Madens Verden har lavet en smagstest af kammerjunker. Se her hvad forskellen er og hvilke, du skal vรฆlge til sommerens koldskรฅl.
Sommer er tid for koldskรฅl med knasende sprรธde kammerjunker. Har du tรฅlmodighed, kan du bage dem selv, og ellers findes der mange fรฆrdiglavede varianter i supermarkedet. Men hvilke skal du vรฆlge? Madens Verden har lavet en smagstest af kammerjunker.
Der er stor forskel pรฅ prisen pรฅ de forskellige kammerjunker. De billigste koster ned til 2 kroner for 100 gram, mens de dyreste nรฅr op pรฅ nรฆsten 14 kroner for samme mรฆngde. Du kan altsรฅ fรฅ nรฆsten 7 gange sรฅ mange af de billige kammerjunker i forhold til de dyreste.
Sรฅ hvad fรฅr du for de ekstra penge, og er de prisen vรฆrd?
Fรธdevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har testet 10 forskellige slags kammerjunker, for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Den gode smag af kammerjunker
Kammerjunker er en dansk specialitet, som vi typisk spiser til koldskรฅl. Det er smรฅ sรธde smรฅkager, der bidrager med bรฅde smag og sprรธd konsistens til koldskรฅlen.
Basisingredienserne i kammerjunker er hvedemel, smรธr, รฆg, sukker, bagepulver og vanilje. Hertil kan de krydres med citronskal eller -saft, kardemomme eller andre krydderier.
Kammerjunker bรธr have en god smag af smรธr med en afbalanceret sรธdme og god vaniljesmag. De skal vรฆre knasende og sprรธde i konsistensen med en god krumme, der ikke er for tรธr.
Smagstest af kammerjunker
I denne smagstest af kammerjunker indgรฅr 10 forskellige varianter, der kan kรธbes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens og smag.
Kammerjunker kan smage rigtig godt i sig selv, men smagen skal ogsรฅ passe til smagen af koldskรฅl, hvorfor alle testens kammerjunker er smagt bรฅde med og uden koldskรฅl.
Efter smagstesten er der set pรฅ produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedรธmmelse er kammerjunkerne blevet inddelt i fรธlgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dรฅrligst
Her er kammerjunkernes bedรธmmelser fra de bedst bedรธmte til de dรฅrligste:
* * * * *
Lรธgismose รธkologiske kammerjunkere
Testvinder er Lรธgismose รธkologiske kammerjunker. De smager smรธrbagte og har en god vaniljesmag med en tilpas sรธdme. De har en frisk og lรฆkker citronsmag og en god, sprรธd krumme. Kan spises bรฅde med og uden koldskรฅl!
Pris per 100 gram: 14 kroner (25 kroner for 180 gram i Netto).
Tilsรฆtningsstoffer: Citronolie, melbehandlingsmiddel (ascorbinsyre), hรฆvemidler (vinsyre og natriumcarbonat).
* * * *
Gram Slot รธkologiske kammerjunkere
Kammerjunker fra Gram Slot har en kraftig og god smรธrsmag med en fin vaniljesmag og middel sรธdme. De er nรฆsten smรฅkageagtige og kan spises bรฅde med og uden koldskรฅl. Konsistensen er fast og sprรธd.
Pris per 100 gram: 11 kroner (20 kroner for 180 gram i Rema 1000).
Tilsรฆtningsstoffer: Majsstivelse, hรฆvemiddel (E500).
* * * *
Rema 1000 klassiske kammerjunkere
Rema 1000 klassiske kammerjunker er mere neutrale i smagen og har netop en klassisk kammerjunkesmag med vanilje og afbalanceret sรธdme. De har en fast og sprรธd konsistens. God til prisen!
Pris per 100 gram: 2 kroner (6 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsรฆtningsstoffer: Vallepulver (fra mรฆlk), hรฆvemidler (E503, E450, E500), vaniljearoma.
* * *
Karen Wolf originale kammerjunkere
De originale kammerjunker fra Karen Wolf er milde med en klassisk kammerjunkesmag. De er fint sprรธde, men fรธles en smule udtรธrrende i munden og giver en lidt fedtet hinde i munden.
Pris per 100 gram: 4 kroner (12 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsรฆtningsstoffer: Hรฆvemidler (E450, natron, hjortetaksalt), vallepulver (fra mรฆlk), vaniljearoma.
* * *
Reinh van Hauens kammerjunkere
Kammerjunker fra Reinh van Hauen har en meget kraftig og krydret smag af kardemomme! De har en mild sรธdme og en meget porรธs konsistens, der let smuldrer. Ok i koldskรฅl, hvis du elsker kardemomme.
Pris per 100 gram: 10 kroner (25 kroner for 250 gram i Irma).
Tilsรฆtningsstoffer: Emulgatorer (E322, E471), syre (E330), aroma, farvestoffer (E160a(ii)), hรฆvemidler (E450, E500, E470a, E341), hvedestivelse.
* *
Irmas รธkologiske kammerjunkere
Irmas รธkologiske kammerjunker har en meget hรฅrd konsistens, der nรฆsten bliver til pulver, nรฅr den tygges. Smagen er mild og godt afstemt, men konsistensen er ikke behagelig.
Pris per 100 gram: 10 kroner (25 kroner for 250 gram i Irma).
Tilsรฆtningsstoffer: Kartoffelstivelse, emulgator (E322), naturlig aroma, hvedestivelse, hรฆvemidler (E336, E500), melbehandlingsmiddel (E300).
* *
Princip kammerjunkere
Princip kammerjunker har en god sprรธdhed og en ok smag, der dog domineres af en meget skarp og nรฆsten kunstig citronsmag. Eftersmagen er nรฆsten som hvis du har spist vingummier.
Pris per 100 gram: 7 kroner (21 kroner for 300 gram i Fรธtex).
Tilsรฆtningsstoffer: Emulgator (E322, E471), surhedsregulerende middel (E330), hรฆvemiddel (E400, E450).
* *
Nordthy kammerjunkere
Kammerjunker fra Nordthy har en kedelig og lidt underlig kunstig smag. De er temmelig sรธde og har en ok sprรธdhed, men de fรธles udtรธrrende i munden og giver en fedtet belรฆgning pรฅ tรฆnderne.
Pris per 100 gram: 6 kroner (16 kroner for 275 gram i Fรธtex).
Tilsรฆtningsstoffer: Hรฆvemidler (E450, E500), emulgator (E471), hvedestivelse, aromaer, dextrose.
* *
Karen Wolf fuldkorns kammerjunkere
Fuldkornskammerjunker fra Karen Wolf har en grov konsistens og smager meget af fuldkorn med en middel sรธdme og vaniljesmag. De smuldrer hurtigt i munden og mangler sprรธdhed.
Pris per 100 gram: 3 kroner (10 kroner for 300 gram i Rema 1000).
Tilsรฆtningsstoffer: Vallepulver (fra mรฆlk), hรฆvemidler (E450, natron, hjortetaksalt), vaniljearoma.
*
Budget kammerjunkere
Budget kammerjunker er temmelig sรธde og domineres af en underlig kunstig smag. De er meget hรฅrde i konsistensen og giver en fedtet mundfรธlelse med belรฆgning pรฅ tรฆnderne.
Pris per 100 gram: 2 kroner (6 kroner for 300 gram i Fรธtex).
Tilsรฆtningsstoffer: Emulgator (E471), surhedsregulerende middel (E330), smรธraroma, hรฆvemidler (E450, E500), hvedestivelse.
Dyr testvinder fra Lรธgismose
Vinderen af denne smagstest af kammerjunker er Lรธgismose รธkologiske kammerjunker fra Netto.
De er ogsรฅ testens dyreste kammerjunker til knap 14 kroner for 100 gram. Til gengรฆld fรฅr du en kammerjunke med en rigtig lรฆkker smรธrbagt smag, god vaniljearoma og en frisk citronsmag. Mangler du en smรฅkage, kan disse smรฅ lรฆkkerbiskner sagtens gรธre det ud for en sรฅdan og spises uden koldskรฅl.
