Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Valgflæsk

Valgflæsk (opskrift og historien bag valgflæsket)

billede med valgflæsk
4.6 fra 5 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailSMS
Indhold
  • Valgflæsk
  • Opskrift på valgflæsk
  • Servering af valgflæsk
  • Valgflæsk og oprindelse
  • Stegt flæsk og valg
  • Kommentarer

Valgflæsk

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.6 fra 5 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 45 minutter min
Valgflæsk hører til valgkampen i Danmark, og her får du både svaret på oprindelsen af ordet - og selvfølgelig også den bedste opskrift på valgflæsket.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 12 skiver flæsk af svinebryst
  • Lidt smør og olie til stegning
  • flagesalt
  • friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Flæskeskiverne duppes tørre med et stykke køkkenrulle.
  2. Bank flæsket let med en kødhammer - eller med en kagerulle, hvor du så lægger flæskeskiverne mellem to fryseposer.
  3. En stegepande varmes godt op, og der kommes en lille klat smør og lidt olie på.
  4. Læg så skiver af valgflæsk på panden, men overfyld ikke panden.
  5. Steg flæskeskiverne på begge sider indtil de er sprøde, og det tager ialt cirka 15 minutter.
  6. Stegt flæsk har det med gerne at ville bøje op under stegningen, men tving eventuelt flæsket ned ved, at lægge et rundt fad eller tærteform ned over flæsket mens det steges.
  7. Læg de stegte flæskeskiver på afdrypning på et stykke køkkenrulle, krydr med rigeligt flagesalt og peber, og fortsæt med at stege indtil alle stykker flæsk er stegt sprøde.
  8. De allerede stegte flæskeskiver kan eventuelt stilles i ovnen ved 75 grader, så de holdes lune.

Næringsindhold

Kalorier194kcalProtein27gFedt9gMættet fedt3gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt4gTransfedt0.1gKolesterol84mgNatrium641mgKalium466mgVitamin A5IUCalcium9mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på valgflæsk

Du har sikkert ofte hørt ordet valgflæsk i forbindelse med valgkamp i Danmark, uanset om det er valg til Folketinget, Europa-Parlamentet eller til de lokale og regionale valg.

Men hvor kommer valgflæsk fra, og hvordan laver man valgflæsket? Det får du forklaringen på her, hvor kigger nærmere på oprindelse og tilberedning af stegt flæsk til valget.

Vi starter med opskriften, som er beregnet til fire personer.

Men det er svært at beregne antal skiver af flæsk pr. person, hvor det jo kommer an på hvor sultne I er og hvor store flæskeskiverne.

Så lav det antal flæskeskiver du synes. Her har jeg lavet tre gode skiver flæsk til hver som aftensmad.

Se også her hvordan du laver langtidsstegt flæsk eller en klassisk dansk flæskesteg.

Servering af valgflæsk

Valgflæsk serveres tradtionelt med kogte kartofler og persillesovs.

Persillesovs laves ved at komme to spiseskefulde smør i en gryde, og lade det bruse af.

Pisk så to små spiseskefulde hvedemel i, hvorefter du pisker cirka fire deciliter mælk gradvist ind i persillesovsen.

Lad det koge cirka fem minutter, og smag til med salt, peber og reven muskatnød.

Hak et stort bundt persille fint og vend det i lige inden servering.

Valgflæsk og oprindelse

Valgflæsket har været kendt i Danmark gennem mere end 100 år.

Faktisk er den første kendte oprindelse fra digteren Laurits Christian Nielsen (L.C. Nielsen), der omtalte valgflæsket i sin digtsamling Mit Land.

Det udgav han tilbage i 1898, og det lyder sådan her:

Nu lokkes der med Løfter 
Nu angles der med Ord 
Og Valgflæsket skæres for 
Ved folkets Bord

I virkeligheden et kritisk indspark i valgkampen, hvor L.C. Nielsen allerede dengang langede ud efter politikernes og kandidaternes mange løfter i valgkampen.

Frit fortolket i nutidens sprog skrev han, politikerne lokkede med løfter og fiskede stemmer hos vælgerne med ord.

Og det betegnede han som valgflæsk, som blev serveret ved vælgernes bord. Altså stemmefiskeri. Eller populisme.

Siden da har ordet valgflæsk hængt ved, og er blevet brugt i samme betydning som oprindelsen i 1898.

Så det er altså den historiske oprindelse af valgflæsk.

Stegt flæsk og valg

Men betydningen af valgflæsk er dog også blevet taget mere bogstaveligt ved de danske middagsborde under valgkampe gennem tid.

For salget af flæsk stiger nemlig normalt ret meget når der er udskrevet valg i Danmark, så det er altså også blevet en tradition at spise stegt flæsk når valget står på.

Her finder du flere opskrifter med svinekød på Madens Verden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)
  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce
  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)
  • Billede af okonomiyaki pandekage.
    Okonomiyaki - japansk madpandekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required