Her er opskriften på det originale vesterhavsrugbrød, som det er blevet bagt i bagermester Hardy Christensens bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.
Rigtig mange elsker det lækre og bløde vesterhavsrugbrød, og her er opskriften, så du nemt selv kan bage rugbrødet.
Men det er måske de færreste der tænker over, hvorfor det egentlig hedder et vesterhavsrugbrød?
Og både historien, oprindelsen og navnet finder vi faktisk i det vestjyske, faktisk helt ude mod vest i Nørre Nebel, der ligger nordvest for Varde.
Rugbrødet er nemlig opfundet af bagermester Hardy Christensen, som elskede ribbenstegen hos slagteren, der ligger lige nabo til bageriet i Bredgade i Nørre Nebel.
Men da en god skive ribbensteg jo er rektangulært, og derfor ikke passer til hverken de kvadratiske rugbrød eller de mere runde sønderjyske rugbrød, måtte Hardy tænke nyt.
Og det blev altså til vesterhavsrugbrødet, der passer perfekt i størrelse til en skive ribbensteg.
Dermed var et særdeles populært rugbrød født, og i dag har andre bagerier også vesterhavsrugbrødet i deres sortiment, hvilket blandt andet gælder for Lagkagehuset.
Opskriften giver otte rugbrød, så du har nok til fryseren. Du kan også dividere opskriften ned, og evt. lave to eller fire brød.
Længere nede har jeg divideret Hardys oprindelige opskrift ned til to rugbrød - det er måske voldsomt nok med den store mængde til de fleste.
Opskrift på 8 vesterhavsrugbrød
Vesterhavsrugbrød - opskrift på det kendte rugbrød
Ingredienser
- 1025 g rugkerner
- 900 g solsikkekerner
- 225 g hørfrø
- 110 g salt
- 55 g Fertigsauer
- 1,5 l vand
- 825 g hvedemel
- 450 g rugmel
- 65 g Rugomalt
- 45 g gær
- 190 g rasp
- 1,7 l vand
- 2,4 kg surdej
Fremgangsmåde
- De første seks ingredienser sættes i blød dagen før.
- Rasp og vand køres godt sammen i en røremaskine. Derefter tilsættes surdejen. Når det er kørt godt sammen, tilsættes resten og køres i cirka 15 minutter.
- Rugbrødet vejes af på ca. 1.100 gram og puttes i
- forme (254 gange 160 gange 60 millimeter). Spørg eventuelt din lokale håndværksbager, om du kan købe forme af
- ham/hende.
- Rugbrødet hæves til det når toppen af formen.
- Rugbrødet stilles i ovnen ved 280 grader og dampes i 45 sekunder, hvorefter ovnen skrues ned på 200 grader, og rugbrødene bages en times tid.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
De færdigbagte vesterhavsrugbrød køles af inden udskæring.
Hvis du vil bage 2 vesterhavsrugbrød, skal du anvende:
256 gram rugkerner
225 gram solsikkekerner
56 gram hørfrø
27 gram salt
14 gram Fertigsauer
375 gram vand
206 gram hvedemel
112 gram rugmel
16 gram Rugomalt
11 gram gær
47 gram rasp
425 gram vand
600 gram surdej
Se også disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Louise
Hej
Hvad er fertigsauer og rugomalt, eller hvad kan man bruge
Allan S. K. Nielsen
Ferti
Allan S. K. Nielsen
Fertigsauer er tørret rugsur og rugomalt er flydende malt.
Nette
Hvilken slags rasp er der tale om?