De er รธkologisk produceret og indeholder, i modsรฆtning til flere andre kammerjunker, ikke mange tilsรฆtningsstoffer. Desuden er det en af de fรฅ kammerjunker, der er bagt pรฅ smรธr og ikke margarine eller olie.
Testens nรฆstdyreste kammerjunk, Gram Slot รธkologiske kammerjunker, har testens nรฆstbedste smag. De koster cirka 11 kroner for 100 gram.
Sรฅ jo, de dyre kammerjunker er i disse tilfรฆlde prisen vรฆrd. Men stol ikke blindt pรฅ, at jo dyrere, jo bedre. De to andre dyre kammerjunker i denne smagstest af kammerjunker fra Irma og Reinh van Hauen fรฅr ikke samme gode bedรธmmelse.
Kardemomme og kemi fra Reinh van Hauen
Kammerjunker fra Reinh van Hauen koster 10 kroner for 100 gram og ligger dermed blandt testens dyre kammerjunker. De har en god smag, der dog domineres af en meget kraftig kardemommesmag. Dejligt til en smรฅkage, men det kan dog blive for meget i en koldskรฅl.
Mens de andre kammerjunker i den dyre ende er รธkologiske (Irmas, Gram Slot og Lรธgismose), sรฅ er kammerjunkerne fra Reinh van Hauen ikke รธkologiske. Faktisk langt fra.
Selvom der pรฅ forsiden af den meget fine og rustikke indpakning stรฅr โBagt pรฅ gammeldags manรฉrโ, sรฅ er det tvivlsomt, om du finder en opskrift fra gamle dage med denne ingrediensliste:
Hvedemel, margarine (vegetabilsk fedt, vegetabilske olier (palme (60%) og rapsolie (20%)), vand, salt, emulgatorer: E322, E471, syre: E330, aroma, farvestoffer: E160a(ii)), sukker, รฆg, mรฆlk, hรฆvemiddel: E450, E500, E470a, E341, hvedestivelse, kardemomme og vanilje.
รrgerligt at betale sรฅ meget for sรฅ kunstigt et produkt.
Kammerjunkerne fra Lรธgismose og Gram Slot viser tydeligt, at det kan lade sig gรธre at lave velsmagende kammerjunker uden sรฅ mange tilsรฆtningsstoffer โ og sรฅ ovenikรธbet รธkologisk.
Bedst til prisen
Er du pรฅ jagt efter en billig pose kammerjunker, kan det godt lade sig gรธre at fรฅ en god smag til billig penge. Kammerjunkerne fra Rema 1000 koster kun 2 kroner for 100 gram, og de har en god traditionel kammerjunksmag med vanilje og en god sprรธdhed.
Ogsรฅ klassikeren fra Karen Wolf til 4 kroner for 100 gram har en fin smag og konsistens og fรฅr en middel bedรธmmelse i denne smagstest af kammerjunker.
Det skal dog vรฆre den originale variant og ikke den med fuldkorn. Fuldkornsvarianten fra Karen Wolf er meget grov og fuldkornsagtig i bรฅde smag og konsistens, hvilket ikke egner sig godt i en kammerjunk. Sรฅ hellere en ekstra skive rugbrรธd og kammerjunker lavet pรฅ hvedemel.
Ser man pรฅ ingredienslisten pรฅ kammerjunkerne fra Rema 1000 og den originale Karen Wolf er det ogsรฅ lykkedes at lave dem uden brug af alt for mange tilsรฆtningsstoffer.
Alt i alt to gode kammerjunker til en billig pris.
Det er smรธrret, der gรธrโet
Kammerjunkerne kan vรฆre bagt med enten smรธr, margarine eller olie. Det er ikke ligegyldigt, hvilket fedtstof du bruger, da fedtstoffet kan bidrage med masser af smag.
Duften af smeltet smรธr er fantastisk, og smรธr bidrager generelt med mere smag og aroma end eksempelvis en neutral planteolie som rapsolie eller palmeolie, der ofte bruges i kammerjunkerne.
Smรธr indeholder forholdsvist fรฅ ingredienser: Flรธde, salt og mรฆlkesyrekultur.
Derimod har margarine en noget lรฆngere ingrediensliste og med knap sรฅ rene rรฅvarer.
Margarinen i Reinh van Hauens kammerjunker indeholder eksempelvis: Vegetabilsk fedt, vegetabilske olier (palme (60%) og rapsolie (20%)), vand, salt, emulgatorer: E322, E471, syre: E330, aroma, farvestoffer: E160a(ii).
For at fรฅ en god smag fra margarinen har flere producenter tilsat aroma som eksempelvis smรธraroma i Budgets kammerjunker med margarine. Men det hjรฆlper ikke pรฅ smagen, tvรฆrtimod har Budgets kammerjunker en underlig kunstig smag og ender pรฅ en sidsteplads i denne smagstest af kammerjunker.
De eneste kammerjunker, der er bagt med smรธr i denne test er fra Lรธgismose og Gram Slot โ mรฅske ikke et tilfรฆlde, at disse ogsรฅ er smagstestens hรธjest bedรธmte kammerjunker.
Palmeolie i mange kammerjunker
Bortset fra de to kammerjunker bagt med smรธr fra Lรธgismose og Gram Slot, er der anvendt en kombination af palme- og rapsolie i alle andre kammerjunker. Produktionen af palmeolie er miljรธbelastende, da der ryddes store arealer med regnskov, hvilket gรฅr ud over bรฅde klima og dyreliv.
Enkelte producenter forsรธger at tage hรธjde for dette ved at anvende palmeolie, der produceres pรฅ en mere bรฆredygtig mรฅde.
Rema 1000 anvender RSPO-certificeret bรฆredygtig palmeolie i deres kammerjunker. RSPO-ordningen burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages hรธjde for dens miljรธmรฆssige indvirkning, sรฅ regnskovsomrรฅder eksempelvis ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager.
Ingen af de andre kammerjunker bรฆrer RSPO-mรฆrket og har ikke pรฅ andre mรฅder angivet, hvorledes deres palmeolie produceres, selvom man pรฅ COOPs hjemmeside kan lรฆse, at de anvender RSPO-certificeret palmeolie.
Bag selv kammerjunker
Hvis du har lidt tรฅlmodighed, kan du ogsรฅ bage dine kammerjunker selv. Det er ikke spor svรฆrt, men det tager lidt tid. Til gengรฆld kan du anvende det fedtstof du foretrรฆkker, krydre dem prรฆcist som du รธnsker og sikre dig, at der ikke er andet end rene rรฅvarer i.
Prรธv denne opskrift pรฅ super lรฆkre kammerjunker, der er tilsmagt med citronskal:
Kammerjunker: Hjemmebagte kammerjunkere opskrift
Se ogsรฅ her, hvilken koldskรฅl du skal vรฆlge til dine kammerjunker:
Kilder: Fรธdevarestyrelsen, Coop.dk.
Sรฅdan har vi gjort
Vi har testet kammerjunker, der kan kรธbes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfรฆldige tal, og blev smagt i tilfรฆldig rรฆkkefรธlge. Kammerjunkerne blev bรฅde smagt alene og med koldskรฅl til. Mellem hver smagsprรธve, blev mund og sanser renset med knรฆkbrรธd og vand, og der blev jรฆvnligt holdt pauser.
Kammerjunkerne er bedรธmt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfรธlelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfรธlelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fรธdevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 รฅr. Hun har blandt andet udviklet smagstests og vรฆret smagsdommer for Forbrugerrรฅdet TรNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fรธdevarevidenskab, samt udfรธrt smagstest og trรฆnet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregรฅr som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mรฆrke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. Pรฅ denne mรฅde undgรฅs, at forudindtagede holdninger kan pรฅvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedรธmmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode