• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Rundstykker - bagerens egen opskrift og metode

Rundstykker - bagerens egen opskrift og metode

billederesultat for rundstykker
Sådan skal se rundstykker se ud. Sprøde og nybagte, og du kan sagtens bage bagerens egne rundstykker hjemme hos dig selv. Det kræver blot lidt tålmodighed og blandt andet bagehjælpemidlet flutes basis, som er et af bagerens hemmelige tricks. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  17. juni 2017 - Udgivet:  17. juni 2017

Del gerne:
12.3k
SHARES
FacebookMessenger12.3kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Rundstykker
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Opskriften i detaljer
  8. Fordej
  9. Frysning
Gå til opskrift

Verdens bedste rundstykker. Det tør jeg godt skrive her. Det er nemlig opskriften på det helt klassiske rundstykke, der både er let i konsistensen, har den helt rigtige smag og som samtidig er knasende sprødt. De fås ikke bedre.

Opskriften er fra bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel i Vestjylland, hvor rundstykkerne er blevet bagt og solgt på den måde i årtier.

Så det er virkelig en gennemprøvet opskrift, og til at lave dem igen har jeg fået hjælp af bagersvend Morten Jønsson fra bageriet John's Kagehus på Amager. Morten er en af landets bedste brødbagere, så du er i gode hænder her.

Opskriften giver cirka 60 stk. af den allerbedste kvalitet. Dejen kan blandt andet også bruges til horn, gifler og håndværkere.

Vi går direkte til opskriften her, og længere nede får du svar på alle spørgsmål og de bedste tricks til at bage rundstykkerne helt perfekt. Se også hvordan du bager en nemmere og hurtigere udgave af rundstykkerne her.

Du skal også prøve mine opskrifter på det klassiske franskbrød, bløde boller og det populære grydebrød.

Opskrift

billederesultat for rundstykker

Rundstykker

Rundstykker som bageren bager dem. Her er opskriften på verdens bedste rundstykke, og du får alle de hemmelige tricks til bagningen.
Bedømmelse
4.8 fra 58 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 1 time time
Tilberedning: 18 minutter minutter
Samlet tid: 3 timer timer 18 minutter minutter
Antal 60 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

Fordej - 300 gram som laves dagen før

  • 200 g hvedemel
  • 8 g gær
  • 11 g flutes basis - købes hos bageren
  • 4 g olie
  • 10 g æg
  • 1 dl vand - lunkent og ikke for varmt

Dej

  • 2 kg hvedemel
  • 80 g gær
  • 110 g flutes basis - købes hos bageren
  • 40 g olie
  • 300 g fordej
  • 100 g æg
  • 1 l vand - lunkent og ikke for varmt

Fremgangsmåde

  • Fordej laves dagen før. Du skal bruge 300 gram fordej, og fordejen laves af ingredienserne i opskriften under fordej. Fordejen stilles på køl.
  • På bagedagen: Gæren røres ud i vandet.
  • Kom alle ingredienserne i skålen til din røremaskine.
  • Ælt nu dejen to minutter ved lav hastighed, og derefter fem minutter ved hurtig. Temperaturen i den færdigæltede dej skal være cirka 27 grader.
  • Dejen hældes ud på bordet og lad den ligge 20 minutter.
  • Deles derefter i fire lige store stykker, som derefter virkes op (se længere nede hvordan Morten gør det). Hviler overdækket minimum 20 minutter og op til en time.
  • Dejen deles til 60 rundstykker (altså 15 stk. pr. stykke dej), som trilles runde (virkes runde), pensles med vand og dyppes i birkes. Prik rundstykkerne med en gaffel (et godt husmodertrick) - det viser Morten også længere ned hvordan du gør.
  • Spray en hulbageplade med fedt, og stil rundstykkerne på. Hvis ikke du vil smørre hulpladen med fedt, kan du bage dem uden - og så blot slå hulpladen mod bordkanten, så bør rundstykkerne løsne sig fint.
  • Nu skal rundstykkerne hæve i to timer, hvor de overdækkes med et fugtigt viskestykke. Sørg for at brødene kan hæve uden de rammer viskestykket, så giv lidt plads over rundstykkerne. Rundstykkerne skal hæve op til mindst dobbelt størrelse.
  • Forvarm ovnen til 240 grader varmluft, og læg en dyb bageplade ind på nederste rille.
  • Når ovnen er gennemvarm smides en lille sjat vand i den dybe bradepande, og rundstykker sættes ind midt i ovnen.
  • Straks rundstykkerne er sat ind i ovnen, skrues temperaturen ned på 210 grader, og bagetiden er cirka 17-18 minutter. Måske lidt længere, afhængig af hvordan din ovn varmer.
  • Efter 10 minutter lukkes al damp ud af ovnen, og rundstykkerne bages færdige.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
142
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
0.2
g
1
%
Transfedt
 
0.001
g
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
7
mg
2
%
Natrium
 
6
mg
0
%
Kalium
 
96
mg
3
%
Kulhydrater
 
28
g
9
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
10
IU
0
%
Vitamin C
 
0.002
mg
0
%
Calcium
 
14
mg
1
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening
morten jønsson virker brød op
Morten Jønsson, bagersvend hos John's Kagehus, i fuld gang i bageriet på Amager. Gode rundstykker laver jo ikke sig selv. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opskriften i detaljer

Det er altid svært at lave brød som bageren kan. Så er det sagt. For bagerne har professionelle ovne, raskeskab til hævning og så videre.

