi smager med nรฆsen

Det handler om at have alle sanserne med, nรฅr du laver vinsmagning - fra vinens udseende, dens mundfรธlelse, smag og mรฅske allervigtigst: Vinens duft.

Selvom vi ofte taler om vinens smag, sรฅ er det i virkeligheden vinens duft, vi taler om, nรฅr vi siger, at vinen smager af brombรฆr, รฆble, tobak, eg osv.

Det er nemlig aromastoffer i vin som rรธdvin og hvidvin, der giver disse "smagsindtryk", og aromastoffer registrerer vi ikke med smagssansen, men med lugtesansen.

Smagslรธgene pรฅ tungen kan nemlig kun registrere de fem grundsmage: Sรธdt, salt, surt, bittert og umami. Lugtesansen kan derimod registrere op mod 1 billion forskellige aromastoffer!

Lugtesansen giver dermed mange flere informationer om madens "smag" end smagssansen og er altsรฅ et utroligt vigtigt redskab ved en vinsmagning.

Vinsmagning - de 4 trin

Fรธlg disse 4 trin nรฅr du laver vinsmagning for at fรฅ alle sanseindtryk med og danne dig det bedste overblik over vinens smag:

1. Se pรฅ vinen

Fรธrste trin er at se pรฅ vinen. Hold glasset over en hvid baggrund og sรธrg for at lyset er nogenlunde neutralt.

Observer fรธlgende:

  • Vinens nuance - hvilken farve har vinen?
  • Intensiteten af vinens farve
  • Vinens viskositet - hvor tynd/tyk er vinens konsistens?

2. Duft til vinen

Nรฆste trin er at dufte til vinen. Det er vigtigt, at du dufter til vinen, inden du smager den.

Duft fรธrst til vinen som den stรฅr i glasset og dan dig et indtryk. Kรธr derefter vinen rundt i glasset, sรฅ aromastofferne frigรธres, og duft igen.

Identificer fรธlgende:

  • 2-3 frugtige aromaer
  • 2-3 andre aromaer (urter, krydderier osv.)
  • Er der noter af eg eller andre jordagtige noter?

3. Smag pรฅ vinen

Tag lidt vin i munden og kรธr vinen rundt i munden. Sรธrg for, at vinen har vรฆret godt rundt i hele munden, inden den synkes.

Identificer fรธlgende:

  • Vinens struktur โ€“ indhold af tanniner, syrlighed, sรธdme, alkohol osv.
  • Vinens flavour โ€“ er der andre noter eller aromastoffer i smagsindtrykket?
  • Vinens overordnede balance โ€“ er der balance mellem sรธdme, syrlighed, tanniner, alkohol, smagsintensitet osv.

4. Tรฆnk

Lad alle dine observationer smelte sammen til et samlet indtryk af vinen.

  • Skriv dine observationer ned.
  • Bedรธm vinen โ€“ er den god/kedelig, hvad synes du?
  • Sammenlign evt. med andre vine.

Lav din egen vinlog

Vil du huske dine observationer omkring en vinsmagning, er det en rigtig god ide at skrive dem ned.

Selvom man umiddelbart tror, at man godt kan huske, hvordan en vin duftede, smagte eller hvor godt man kunne lide den, sรฅ glemmer man det hurtigt.

Skriv dine observationer omkring vinen ned, og sรฅ har du dem til nรฆste gang, du skal kรธbe vin. Sรฅ slipper du for at skulle huske pรฅ alle de forskellige vine, du har smagt, og hvad du syntes om dem.

Der findes sรฆrlige notesbรธger udformet til formรฅlet, hvor du blot skal fylde dem ud, men du kan sagtens ogsรฅ bare bruge en almindelig blank notesbog eller lave det digitalt, hvis du foretrรฆkker det.

Lรฆs mere om vin her: Naturvin: Hvad er forskellen pรฅ รธkologisk og naturvin?

Lรฆs mere om dine sanser og hvordan du trรฆner dem i disse artikler:

Sanser: Derfor smager du med nรฆsen

ร˜velse: Trรฆn dine sanser og fรฅ stรธrre madoplevelser

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkรธb til en fest pรฅ budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter pรฅ mad fra det danske kรธkken

Billede til rรธdtunge med svampestuvning.

Rรธdtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skรธn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskรฅl

Billede af Allingetรฆrte

Allingetรฆrte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Sรฅ vรฆr med nu i Danmarks store fรฆllesskab om mad. Pรฅ forhรฅnd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her