• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Æggeretter › Solæg

Solæg

Sønderjyske solæg
Solæg får en smuk marmoring, når man koger dem med løgskaller. Den blå æggeblomme på billedet gemmer på sennep, eddike, olie og tabasco. Foto:Lars Salomonsen/Destination Sønderjylland.

Opdateret:  23. august 2022 - Udgivet:  7. april 2022

Del gerne:
30
SHARES
FacebookMessenger30PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her er opskriften på en egnsret, som er blevet spist i Sønderjylland i årevis.
  2. Opskrift på sønderjyske solæg
  3. Solæg
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Noter
Gå til opskrift

Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her er opskriften på en egnsret, som er blevet spist i Sønderjylland i årevis.

Solæg - ordet leder tankerne hen på solskin og sommer. Men lad dig ikke narre. Før i tiden var de salte æg fast tilbehør på sønderjyske værtshuse.

Her stod de i store glaskrukker på disken, så kunderne kunne få sig noget salt og næring til deres øl.

Og så de kunne blive godt tørstige og købe endnu mere øl. Derudover stammer ordet sol fra det tyske 'solei' eller 'soleier' fra Tyskland, der kan oversættes til saltlageæg.

Og salte det er de. Retten består af kogte æg, der ligger i en saltlage i dagevis, før de skal spises til påskefrokosten eller som en snack i det sønderjyske.

Se også de populære opskrifter på:

  • Pocheret æg
  • Blødkogt æg
  • Sol over Gudhjem
  • Eggs Royale

Opskrift på sønderjyske solæg

Sønderjyske solæg

Solæg

Solæg passer til øl, ligesom sild og snaps går hånd i hånd. Her får du opskriften på de salte æg, der har været en egnsret i Sønderjylland i mange hundrede år.
Bedømmelse
4.6 fra 51 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 20 minutter minutter
Samlet tid: 4 days days 30 minutter minutter
Antal 10 stk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Karen Seneca

Ingredienser

  • 10 æg - små eller mellem
  • 2 skalotteløg - med skallen på
  • 1-1,5 l vand
  • 4 spsk salt
  • Eddike
  • Olie
  • friskkværnet peber
  • Tabasco
  • Sennep
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kog æggene i 20 minutter sammen med 1 skalotteløg inklusiv løgskallen.
  • Kom æggene i koldt vand og stød skallerne forsigtigt, så de revner, men ikke går i stykker.
  • Bland vand og salt i en glaskrukke med låg og læg æggene ned i blandingen sammen med skaller fra et skalotteløg. Saltvandet skal være så stærkt, at æggene smutter op mod overfladen. Pres dem nedad og luk låget godt i.
  • Æggene skal nu stå i tre-fire dage, inden de spises. De kan holde sig i op til en måned, men da vil de være enormt salte.
  • Spis ægget ved at pille det, skære det over på midten og løfte blommen ud af hviden. I hullet kommer man sennep, et par dråber neutralt smagende madolie, et par dråber eddike og eventuelt tabasco, hvorefter blommen lægges på plads over blandingen med den runde side opad.
  • Spis det halve solæg i en mundfuld og snup en snaps eller en tår kold øl hurtigt derefter, for det er salte sager.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Noter

Solæg er pærelet at lave og sjovt at servere for gæster, der ikke kender til skikken.

Selv lærte jeg at spise dem af min svoger, som er sønderjyde. Det er også hans opskrift, som du får her. Velbekomme.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kaj Jensen

    april 03, 2021 at 9:23 pm

    Dette er bare et par e'er der manglede og det går jo ikke.
    Der findes (tror jeg) ikke en bedre snack på denne jord. Jeg stiftede bekendtskab med denne guderet for over 50 år siden, og er stadig stor tilhænger af denne egns ret. Til trods for jeg ikke er (sønnejye) så har jeg for 4 dage siden lavet en portion solæg som skal prøvesmages i morgen.
    Mvh. Kaj Jensen

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required