Men når det er sagt, så kan du lave disse rundstykker som dem du køber hos bagerne. Sprøde og lækre, som rundstykkerne skal være. Du skal følge opskriften ret præcist, for så får du det bedste resultat.

Den eneste ingrediens du ikke uden videre kan købe, er den der flutes basis. Flutes basis er bagehjælpemiddel, men gå ned til din lokale bager og spørg ikke du kan købe en lille portion af det.  De fleste bagere vil nemlig gerne hjælpe dig.

Også selvom flutes basis er en af de hemmelige ingredienser i noget af bagerens brød. Så brug endelig også din bager til det.

Opskriften giver som sagt 60 rundstykker, og det er måske i overkanten for dig. Men her kan du sagtens halvere opskriften i mængde, og så i stedet ende op med 30 dejlige stykker morgenbrød. Eller del ingredienserne med fire og bag 15. Det er op til dig.

Fordej

Fordejen skal laves dagen før. Og følger du opskriften her, får du omkring 3,6 kilo dej, hvor du altså blot skal bruge 300 gram til 60 rundstykker.

Derfor kan du med fordel lave en noget mindre portion af fordejen. Eventuelt ved at lave en tiendedel.

I så fald skal du bruge:

200 gram mel
8 gram rundstykker på hulplade

Læg mærke til bunden på rundstykkerne. Bagt helt perfekt. Morten anbefaler brugen af hulplade for at dampen kan cirkulere godt nok rundt i ovnen. Hulplader kan købes mange steder på nettet og i specialbutikker. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Frysning

Rundstykkerne kan godt fryses ned, men Morten mener de er bedst når de er nybagte.

Der er dog to muligheder for at fryse rundstykker ned. Du kan vælge at fryse dem enten bagte eller ubagte.

Frosne rundstykker skylles kort under vandhanen, vandet rystes af, hvorefter rundstykkerne bages cirka 4-5 minutter ved 200 grader varmluft.

Men endu bedre: Tilsæt et bagehjælpemiddel, der hedder minus 18 når du laver dejen. Det kan du også købe hos din lokale bager. Minus 18 æltes ind i dejen fra starten, og du skal bruge cirka 80 gram.

Så kan du fryse de ubagte rundstykker ned, hvorefter de tages op, hæver op til mindst dobbelt størrelse, bage dem når du vil have et friskt rundstykke. Holdbarheden af rundstykker på frost er max. en uge.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. karen-Inge A

    marts 10, 2025 at 8:58 am

    Nogle dejlige rundstykker, men har du ikke glemt at tilføje salt? Og hvor meget?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 10, 2025 at 9:23 am

      Hej Karen-Inge
      Tak for det - men der er salt i flute basis - og derfor skal der ikke tilsættes yderligere. Hvis du bager rundstykkerne uden flutes basis skal der tilsættes salt. Her ville jeg nok bruge ca. 20 gram.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Jørgen slot

    januar 14, 2025 at 2:27 pm

    Har lige lavet en portion der gav 9 FANTASTISKE GO'E rundstykker, lidt svær at sætte portionerne ned (den starter jo med 60 stk) gik slavisk efter opskriften, til min skræk manglede jeg salt😱.... tilbage og læse opskrift i har glemt at skrive salt på, men for HULAN hvor er de goe
    Mvh Jørgen Slot

    Svar
  3. Tina

    december 25, 2024 at 3:07 pm

    Hej Holger.

    Efter at have læst nogle af kommentarerne, bliver jeg pludselig i tvivl.

    Hvis jeg “kun” bager 30 stk., så skal ingredienserne til fordejen vel også halveres, ik??

    Mvh. Tina.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 25, 2024 at 4:29 pm

      Hej Tina
      Jo, lige præcis - du bruger halv mængde af det hele 🙂
      Du kan også bare bruge knapperne under mængde til at regulere antallet.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Karen-Inge

    maj 13, 2023 at 8:17 am

    Kan man langtidshæve de færdiglavede rundstykker.
    Jeg har lavet en fordej i går og vil lave rundstykker i aften og bage i morgen formiddag.
    I så fald hvor meget gær skal så tilsættes?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 13, 2023 at 4:37 pm

      Hej Karen-Inge
      Det kan du sagtens.Du skal blot nedsætte mængden af gær - jeg har ikke prøvet, men jeg ville nok starte med ca. 10 gram til denne mængde her.
      God bagelyst
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Birthe Porskrog

    marts 31, 2023 at 10:48 pm

    Hvordan afmåler man hhv 10 og 100 gram æg til rundstykker ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 01, 2023 at 7:21 am

      Hej Birthe
      Du pisker bare to æg sammen, og vejer derefter af.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  6. Karen-Inge Andersen

    juli 09, 2022 at 8:28 am

    De bedste rundstykker jeg har bagt. Tak

    Svar
  7. lisbeth villumsen

    februar 16, 2022 at 11:48 am

    hvor køber man "flutes basis"

    Svar
  8. Janus

    oktober 20, 2021 at 4:53 pm

    Jordens bedste opskrift, og en hulplade er et MUST! Kan ikke laves uden.

    Kan du ikke få bager resultat med denne opskrift, så skal du nok ikke bage igen nogensinde. Den er umulig at fucke op. Utroligt så mange som failer. Bare følg hvad der står.

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required