Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.
Skovsyre er en lille køn kløver, som også går under navnet surkørvel på grund af sin syrlige, friske smag.
De seneste år har vi kunnet købe den rød-lilla type hos grønthandlere og i supermarkeder, men vi kan også gå en tur og lede efter de små urter i skove og parker.
Nogle har dem endda voksende i deres egne haver uden at vide, at "ukrudtet" kan spises.
Denne kørvel-urt har et højt indhold af C-vitaminer, og er en sund spise, hvis vi spiser den i små mængder.
Da den i lighed med rabarber indeholder oxalsyre, råder Miljøministeriet nemlig til, at vi spiser den i begrænsede mængder.
Anvendelse og opskrifter
Skovsyren har den kønneste form, og særligt den rødlilla er smuk som pynt. Om det er en forret, hovedret eller dessert, gør de lilla blade sig bare godt på en anretning.
Men skovsyrens smag er også frisk nærmest citrusagtig i en blandet salat, som pynt på en rejecocktail eller finthakket i dressing og hjemmelavet mayonnaise.
Den mister smag af at blive varmet op, men kan godt tåle en let opvarmning som her i denne skønne skaldyrssuppe:
Sæson
Man kan finde skovsyre året rundt, hvis der ikke for hård frost om vinteren vel at mærke.
I begyndelsen af maj begynder kørvlen at blomstre, og det er i det sene forår og den tidlige sommer, at skovsyrens smag er mest tydelig.
Sådan sanker du skovsyre
Vildmad.dk har denne anbefaling til dig, der vil på skovsyrejagt: 'Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op.
Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer'.
Husk at klippe skovsyre over i stedet for at plukke den, for da den er lille og spinkel, max. 10 cm. højt, risikerer du at rive den op med rod. Og det betyder, at den ikke vokser op igen.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis du opbevarer kørvlen i en lukket plastikboks i køleskabet, vil den kunne holde sig i en uges tid.
Skovsyren er også en sejlivet urt, så planter du en ud i et par krukker om foråret, vil du kunne gå og plukke af bladene hele sommersæsonen.
Læs også nogle af disse opskrifter og artikler:
Kilder: Vildmad.dk, Skolen-i-skoven.dk, Naturbasen.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: