• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Snaps – sådan lærer du at elske den

Snaps – sådan lærer du at elske den

Snaps
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  29. november 2024 - Udgivet:  30. januar 2020

Snaps, brændevin, akvavit – kært barn har mange navne. Læs her hvad forskellen er, og få 7 gode råd til, hvordan du får det bedste ud af de dyrebare dråber

Snaps er en spiritus som mange elsker, og ligeså mange elsker at hade.

Den velkendte kommensmag deler vandene, men snaps er så meget mere end smagen af kommen.

Snapsens univers er stort og spændende og byder på oceaner af muligheder for forskellige smagsoplevelser.

Hvad er forskellen på snaps, brændevin og akvavit?

I en dansk sammenhæng bruges ordene snaps, brændevin og akvavit ofte om det samme. Men der er faktisk forskel.

Der stilles nemlig krav til, hvad en akvavit skal indeholde, for at måtte kaldes en akvavit.

For at noget må kaldes en akvavit, skal den dominerende duft og smag være kommen og/eller dildfrø. Der skal anvendes urte- eller krydderidestillat, og der må ikke tilsættes essensolier. Desuden skal den have et alkoholindhold på minimum 37,5 % Vol.

Snaps og brændevin er derimod ubeskyttede titler og mere en fællesbetegnelse. De dækker over mange typer spiritus, der kan være smagssat med frugter, krydderier eller urter.

Akvavit har dermed altid den karakteristiske kommensmag, mens snaps og brændevin kan have mange forskellige smage.

Snaps og brændevin kan eksempelvis være baseret på frugter, krydderier og urter som pære, porse, slåen, strand-malurt, valnød, havtorn og solbær.

Bryder du dig ikke om kommen, skal du altså gå efter nogle af alle de varianter, der ikke er baseret på kommen eller dildfrø – og holde dig fra akvavitterne.

7 gode råd om snaps

Få her 7 gode råd til hvordan du får det bedste ud af din snaps.

1. Snaps er ikke et shot

Snaps er ikke udviklet til, at du skal tømme hele glasset i en mundfuld.

Hvis du vil have det bedste ud af snapsen, skal du nippe til den og give dig tid til at smage alle nuancerne i den. Når snapsen blandes med dit mundvand, frigives aromaerne i snapsen.

En god snaps kan være lige så kompleks som en whisky - det opdager du næppe, hvis den drikkes som et shot.

Hvis du tømmer hele glasset, vil den store mængde alkohol tørre din mund ud, og skabe en ubehagelig brændende fornemmelse.

Tag dig derfor tid til at smage på din snaps i små nip.

2. Spis mad til

Hemmeligheden bag en god snapseoplevelse er at nyde den sammen med mad, der komplimenterer den godt.

Derfor er akvavitten ofte at finde på det traditionelle frokostbord, hvor de fede danske retter passer godt til den kraftige kommensmag.

De lettere udgaver af akvavit passer også godt til eksempelvis laks, makrel, rogn og skaldyr.

En tommelfingerregel er, at jo kraftigere smag akvavitten har, jo mere modspil skal den have fra maden.

3. På køl eller ej?

Hvis du vil have alle nuancerne med fra snapsen, skal du passe på med at servere snapsen for kold. Snapsens aromaer nedtones nemlig, når den serveres kold.

De stærke akvavitter med kraftig kommensmag kan bedre tåle en tur på køl, end de mere milde varianter, der bør serveres ved stuetemperatur, hvis du vil have den fulde smagsoplevelse.

4. Vælg det rigtige glas

Som vi kender det fra vin, har serveringsglasset betydning for den samlede smagsoplevelse. Dette gælder også for snaps.

De traditionelle spidsglas er gode til de kraftige akvavitter, mens snaps med svagere intensitet med fordel kan serveres i tulipanformede glas. Her kan du bedre slynge snapsen, som med vin, og frigøre aromastofferne.

5. Lav din egen snaps

Det er enkelt og sjovt at lave din egen snaps, og så kan du få smagen, lige som du vil.

Brug en klar og smagsneutral akvavit eller vodka som base og put så dine yndlingsfrugter eller krydderier i og lad det trække, indtil du synes, smagen er god. Det kan tage alt fra nogle dage til flere måneder, afhængig af hvor stærk du ønsker smagen.

Du skal have dine sanser i brug og smage på snapsen undervejs, indtil du har opnået den perfekte smag. Når det sker, sier du ingredienserne fra, så snapsen ikke udvikler sig yderligere.

Den kan nemlig godt trække for længe og udvikle ubehagelige bitterstoffer. Er uheldet sket, kan du prøve at søde den med lidt sukker.

6. Opbevar din snaps mørkt og køligt

Har du rester du skal gemme, så husk altid at sætte flasken et sted, hvor der er mørkt og ikke for varmt. Lys og varme ændrer og kan ødelægge snapsens aroma og smag.

Og husk at resterne kan være fantastiske at bruge i drinks.

7. Brug snapsen i drinks

Snaps kan sagtens anvendes i andre sammenhænge end ved frokostbordet. Dens mange smagsvarianter giver rig mulighed for anvendelse i drinks.

Den lette variant er flyversjussen, der består af snaps og citronsodavand. Server flyversjussen kold og forfriskende.

Flyversjussen menes at stamme fra anden verdenskrig, hvor engelske piloter savnede gin, da de kom til Danmark. I stedet brugte de rød Aalborg og citronvand og skabte dermed flyversjussen.

Så gør ligesom de engelske piloter og eksperimenter med snapsen. Find din måde at nyde snaps på, og lad dig ikke skræmme af den traditionelle kommensmag.

Se også disse opskrifter

Alt du skal vide om rødvin

Fakta om vodka

Sådan laves rosé vin

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her