Snaps, brændevin, akvavit – kært barn har mange navne. Læs her hvad forskellen er, og få 7 gode råd til, hvordan du får det bedste ud af de dyrebare dråber
Snaps er en spiritus som mange elsker, og ligeså mange elsker at hade.
Den velkendte kommensmag deler vandene, men snaps er så meget mere end smagen af kommen.
Snapsens univers er stort og spændende og byder på oceaner af muligheder for forskellige smagsoplevelser.
Hvad er forskellen på snaps, brændevin og akvavit?
I en dansk sammenhæng bruges ordene snaps, brændevin og akvavit ofte om det samme. Men der er faktisk forskel.
Der stilles nemlig krav til, hvad en akvavit skal indeholde, for at måtte kaldes en akvavit.
For at noget må kaldes en akvavit, skal den dominerende duft og smag være kommen og/eller dildfrø. Der skal anvendes urte- eller krydderidestillat, og der må ikke tilsættes essensolier. Desuden skal den have et alkoholindhold på minimum 37,5 % Vol.
Snaps og brændevin er derimod ubeskyttede titler og mere en fællesbetegnelse. De dækker over mange typer spiritus, der kan være smagssat med frugter, krydderier eller urter.
Akvavit har dermed altid den karakteristiske kommensmag, mens snaps og brændevin kan have mange forskellige smage.
Snaps og brændevin kan eksempelvis være baseret på frugter, krydderier og urter som pære, porse, slåen, strand-malurt, valnød, havtorn og solbær.
Bryder du dig ikke om kommen, skal du altså gå efter nogle af alle de varianter, der ikke er baseret på kommen eller dildfrø – og holde dig fra akvavitterne.
7 gode råd om snaps
Få her 7 gode råd til hvordan du får det bedste ud af din snaps.
1. Snaps er ikke et shot
Snaps er ikke udviklet til, at du skal tømme hele glasset i en mundfuld.
Hvis du vil have det bedste ud af snapsen, skal du nippe til den og give dig tid til at smage alle nuancerne i den. Når snapsen blandes med dit mundvand, frigives aromaerne i snapsen.
En god snaps kan være lige så kompleks som en whisky - det opdager du næppe, hvis den drikkes som et shot.
Hvis du tømmer hele glasset, vil den store mængde alkohol tørre din mund ud, og skabe en ubehagelig brændende fornemmelse.
Tag dig derfor tid til at smage på din snaps i små nip.
2. Spis mad til
Hemmeligheden bag en god snapseoplevelse er at nyde den sammen med mad, der komplimenterer den godt.
Derfor er akvavitten ofte at finde på det traditionelle frokostbord, hvor de fede danske retter passer godt til den kraftige kommensmag.
De lettere udgaver af akvavit passer også godt til eksempelvis laks, makrel, rogn og skaldyr.
En tommelfingerregel er, at jo kraftigere smag akvavitten har, jo mere modspil skal den have fra maden.
3. På køl eller ej?
Hvis du vil have alle nuancerne med fra snapsen, skal du passe på med at servere snapsen for kold. Snapsens aromaer nedtones nemlig, når den serveres kold.
De stærke akvavitter med kraftig kommensmag kan bedre tåle en tur på køl, end de mere milde varianter, der bør serveres ved stuetemperatur, hvis du vil have den fulde smagsoplevelse.
4. Vælg det rigtige glas
Som vi kender det fra vin, har serveringsglasset betydning for den samlede smagsoplevelse. Dette gælder også for snaps.
De traditionelle spidsglas er gode til de kraftige akvavitter, mens snaps med svagere intensitet med fordel kan serveres i tulipanformede glas. Her kan du bedre slynge snapsen, som med vin, og frigøre aromastofferne.
5. Lav din egen snaps
Det er enkelt og sjovt at lave din egen snaps, og så kan du få smagen, lige som du vil.
Brug en klar og smagsneutral akvavit eller vodka som base og put så dine yndlingsfrugter eller krydderier i og lad det trække, indtil du synes, smagen er god. Det kan tage alt fra nogle dage til flere måneder, afhængig af hvor stærk du ønsker smagen.
Du skal have dine sanser i brug og smage på snapsen undervejs, indtil du har opnået den perfekte smag. Når det sker, sier du ingredienserne fra, så snapsen ikke udvikler sig yderligere.
Den kan nemlig godt trække for længe og udvikle ubehagelige bitterstoffer. Er uheldet sket, kan du prøve at søde den med lidt sukker.
6. Opbevar din snaps mørkt og køligt
Har du rester du skal gemme, så husk altid at sætte flasken et sted, hvor der er mørkt og ikke for varmt. Lys og varme ændrer og kan ødelægge snapsens aroma og smag.
Og husk at resterne kan være fantastiske at bruge i drinks.
7. Brug snapsen i drinks
Snaps kan sagtens anvendes i andre sammenhænge end ved frokostbordet. Dens mange smagsvarianter giver rig mulighed for anvendelse i drinks.
Den lette variant er flyversjussen, der består af snaps og citronsodavand. Server flyversjussen kold og forfriskende.
Flyversjussen menes at stamme fra anden verdenskrig, hvor engelske piloter savnede gin, da de kom til Danmark. I stedet brugte de rød Aalborg og citronvand og skabte dermed flyversjussen.
Så gør ligesom de engelske piloter og eksperimenter med snapsen. Find din måde at nyde snaps på, og lad dig ikke skræmme af den traditionelle kommensmag.
Se også disse opskrifter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: