• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Sojamælk - hvor sund er sojadrik? Læs alle fakta

Sojamælk - hvor sund er sojadrik? Læs alle fakta

Sojamælk i glas med sojabønner
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. juni 2023 - Udgivet:  5. maj 2020

Sojamælk er en af de mest populære plantedrikke. Men er det sundt at drikke? Og hvad er forskellen på komælk, sojadrik og andre plantedrikke? Få alle svarene her.

Sojamælk er en af de mest populære plantedrikke. Og så er det den plantebaseret drik, der nærmer sig komælk mest, når det handler om proteinindhold. Mælk er egentlig en misvisende betegnelse for drikken, da den ikke må sælges som sådan. I 2017 fastslog EU-domstolen nemlig en gang for alle, at det kun er animalsk mælk, som må sælges som mælk. Derfor har det heddet sojadrik lige siden, selvom vi ofte i daglig tale kalder det sojamælk.

Her kan du læse om sojamælken – eller sojadrikkens – næringsværdi, indhold, fordele og ulemper. Vidste du for eksempel, at sojadrik er den plantebaserede drik, der indeholder mest fedt? Og at den er meget proteinrig?

Det er der i sojamælk

En karton usødet sojamælk - eller sojadrik - indeholder afskallede sojabønner og vand. Mange udgaver af sojadrik indeholder også sukker, salt og forskellige aromastoffer som vanilje for at reducere den lidt bitre smag. Hvor det er en ret enkel procedure at fremstille for eksempel havredrik, skal sojabønnerne igennem en række procedurer, før de ender som plantemælk i en karton.

Først koges sojabønnerne, så males de og blendes sammen med vand. Tørstofferne fra bønnerne presses herefter ud af vandet, som får tilsat vitaminer og eventuelle sødestoffer. Til sidst skal væsken steriliseres og homogeniseres. Og endelig kan bønnedrikken hældes på karton eller flaske.

Næringsindhold

I forhold til andre plantedrikke som rismælk, har sojadrikken et højt proteinindhold, som er på højde med komælkens. Dog optager vi ikke planteproteiner lige så godt som animalske, så den kan ikke helt erstatte den daglige ration anbefalet mælk. Det skyldes også, at der ikke er lige så mange næringsstoffer i sojadrikke som i komælk, og med mindre man køber calcium-beriget sojamælk, vil calciumindholdet være lavt.

Fedtindholdet i en sojadrik er højere end i mini- og skummetmælk, men det er det gode, umættet fedt i modsætning til minimælkens, som hovedsaligt består af mættet. Skummetmælk har dog et lavere indhold af mættet fedt end sojadrikken.

Her ses forskellen på en minimælk fra Arla og en usødet sojadrik fra Naturli'. Målene gælder for en deciliter.

NæringsværdiØkologisk sojadrikØkologisk minimælk
Energi147 kJ/35 kcal154 kJ/36 kcal
Kulhydrater0,1 gram4,7 gram
Proteiner3,7 gram3,5 gram
Fedt2,1 gram0,4 gram
Salt0,04 gram0,11 gram

Læs også vores ernæringseksperts artikel om forskellen på smag, næringsindhold og konsistens i de forskellige plantedrikke.

Bedst i test

Forbrugerrådet Tænk lavede en test af seks forskellige sojadrikke i begyndelsen af året. Testen var både en smags- og indholdstest. Det vil sige, at indholdet blev analyseret, og derefter smagte et panel af eksperter og forbrugere de seks sojadrikke i en blindtest.

Vinderen blev Nature Greens Soja Calcium. Drikken er tilsat vanilje, og indeholder ingen uønskede stoffer. Det gjorde derimod The Bridges Soya Drink Natural, der havde det højeste indhold af nikkel og klorat i testen. Derfor fik den en bundplacering af de seks drikke.

Fordele ved sojadrik

  • Den kan drikkes af dem, der er allergiske overfor gluten, laktose og mælkeproteiner.
  • Den kan drikkes af veganere.
  • Der er mange proteiner i.
  • Da den er relativ fed, er den et godt alternativ til komælk i bagværk og desserter.
  • Hvis drikken er tilsat ekstra calcium, er det den mest næringsrige plantedrik.

Ulemper ved sojadrik

  • Den kan ikke bruges, hvis man er allergisk overfor sojaprodukter.
  • Sojamælk kan risikere at skille, når den hældes i varm væske som kaffe. Det kan ofte undgås ved at varme sojamælken op, før den hældes i kaffe eller te.
  • Den indeholder ikke vitaminer og mineraler i nævneværdig grad.
  • Sojadrik er generelt dyrere end almindelig komælk. En liter usødet Naturli' Økologisk Soyadrik koster 21.95 kroner. Til sammenligning koster en liter Änglamarks økologisk minimælk 9.95 kroner.
  • Sojabønner indeholder isoflavoner, som er stoffer med østrogenlignende virkninger. Af den grund fraråder Fødevarestyrelsen, at man giver børn under to år sojamælk.
  • Der er mange myter om soja og sojabønnen, hvilket kan give anledning til nysgerrige spørgsmål.

Holdbarhed

Du behøver ikke at opbevare sojamælken i køleskabet, før du har åbnet kartonen. Den kan holde sig ca. et halvt år uden køl, og fem dage i køleskabet efter den er åbnet.

Sojabønner og klimaet

Sojabønner findes ikke kun i sojamælk. Der bruges sojabønner til en lang række fødevarer og dyrefoder. Det betyder, at der er penge i at dyrke soja, og desværre går det hårdt ud over skovområder - især regnskoven i Sydamerika. Her fældes den millioner af år gamle skov til fordel for sojabønnemarker. På verdensplan dyrkes der soja på en million kvadratkilometer.

En række danske forretningskæder har netop offentliggjort deres handlingsplaner for at begræse brug af sojabønner, der dyrkes på bekostning af regnskoven og klimaet. Det drejer sig om følgende: Aldi, COOP, Dagrofa, Danish Crown, Letz Sushi, Lidl, Rema1000 og Salling Group, der blandt andet ejer Netto og Føtex.

Lige nu stammer kun 20 procent af alle produkter, der indeholder sojabønner og som sælges i Danmark, fra landbrug, der er garanteret afskovningsfrit. Med kædernes nye handlingsplaner skulle denne procentdel gerne stige voldsomt.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Naturli Foods, Mejerforeningen, Healthline.com, Dansk Initiativ for Etisk handel.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her