• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Aftensmad › Valgflæsk - opskrift og historien bag

Valgflæsk - opskrift og historien bag

billede med valgflæsk
4.6 fra 5 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. november 2022 - Udgivet: 1. oktober 2022

Valgflæsk hører til valgkampen i Danmark, og her får du både svaret på oprindelsen af ordet - og selvfølgelig også den bedste opskrift på valgflæsket.

Du har sikkert ofte hørt ordet valgflæsk i forbindelse med valgkamp i Danmark, uanset om det er valg til Folketinget, Europa-Parlamentet eller til de lokale og regionale valg.

Men hvor kommer valgflæsk fra, og hvordan laver man valgflæsket? Det får du forklaringen på her, hvor kigger nærmere på oprindelse og tilberedning af stegt flæsk til valget.

Vi starter med opskriften, som er beregnet til fire personer.

Men det er svært at beregne antal skiver af flæsk pr. person, hvor det jo kommer an på hvor sultne I er og hvor store flæskeskiverne.

Så lav det antal flæskeskiver du synes. Her har jeg lavet tre gode skiver flæsk til hver som aftensmad.

Se også her hvordan du laver langtidsstegt flæsk eller en klassisk dansk flæskesteg.

Opskrift på valgflæsk

billede med valgflæsk
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Valgflæsk

4.60 fra 5 stemmer
Valgflæsk hører til valgkampen i Danmark, og her får du både svaret på oprindelsen af ordet - og selvfølgelig også den bedste opskrift på valgflæsket.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 45 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Kalorier: 120
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 12 skiver flæsk - af svinebryst
  • Lidt smør - og olie til stegning
  • flagesalt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Flæskeskiverne duppes tørre med et stykke køkkenrulle.
  2. Bank flæsket let med en kødhammer - eller med en kagerulle, hvor du så lægger flæskeskiverne mellem to fryseposer.
  3. En stegepande varmes godt op, og der kommes en lille klat smør og lidt olie på.
  4. Læg så skiver af valgflæsk på panden, men overfyld ikke panden.
  5. Steg flæskeskiverne på begge sider indtil de er sprøde, og det tager ialt cirka 15 minutter.
  6. Stegt flæsk har det med gerne at ville bøje op under stegningen, men tving eventuelt flæsket ned ved, at lægge et rundt fad eller tærteform ned over flæsket mens det steges.
  7. Læg de stegte flæskeskiver på afdrypning på et stykke køkkenrulle, krydr med rigeligt flagesalt og peber, og fortsæt med at stege indtil alle stykker flæsk er stegt sprøde.
  8. De allerede stegte flæskeskiver kan eventuelt stilles i ovnen ved 75 grader, så de holdes lune.

Næringsindhold

Kalorier: 120kcal
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering af valgflæsk

Valgflæsk serveres tradtionelt med kogte kartofler og persillesovs.

Persillesovs laves ved at komme to spiseskefulde smør i en gryde, og lade det bruse af.

Pisk så to små spiseskefulde hvedemel i, hvorefter du pisker cirka fire deciliter mælk gradvist ind i persillesovsen.

Lad det koge cirka fem minutter, og smag til med salt, peber og reven muskatnød.

Hak et stort bundt persille fint og vend det i lige inden servering.

Valgflæsk og oprindelse

Valgflæsket har været kendt i Danmark gennem mere end 100 år.

Faktisk er den første kendte oprindelse fra digteren Laurits Christian Nielsen (L.C. Nielsen), der omtalte valgflæsket i sin digtsamling Mit Land.

Det udgav han tilbage i 1898, og det lyder sådan her:

Nu lokkes der med Løfter 
Nu angles der med Ord 
Og Valgflæsket skæres for 
Ved folkets Bord

I virkeligheden et kritisk indspark i valgkampen, hvor L.C. Nielsen allerede dengang langede ud efter politikernes og kandidaternes mange løfter i valgkampen.

Frit fortolket i nutidens sprog skrev han, politikerne lokkede med løfter og fiskede stemmer hos vælgerne med ord.

Og det betegnede han som valgflæsk, som blev serveret ved vælgernes bord. Altså stemmefiskeri. Eller populisme.

Siden da har ordet valgflæsk hængt ved, og er blevet brugt i samme betydning som oprindelsen i 1898.

Så det er altså den historiske oprindelse af valgflæsk.

Stegt flæsk og valg

Men betydningen af valgflæsk er dog også blevet taget mere bogstaveligt ved de danske middagsborde under valgkampe gennem tid.

For salget af flæsk stiger nemlig normalt ret meget når der er udskrevet valg i Danmark, så det er altså også blevet en tradition at spise stegt flæsk når valget står på.

Her finder du flere opskrifter med svinekød på Madens Verden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af blomkålslasagne.
    Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)
  • Billede af asiatisk nakkefilet.
    Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)
  • Billede af cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller.
    Cremet spidskål med porre og ovnbagte kyllingeboller
  • Billede af millionsalsiccia.
    Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required