• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Sødemidler - Overblik over de kunstige sødemidler

Sødemidler - Overblik over de kunstige sødemidler

Easis kunstige sødemidler
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  12. juni 2020 - Udgivet:  12. juni 2020

Sødemidler erstatter sukker i et utal af drikke og fødevarer. Men de er ikke lige sunde. Her kan du læse om de mange forskellige typer af sukker-erstatninger.

Sødemidler har været diskuteret om og om igen. Er de virkelig bedre end den ægte vare, sukker, eller er de skadelige og kalorierige. Ja, kan vi ligefrem tage på af at drikke sodavand eller spise slik med kunstige sødemidler? Og hvad med tænderne? Får vi huller i tænderne af sødemidler, som vi gør af sukker, eller beskytter de tænderne?

Vi har set på en række sødemidler, der har forskellige fordele og ulemper. Og som fremstilles på forskellige måder. Tag et kig på listen, måske er der netop det middel du bruger - eller har tænkt dig at anvende. Fælles for dem alle er dog, at Fødevarestyrelsen har godkendt dem og anser dem for uskadelige, hvis man blot holder sig indenfor maximumgrænsen.

Generelt for dem alle gælder, at de tilhører E-numrene E 950 til E 967, og skader ikke tænderne i modsætning til ægte sukker-produkter, som sænker mundens PH-værdi og dermed kan give huller i tænderne. Alligevel er visse light-produkter skadelige for tænderne, ikke på grund af de kunstige sødemidler, men fordi en sodavand for eksempel indeholder meget syre.

Xylitol

Vi kender især Xylitol fra tyggegummi og tandpasta. Sidstnævnte skyldes, at Xylitol har en dokumenteret effekt på tandsten. Det er en af de kunstige sødemidler, som indeholder kalorier - dog færre end sukker.

Xylitol er et kunstigt sødestof i gruppen sukkeralkoholer, som er fremstillet af naturlige produkter som sukker fra birkebark. Vi finder også dette sukkerstof i svampe og bær. Sødestoffet er i kategorien af sukkeralkoholer og får blodsukkeret til at stige, men mindre end sukker gør.

E-nummer: E 967

Sødende effekt: Samme som sukker, men indeholder færre kalorier.

Findes blandt andet i: Tyggegummi, slik, syltetøj, sennep, hostesaft, tandpasta.

Aspartam

Aspartam er et syntetisk sødemiddel, der indeholder lige så mange kalorier pr. gram som sukker. Den store forskel er dog, at aspartam søder 200 gange mere end sukker, så kalorieindholdet i produkter sødet med aspartam, vil nærmest være lig med nul. Aspartam får ikke blodsukkeret til at stige, og er derfor velegnet til diabetikere.

Dette sødemiddel kan ikke bruges i varme retter og hjemmebag, da sødmen forsvinder under opvarmning.

Sødende effekt: 200 gange mere end sukker.

E-nummer: E 951.

Findes blandt andet i: Sødetabletter, strø"sukker", sodavand, saftevand, frugtyoghurt, is, slik, kager, syltetøj.

Saccharin

Saccharin har været brugt som sødemiddel i over hundrede år. Det er stærkt sødende, og derfor skal man kun bruge meget lidt af det til at få en sød smag. Men pas på med mængden, for det kan give maden eller drikken en bismag af jern.

Saccharin indeholder ikke kalorier, og er lige som Aspartam et af de sødemidler, som ikke påvirker blodsukkeret.

E-nummer: E 954.

Sødende effekt: 3-400 gange mere end sukker.

Findes blandt andet i: Sødetabletter, strø"sukker", sodavand, saftevand, frugtyoghurt, is, slik, kager, syltetøj.

Stevinol

Fremstillet af planten Stevias blade og den eneste af de stærke sødestoffer, der er naturlig. Er dit slik eller din mad sødet med Stevia/Stevinol, får du ingen kalorier, men bruger du for meget, kan det give en bitter eftersmag.

Dette sødemiddel er særlig godt til varme retter, da sødmen ikke forsvinder, når Stevinol opvarmes i modsætning til for eksempel Aspartam. Hedder formelt steviolglycosider.

E-nummer: E 960.

Sødende effekt: 400 gange mere end sukker.

Findes blandt andet i: Slik, saftevand, sodavand, kager og som strø"sukker".

Sorbitol

Mange vil huske tyggegummiet Sorbits. det fik sit navn fra det sødemiddel, der var i: Sorbitol.

Sorbitol er et naturligt sødemiddel, der søder mindre end almindeligt sukker, og som indeholder halvt så mange kalorier som sukker.  

Sorbitol er i kategorien af sukkeralkoholer, der får blodsukkeret til at stige, men i mindre grad end sukker gør. Sødestoffet kan også virke afførende, hvis man indtager mere end 30 gram om dagen.

E-nummer: E 420.

Sødende effekt: Lavere end sukker.

Findes blandt andet i: Tyggegummi, tandpasta, is og bolsjer.

Erythritol

Dette er en af de sødestoffer i gruppen naturlige sukkeralkoholer, der ikke påvirker blodsukkeret. Der er ingen kalorier i Erythritol, som ofte sælges under navnet sukrin.

E-nummer: E 968.

Sødende effekt: Lidt mindre end almindelig sukker.

Findes blandt andet i: Chokolade, kager, is.

Cyklamat

Det syntetisk fremstillede sødemiddel er lovligt i EU men forbudt i for eksempel USA, fordi et dyreforsøg viste, at det muligvis kan være kræftfremkaldende. Men indtil videre ser der ikke ud til at være forskningsforsøg, der understøtter det synspunkt. Dog skal man begrænse indtaget af Cyklamat til et halvt gram om dagen. Da det ofte bruges sammen med andre kunstige sødemidler, er det let at leve op til.

Sødende effekt: 30-35 gange sødere end sukker.

E-nummer: E 952

Findes blandt andet i: Saftevand, sodavand, sødetabletter og strø"sukker".

Vær opmærksom

Når du køber et light-produkt, kan du ikke stole på, at det er sukker- eller kaloriefrit. Det er nemlig tilladt at kalde produkter for light, når indholdet af sukker er reduceret.

Kilder: Sundhed.dk, Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen og Netdoktor.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her