• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside

Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød

vesterhavsrugbrød
Vesterhavsrugbrød er et kendt rugbrød, der er blev opfundet af bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel i Vestjylland. I dag laves rugbrødet blandt andet også af Lagkagehuset. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. april 2024 - Udgivet:  9. marts 2020

Del gerne:
41
SHARES
FacebookMessenger41PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er opskriften på det originale vesterhavsrugbrød, som det er blevet bagt i bagermester Hardy Christensens bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.
  2. Opskrift på 8 vesterhavsrugbrød
  3. Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Tips
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Her er opskriften på det originale vesterhavsrugbrød, som det er blevet bagt i bagermester Hardy Christensens bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.

Rigtig mange elsker det lækre og bløde vesterhavsrugbrød, og her er opskriften, så du nemt selv kan bage rugbrødet.

Men det er måske de færreste der tænker over, hvorfor det egentlig hedder et vesterhavsrugbrød?

Og både historien, oprindelsen og navnet finder vi faktisk i det vestjyske, faktisk helt ude mod vest i Nørre Nebel, der ligger nordvest for Varde.

Rugbrødet er nemlig opfundet af bagermester Hardy Christensen, som elskede ribbenstegen hos slagteren, der ligger lige nabo til bageriet i Bredgade i Nørre Nebel.

Men da en god skive ribbensteg jo er rektangulært, og derfor ikke passer til hverken de kvadratiske rugbrød eller de mere runde sønderjyske rugbrød, måtte Hardy tænke nyt.

Og det blev altså til vesterhavsrugbrødet, der passer perfekt i størrelse til en skive ribbensteg.

Dermed var et særdeles populært rugbrød født, og i dag har andre bagerier også vesterhavsrugbrødet i deres sortiment, hvilket blandt andet gælder for Lagkagehuset.

Opskriften giver otte rugbrød, så du har nok til fryseren. Du kan også dividere opskriften ned, og evt. lave to eller fire brød.

Længere nede har jeg divideret Hardys oprindelige opskrift ned til to rugbrød - det er måske voldsomt nok med den store mængde til de fleste.

Opskrift på 8 vesterhavsrugbrød

vesterhavsrugbrød

Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød

Her er opskriften på det originale vesterhavsrugbrød, som det er blevet bagt i bagermester Hardy Christensens bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.
Bedømmelse
5 fra 1 stemme
RetBrød
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 1 time time
Samlet tid: 13 timer timer 30 minutter minutter
Antal 8 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1025 g rugkerner
  • 900 g solsikkekerner
  • 225 g hørfrø
  • 110 g salt
  • 55 g Fertigsauer
  • 1,5 l vand
  • 825 g hvedemel
  • 450 g rugmel
  • 65 g Rugomalt
  • 45 g gær
  • 190 g rasp
  • 1,7 l vand
  • 2,4 kg surdej

Fremgangsmåde

  • De første seks ingredienser sættes i blød dagen før.
  • Rasp og vand køres godt sammen i en røremaskine. Derefter tilsættes surdejen. Når det er kørt godt sammen, tilsættes resten og køres i cirka 15 minutter.
  • Rugbrødet vejes af på ca. 1.100 gram og puttes i
  • forme (254 gange 160 gange 60 millimeter). Spørg eventuelt din lokale håndværksbager, om du kan købe forme af
  • ham/hende.
  • Rugbrødet hæves til det når toppen af formen.
  • Rugbrødet stilles i ovnen ved 280 grader og dampes i 45 sekunder, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader, og rugbrødene bages en times tid.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
200
% Daglig værdi*
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

De færdigbagte vesterhavsrugbrød køles af inden udskæring.

Hvis du vil bage 2 vesterhavsrugbrød, skal du anvende:

256 gram rugkerner
225 gram solsikkekerner
56 gram hørfrø
27 gram salt
14 gram Fertigsauer
375 gram vand

206 gram hvedemel
112 gram rugmel
16 gram Rugomalt
11 gram gær
47 gram rasp
425 gram vand
600 gram surdej

Se også disse artikler:

Bagerens bagebegreber

Bagermester Hardys grahamsbrød

Rugbrød med surdej og kerner

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Louise

    marts 15, 2021 at 9:23 pm

    Hej
    Hvad er fertigsauer og rugomalt, eller hvad kan man bruge

    Svar
    • Allan S. K. Nielsen

      marts 15, 2022 at 4:53 pm

      Ferti

      Svar
    • Allan S. K. Nielsen

      marts 15, 2022 at 4:56 pm

      Fertigsauer er tørret rugsur og rugomalt er flydende malt.

      Svar
  2. Nette

    april 16, 2020 at 12:50 am

    Hvilken slags rasp er der tale om?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required