Sødemidler erstatter sukker i et utal af drikke og fødevarer. Men de er ikke lige sunde. Her kan du læse om de mange forskellige typer af sukker-erstatninger.
Sødemidler har været diskuteret om og om igen. Er de virkelig bedre end den ægte vare, sukker, eller er de skadelige og kalorierige. Ja, kan vi ligefrem tage på af at drikke sodavand eller spise slik med kunstige sødemidler? Og hvad med tænderne? Får vi huller i tænderne af sødemidler, som vi gør af sukker, eller beskytter de tænderne?
Vi har set på en række sødemidler, der har forskellige fordele og ulemper. Og som fremstilles på forskellige måder. Tag et kig på listen, måske er der netop det middel du bruger - eller har tænkt dig at anvende. Fælles for dem alle er dog, at Fødevarestyrelsen har godkendt dem og anser dem for uskadelige, hvis man blot holder sig indenfor maximumgrænsen.
Generelt for dem alle gælder, at de tilhører E-numrene E 950 til E 967, og skader ikke tænderne i modsætning til ægte sukker-produkter, som sænker mundens PH-værdi og dermed kan give huller i tænderne. Alligevel er visse light-produkter skadelige for tænderne, ikke på grund af de kunstige sødemidler, men fordi en sodavand for eksempel indeholder meget syre.
Xylitol
Vi kender især Xylitol fra tyggegummi og tandpasta. Sidstnævnte skyldes, at Xylitol har en dokumenteret effekt på tandsten. Det er en af de kunstige sødemidler, som indeholder kalorier - dog færre end sukker.
Xylitol er et kunstigt sødestof i gruppen sukkeralkoholer, som er fremstillet af naturlige produkter som sukker fra birkebark. Vi finder også dette sukkerstof i svampe og bær. Sødestoffet er i kategorien af sukkeralkoholer og får blodsukkeret til at stige, men mindre end sukker gør.
E-nummer: E 967
Sødende effekt: Samme som sukker, men indeholder færre kalorier.
Findes blandt andet i: Tyggegummi, slik, syltetøj, sennep, hostesaft, tandpasta.
Aspartam
Aspartam er et syntetisk sødemiddel, der indeholder lige så mange kalorier pr. gram som sukker. Den store forskel er dog, at aspartam søder 200 gange mere end sukker, så kalorieindholdet i produkter sødet med aspartam, vil nærmest være lig med nul. Aspartam får ikke blodsukkeret til at stige, og er derfor velegnet til diabetikere.
Dette sødemiddel kan ikke bruges i varme retter og hjemmebag, da sødmen forsvinder under opvarmning.
Sødende effekt: 200 gange mere end sukker.
E-nummer: E 951.
Findes blandt andet i: Sødetabletter, strø"sukker", sodavand, saftevand, frugtyoghurt, is, slik, kager, syltetøj.
Saccharin
Saccharin har været brugt som sødemiddel i over hundrede år. Det er stærkt sødende, og derfor skal man kun bruge meget lidt af det til at få en sød smag. Men pas på med mængden, for det kan give maden eller drikken en bismag af jern.
Saccharin indeholder ikke kalorier, og er lige som Aspartam et af de sødemidler, som ikke påvirker blodsukkeret.
E-nummer: E 954.
Sødende effekt: 3-400 gange mere end sukker.
Findes blandt andet i: Sødetabletter, strø"sukker", sodavand, saftevand, frugtyoghurt, is, slik, kager, syltetøj.
Stevinol
Fremstillet af planten Stevias blade og den eneste af de stærke sødestoffer, der er naturlig. Er dit slik eller din mad sødet med Stevia/Stevinol, får du ingen kalorier, men bruger du for meget, kan det give en bitter eftersmag.
Dette sødemiddel er særlig godt til varme retter, da sødmen ikke forsvinder, når Stevinol opvarmes i modsætning til for eksempel Aspartam. Hedder formelt steviolglycosider.
E-nummer: E 960.
Sødende effekt: 400 gange mere end sukker.
Findes blandt andet i: Slik, saftevand, sodavand, kager og som strø"sukker".
Sorbitol
Mange vil huske tyggegummiet Sorbits. det fik sit navn fra det sødemiddel, der var i: Sorbitol.
Sorbitol er et naturligt sødemiddel, der søder mindre end almindeligt sukker, og som indeholder halvt så mange kalorier som sukker.
Sorbitol er i kategorien af sukkeralkoholer, der får blodsukkeret til at stige, men i mindre grad end sukker gør. Sødestoffet kan også virke afførende, hvis man indtager mere end 30 gram om dagen.
E-nummer: E 420.
Sødende effekt: Lavere end sukker.
Findes blandt andet i: Tyggegummi, tandpasta, is og bolsjer.
Erythritol
Dette er en af de sødestoffer i gruppen naturlige sukkeralkoholer, der ikke påvirker blodsukkeret. Der er ingen kalorier i Erythritol, som ofte sælges under navnet sukrin.
E-nummer: E 968.
Sødende effekt: Lidt mindre end almindelig sukker.
Findes blandt andet i: Chokolade, kager, is.
Cyklamat
Det syntetisk fremstillede sødemiddel er lovligt i EU men forbudt i for eksempel USA, fordi et dyreforsøg viste, at det muligvis kan være kræftfremkaldende. Men indtil videre ser der ikke ud til at være forskningsforsøg, der understøtter det synspunkt. Dog skal man begrænse indtaget af Cyklamat til et halvt gram om dagen. Da det ofte bruges sammen med andre kunstige sødemidler, er det let at leve op til.
Sødende effekt: 30-35 gange sødere end sukker.
E-nummer: E 952
Findes blandt andet i: Saftevand, sodavand, sødetabletter og strø"sukker".
Vær opmærksom
Når du køber et light-produkt, kan du ikke stole på, at det er sukker- eller kaloriefrit. Det er nemlig tilladt at kalde produkter for light, når indholdet af sukker er reduceret.
Kilder: Sundhed.dk, Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen og Netdoktor.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: