• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Smagstest af vaniljeis – her er de bedste

Smagstest af vaniljeis – her er de bedste

Udvalget af vaniljeis er stort, men der er ikke altid fløde i en vaniljeis. I denne smagstest af vaniljeis, kan du se hvilke du skal købe, hvis du vil have den bedste smag. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Udvalget af vaniljeis er stort, men der er ikke altid fløde i en vaniljeis. I denne smagstest af vaniljeis, kan du se hvilke du skal købe, hvis du vil have den bedste smag. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk

Opdateret:  19. februar 2024 - Udgivet:  15. august 2020

Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Du behøver ikke at købe den dyreste vaniljeis for at få den bedste smag, men hold dig fra de billigste varianter. Læs mere i denne smagstest af vaniljeis.
  2. Smagstest af vaniljeis
  3. Dobbelt testvinder
  4. Vand, vallepulver og kokosolie i stedet for fløde
  5. Kalorielet kemi i Easis
  6. Fuldfed Häagen-Dazs af friske råvarer
  7. Lav din egen vaniljeis
  8. Sådan har vi gjort
  9. Generelt om vores smagstest

Du behøver ikke at købe den dyreste vaniljeis for at få den bedste smag, men hold dig fra de billigste varianter. Læs mere i denne smagstest af vaniljeis.

Vaniljeis skal smage af vanilje, sukker og fløde og have en lækker cremet konsistens, hvad enten du laver den selv eller køber en af de mange varianter i supermarkedet. Men hvad er forskellen på de færdiglavede vaniljeis, man kan købe? Madens Verden har lavet en smagstest af vaniljeis.

Prisen på en liter vaniljeis kan variere betydeligt - fra 18 til 113 kroner for isene i denne test. Spørgsmålet er, om det kan svare sig at købe de dyre varianter.

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet ni forskellige slags vaniljeis, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.

Smagstest af vaniljeis

Hvis du selv laver en vaniljeis, vil den typisk bestå af fløde, sukker, æg, vanilje og evt. mælk.

Smagen er dermed ren og simpel af fløde, sukker og vanilje, der bør træde godt frem i en vaniljeis. Konsistensen bør være cremet.

I denne smagstest af vaniljeis indgår ni forskellige varianter, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.

Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er isene blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Her er bedømmelser af vaniljeis fra de bedst bedømte til de dårligste:

Smagstest af vaniljeis

* * * * *
Salling øko vanilje is

Den ene af to testvindere er Salling øko vanilje is. Den har en rigtig god smag af vanilje og fløde og en tilpas sødme, der er godt afstemt med en smule syrlighed. Konsistensen er lækker og cremet, og der er mange vaniljekorn, der knaser en smule mellem tænderne.

Literpris: 47 kroner (35 kroner for 750 ml/400 g i Føtex).
Flødeindhold: 22 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).

Smagstest af vaniljeis

* * * * *
Øgo økologisk vanilje flødeis

Den anden af de to testvindere er Øgo økologiske vanilje flødeis. Akkurat som Salling øko vanljeisen, har den en rigtig god smag af vanilje og fløde og en tilpas sødme, der er godt afstemt med en smule syrlighed. Konsistensen er lækker og cremet med mange knasende vaniljekorn.

Literpris: 47 kroner (35 kroner for 750 ml/400 g i Netto).
Flødeindhold: 22 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).

Smagstest af vaniljeis

* * * *
Premier Is gammeldags flødeis vanilje

Vaniljeisen fra Premier is har en god smag af vanilje og fløde og en tilpas afstemt sødme. Den har en lækker cremethed og mange vaniljekorn, der knaser dejligt mellem tænderne.

Literpris: 58 kroner (46 kroner for 800 ml/420 g i Irma).
Flødeindhold: 51 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).

* * *
Irmas økologisk flødeis med vanilje

Irmas vaniljeis fra Morten Heiberg har en temmelig sød smag, der overdøver smagen af vanilje. Smagen er nærmere i retning af softice. Den har en cremet og fed konsistens, der efterlader en lidt fedtet hinde i munden.

Literpris: 79 kroner (55 kroner for 700 ml/380 g i Irma).
Flødeindhold: 56 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412).

* * *
Häagen-Dazs vanilla

Testens dyreste vaniljeis fra Häagen-Dazs har en meget høj sødme, der dominerer smagen af vanilje. Den har en mere fast struktur end de andre vaniljeis, og er knap så cremet.

Literpris: 87 kroner (52 kroner for 460 ml/400 g i Irma).
Flødeindhold: 39 %
Tilsætningsstoffer: Ingen.

* * *
Vores is Vanilje

Den tyskproducerede vaniljeis fra Vores is er meget sød og har en svag smag af vanilje. Den har en cremet konsistens med en del fedme, der sammen med den høje sødme, gør den en anelse tung.

Literpris: 32 kroner (30 kroner for 950 ml/528 g i Føtex).
Flødeindhold: 30 %
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), stabilisator (E410, E412).

* * *
Carte d'Or vanilla

Den klassiske vaniljeis fra Carte d'Or er meget gul i farven i forhold til de andre is. Den er domineret af en høj sødme og en svag smag af vanilje. Den har en god cremethed med en temmelig fed mundfølelse.

Literpris: 55 kroner (41 kroner for 740 ml/405 g i Netto).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Stabilisator (E410, E412 og E407), emulgator (E471), farvestof (carotener), aroma.

* *
Polar is vanilje is

Testens billigste vaniljeis fra Polar is har en mærkelig konsistens, der er både fedtet og luftig på en gang og efterlader en fedtet hinde i munden. Den smager sødt med en meget svag smag af vanilje, men smagen er nærmere i retning af softice. Den har ingen synlige vaniljekorn.

Literpris: 18 kroner (18 kroner for 1000 ml/475 g i Føtex).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Vaniljearoma, emulgator (E471), stabilisator (E410, E412).

*
Easis vanilla ice cream

Easis vaniljeis er utrolig sød med en underlig og ubestemmelig bismag. Vaniljen er svær at finde i smagen. Konsistensen er mindre cremet end de øvrige vaniljeis.

Literpris: 49 kroner (39 kroner for 800 ml/400 g i Irma).
Flødeindhold: 0 %
Tilsætningsstoffer: Fyldemiddel (polydextrose), sødestof (erythritol 7,1%), stabilisatorer (E468, E412, E407, E410), antioxidant (dinatriumphosphat), citrusfibre, emulgatorer (E471, E472b), aroma (vanillin), naturlig vaniljearoma, sødestoffer (acesulfamkalium, sucralose).

Dobbelt testvinder

I denne smagstest af vaniljeis er der hele to vindere: Salling øko vaniljeis fra Føtex og Øgo økologisk vanilje fløde is fra Netto.

Begge har en rigtig god og kraftig fløde- og vaniljesmag, en afbalanceret sødme med en smule syrlighed og en lækker cremet konsistens. Vinderne adskiller sig fra de andre i smagen, ved at have en anelse syrlighed, der afbalancerer sødmen rigtigt godt.

Smagsmæssigt er de to is forbløffende ens, men ser man på indholdet, er det alligevel ikke så forbløffende, at de smager ens. Både ingredienser og næringsindhold er nemlig fuldstændig identiske for de to is.

Både Netto og Føtex er en del af Salling Group, det er derfor nærliggende at tro, at de to is er produceret samme sted og er ens bortset fra emballagen. Af emballagen kan man læse, at de begge er pakket i Danmark, men produktionsstedet er ikke nævnt.

De sælges også til samme pris – 35 kroner for en bøtte med 750 ml, hvilket faktisk er i den billige ende sammenlignet med de andre is i denne smagstest.

Vand, vallepulver og kokosolie i stedet for fløde

I testens billigste vaniljeis fra Polar is, er der hverken fløde eller æg, men i stedet vand, vallepulver fra mælk og helt hærdet kokosolie.

Faktisk er der ingen fløde i tre af isene i denne test, nemlig isene fra Carte d’Or, Easis og Polar is. Disse tre is er også de dårligst placerede i denne smagstest af vaniljeis.

I stedet er isene lavet på eksempelvis vand, vallepulver, kokosolie, skummetmælkspulver og skummetmælk sammen med en række tilsætningsstoffer som stabilisatorer, emulgatorer og aroma, hvor særligt Easis’ liste er lang.

Men der er ikke nødvendigvis kalorier sparet ved at udskifte fløden med vand, vallepulver og kokosolie. Carte d’Or vaniljeis indeholder eksempelvis 186 kcal per 100 gram, hvilket er lidt højere end eksempelvis de to testvindere, der indeholder 176 kcal per 100 gram.

Selvom du nok ikke ville komme vand i en vaniljeis, hvis du lavede den selv, så er der vand i rigtig mange af testens is. Kun vaniljeis fra Premier Is, Irma og Häagen-Dazs er ikke tilsat vand.

Sammensætningen i vaniljeisen fra Polar is, giver en meget anderledes konsistens, der er meget fedtet i munden. Og mens de andre vaniljeis smelter og bliver flydende, når de bliver varme, så beholder vaniljeisen fra Polar is sin form og hverken smelter eller bliver flydende efter flere timer på køkkenbordet. I stedet forvandles den til en slags skum.

Kalorielet kemi i Easis

Det er ikke kun isen fra Polar is, der er langt fra den hjemmelavede is. Ingredienslisten i vaniljeisen fra Easis er betydeligt længere og noget mere kemisk at tyde, end for mange af de andre vaniljeis.

Ingredienser i Easis vaniljeis er følgende:

  • Vand, fyldemiddel (polydextrose), sødestof (erythritol 7,1%), skummetmælkspulver, vallepulver af mælk, vegetabilsk fedt (kokosolie), stabilisatorer (E468, E412, E407, E410), antioxidant (dinatriumphosphat), citrusfibre, emulgatorer (E471, E472b), aroma (vanillin), naturlig vaniljearoma, formalede vaniljebælge, salt, sødestoffer (acesulfamkalium, sucralose).

Til sammenligning indeholder testvinderne fra Salling og Øgo følgende ingredienser:

  • Vand, 22% past. fløde, sukker, past. skummetmælkspulver, past. æggeblommer, stabilisatorer (E410, E412), naturlig vaniljearoma, ekstraherede vaniljekorn.

Easis laver produkter uden tilsat sukker og deres vaniljeis markedsføres med "No added sugar - less calories", altså uden tilsat sukker og med færre kalorier. Og der er ganske rigtigt færre kalorier i Easis vaniljeis, der indeholder 93 kcal per 100 gram.

Men den lange liste af tilsætningsstoffer i Easis giver en is med en underlig kunstig bismag, og den ender på en sidsteplads i denne smagstest af vaniljeis. Det er dermed tvivlsomt, om det er værd at spare kalorierne for den ringere smagsoplevelse.

Fuldfed Häagen-Dazs af friske råvarer

Den vaniljeis, der kommer tættest på en hjemmelavet is set i forhold til ingredienslisten, er vaniljeisen fra Häagen-Dazs. Den er lavet på følgende ingredienser:

  • Fløde, kondenseret skummetmælk, sukker, æggeblomme, vaniljeekstrakt.

Ifølge deres hjemmeside ”anvender vi kun de bedste råvarer og grundlæggende er vores is altid baseret på frisk fløde, frisk æggeblomme, frisk mælk og sukker. Vi anvender ikke kunstige farve-, og smagsstoffer og anvender ingen konserverings-, eller stabiliseringsmidler”.

I denne smagstest af vaniljeis, er isen fra Häagen-Dazs den eneste der kommer så tæt på ingredienslisten for en hjemmelavet vaniljeis.

Isen fra Häagen-Dazs er heller ikke tilført luft i samme omfang som de andre is, hvilket giver en is, der er mere bastant og fast i konsistensen.

Særligt sammenlignet med isen fra Polar is, der indeholder en del luft. Hvis du tænker, at du får mere for pengene ved at købe 1 liter af den billige Polar is, så vær opmærksom på, at du betaler en del for den store mængde luft, der er tilført isen.

For selvom der er en liter is i Polar is kartonen, så vejer den kun 475 gram. Til sammenligning er der kun 460 ml i Hagen Dazs bøtten, men den vejer stort set det samme som Polar isen, nemlig 400 gram. 

Lav din egen vaniljeis

Vil du helt undgå E-numre, og selv bestemme sødmen og vaniljemængden, kan du nemt lave din vaniljeis selv.

Hjemmelavet vaniljeis smager fantastisk og er utroligt let at lave. Du behøver ikke at have en ismaskine for at kunne lave en dejlig hjemmelavet vaniljeis.

Prøv denne opskrift på en vaniljeis med fløde og masser af vanilje: Nem vaniljeis med eller uden ismaskine

Sådan har vi gjort

Vi har testet vaniljeis, der kan købes i almindelige supermarkeder.

Alle vaniljeis er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Vaniljeisen er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på vaniljeisen i munden.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Kilder: Fødevarestyrelsen, www.easis.dk, www.haagen-dazs.dk

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Noah Dahl

    januar 07, 2024 at 2:24 pm

    Smag og behag er naturligvis forskellig, men anmeldelsen af Häagen-Dasz giver ingen mening. Den er tværtimod særligt cremet, fordi der ikke er vand i den eller er pumpet luft ind i den. Den skal bare ikke serveres ved -18 grader, men have lov at stå lidt inden servering (eller i en fryser der har lidt højere temperatur).

    Jeg har været ekstrem iselsker i flere årtier og spist mig gennem alt. Rejst Italien tynd for at prøve isbutikker og pløjet USA igennem for at spise mig igennem supermarkederne. Har egen ismaskine og laver selv is, når jeg kan finde tid til det. Objektivt set er Häagen-Dasz kvalitetsmæssigt i en helt andet kategori end f.eks. Premier, der får en højere karakter her. Premier indeholder både emulgatorer, stabilisatorer, ekstraherede vaniljekorn og "vanillearoma". Det er et usselt produkt sammenlignet med Häagen-Dasz, der kun bruger naturlige ingredienser. Og forskellen er i den grad til at smage — i hvert fald for undertegnede.

    Svar
  2. Kirsten Frederiksen

    maj 11, 2023 at 10:21 pm

    Vaniljeisen fra Aldi, 2 l , er favorit her i huset. Den har ikke bismag, den er cremet , blød og lækker.

    Svar
  3. Jette Grankvist Madsen

    juli 29, 2022 at 2:54 pm

    Hvad med Hansen-is, som efter min mening, er den bedste is der findes - særlig nougatisen. Og der er da stort indhold af fløde. Hvorfor er den ikke med i testen??

    Svar
  4. Margrethe

    marts 11, 2021 at 8:11 am

    Prøv lige Thise mejeriernes vanilla is

    Svar
    • Kirsten

      maj 10, 2022 at 10:19 pm

      Tak for en veludført artikel, isen fra Øgo skal prøves! Jeg har noget at tilføje til anmeldelseb af Easis vanilie isen. Jeg har nemlig bøjet en del skeer på den her is. Isen er STEN hård. Nu tøer jeg den op i microovn hver gang jeg skal bruge et par skefulde til mine jordbær etc.
      Det er lidt ærgerligt, for der findes andre kalorie fattige is som f.eks underground, eller gode protein is, som Kramers, som ikke er hårde overhovedet. Hvorfor kan man ikke gøre det samme med easis is?! Men hvorfor køber jeg ikke bare de andre is? Kun easis plejer at være en fast del af sortimentet desværre.
      Mht smag, så smager den altså lidt mærkeligt, og har en sær bi smag, som der nævnes i artiklen, og vanilie er da ellers den nemmeste smag at ramme rigtigt.
      I kan gøre det bedre, easis. P.s, den er ret dyr ifht de andre is, og ifht kvalitet.

      Svar
  5. Julia

    august 07, 2020 at 12:53 pm

    Efter min mening har I glemt en af de bedste vaniljeis, der findes på markedet, nemlig Rema1000 Bologna - Vaniglia del Madagaskar pris 37 kr per liter). Så har jeg jo ikke noget andet valg end end selv at teste den mod jeres testvindere 😉

    Svar
    • Charlotte Mithril

      august 10, 2020 at 9:22 am

      Hej Julia

      Der er rigtig mange vaniljeis på markedet og vi kan desværre ikke have dem alle med i testene. Men tak for tippet, den må smages - og ja lav endelig din egen smagstest og find din favorit 🙂

      De bedste hilsner
      Charlotte

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her