Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Her er tricket til at undgå vandet koger over

Her er tricket til at undgå vandet koger over

undgå vandet koger over
Del og send:
8
DELINGER
Facebook8PinterestSMSEmailMessenger

Når vandet koger over i gryden, betyder det ekstra arbejde i køkkenet. Og hvem gider det? Her får du et trick, der hjælper dig til at undgå det, mens du laver mad.

Gryden er fuld af boblende, kogende vand. Vi hælder pasta i og går lige ud af køkkenet et øjeblik for at hente noget. Og så kommer den lyd, ingen ønsker at høre, når de laver mad. En gnistrende, nærmest elektrisk lyd, der fortæller os, at vandet koger over.

Den bedste måde at undgå det på, er at stå og stirre på gryden, imens pasta eller grøntsager koger. Men det er ikke altid let at slippe for distraktioner i køkkenet.

Her er det bedste tip til at undgå, at vandet koger over: Du placerer en træske på tværs over gryden, når vandet er i kog. På den måde køber du dig tid, mens du tilbereder resten af retten.

Vandbobler danner et låg

Den videnskabelige forklaring er at vandboblerne, der dannes, når vandet koger, indeholder damp.

Disse bobler laver et slags levende skjold ovenpå vandet, men det er et skjold - eller et slags låg - der vokser op over gryden.

Og her kommer grydeskeen ind. Ligger den på toppen, brister dampboblerne og forhindrer, at vandet koger over. I hvert fald for en tid.

Det giver ikke carte blanche til at forlade gryden med kogevand under hele kogetiden, men det køber dig tid, for vandtemperaturen i gryden falder, når boblerne rammer skeen.

Brug altid koldt vand

Når vi skal koge kartofler, pasta og grøntsager, skal vi altid bruge koldt vand fra hanen. Aldrig det varme. Det ved de fleste efterhånden, men her får du forklaringen på, hvorfor det er sådan.

Når du åbner for den kolde hane, kommer vandet direkte fra vandværket. Det har ikke ligget i en varmtvandsbeholder eller lignende som det varme vand.

Varmtvandsbeholderen bør være helt ren, men der kan dannes bakterier i den, som er så sejlivede, at vi ikke kan slå dem ihjel ved at koge vandet. Disse bakterier kan gøre os syge, og derfor er der ingen grund til at tage chancen.

Til gengæld kan du koge vand i din elkeddel og hælde det op i gryden, hvis du vil forkorte kogetiden.

Artikler med gode råd om madlavning

Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?

Guide til lynstegning i wok

Syv gode råd: Sådan skaber du succesfulde måltider

Guide til airfryer - de bedste tips og tricks

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Gert Wahlgreen skriver

    april 25, 2024 at 7:32 pm

    Det er nogle helt utroligt sejlivede bakterier du er bange for. Hvis en bakterie trives ved 100 grader lever den ikke i en varm vands beholder, men i varme kilder f.eks. ved den midt atlantiske højderyg og ernærer sig af svovl forbindelser.
    Vh. Gert

    Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.