• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Billede af skovsyre.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 20. juli 2025 - Udgivet: 1. juni 2021

Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.

Skovsyre er en lille køn kløver, som også går under navnet surkørvel på grund af sin syrlige, friske smag.

De seneste år har vi kunnet købe den rød-lilla type hos grønthandlere og i supermarkeder, men vi kan også gå en tur og lede efter de små urter i skove og parker.

Nogle har dem endda voksende i deres egne haver uden at vide, at "ukrudtet" kan spises.

Denne kørvel-urt har et højt indhold af C-vitaminer, og er en sund spise, hvis vi spiser den i små mængder.

Da den i lighed med rabarber indeholder oxalsyre, råder Miljøministeriet nemlig til, at vi spiser den i begrænsede mængder.

Indhold på siden
  • Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.
  • Anvendelse og opskrifter
  • Sæson
  • Sådan sanker du skovsyre
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Kommentarer

Anvendelse og opskrifter

Skovsyren har den kønneste form, og særligt den rødlilla er smuk som pynt. Om det er en forret, hovedret eller dessert, gør de lilla blade sig bare godt på en anretning.

Men skovsyrens smag er også frisk nærmest citrusagtig i en blandet salat, som pynt på en rejecocktail eller finthakket i dressing og hjemmelavet mayonnaise.

Den mister smag af at blive varmet op, men kan godt tåle en let opvarmning som i eks. skaldyrssuppe.

Sæson

Man kan finde skovsyre året rundt, hvis der ikke for hård frost om vinteren vel at mærke.

I begyndelsen af maj begynder kørvlen at blomstre, og det er i det sene forår og den tidlige sommer, at skovsyrens smag er mest tydelig.

Sådan sanker du skovsyre

Vildmad.dk har denne anbefaling til dig, der vil på skovsyrejagt: 'Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op.

Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer'.

Husk at klippe skovsyre over i stedet for at plukke den, for da den er lille og spinkel, max. 10 cm. højt, risikerer du at rive den op med rod. Og det betyder, at den ikke vokser op igen.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer kørvlen i en lukket plastikboks i køleskabet, vil den kunne holde sig i en uges tid.

Skovsyren er også en sejlivet urt, så planter du en ud i et par krukker om foråret, vil du kunne gå og plukke af bladene hele sommersæsonen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Billede af hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat.

Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat

billederesultat for pasta bolognese

Pasta bolognese med oksekød, bacon og rødvin

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
kyllingebryst grill puszta marinade
Kyllingebryst i gasgrill (med opskrift på puszta-marinade)→ Se opskriften
salat med bagte tomater
Salat med ovnbagte tomater og ristede pinjekerner→ Se opskriften
billede med jordbær med vaniljecreme
Jordbær med vaniljecreme - dessert på bare 5 minutter→ Se opskriften
hvor meget gær skal man bruge
Hvor meget gær skal man bruge?→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn
Opskrift på honningmarineret laks i grill og ovn→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
blomme crumble kage
Blomme crumble (sprød crumble med blommer)→ Se opskriften
Billede af selleritoppe.
Hvad kan man bruge selleritoppe til?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her