• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre rød
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. maj 2021 - Udgivet:  1. juni 2021

Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.

Skovsyre er en lille køn kløver, som også går under navnet surkørvel på grund af sin syrlige, friske smag.

De seneste år har vi kunnet købe den rød-lilla type hos grønthandlere og i supermarkeder, men vi kan også gå en tur og lede efter de små urter i skove og parker.

Nogle har dem endda voksende i deres egne haver uden at vide, at "ukrudtet" kan spises.

Denne kørvel-urt har et højt indhold af C-vitaminer, og er en sund spise, hvis vi spiser den i små mængder.

Da den i lighed med rabarber indeholder oxalsyre, råder Miljøministeriet nemlig til, at vi spiser den i begrænsede mængder.  

Anvendelse og opskrifter

Skovsyren har den kønneste form, og særligt den rødlilla er smuk som pynt. Om det er en forret, hovedret eller dessert, gør de lilla blade sig bare godt på en anretning.

Men skovsyrens smag er også frisk nærmest citrusagtig i en blandet salat, som pynt på en rejecocktail eller finthakket i dressing og hjemmelavet mayonnaise.

Den mister smag af at blive varmet op, men kan godt tåle en let opvarmning som her i denne skønne skaldyrssuppe:

Sæson

Man kan finde skovsyre året rundt, hvis der ikke for hård frost om vinteren vel at mærke.

I begyndelsen af maj begynder kørvlen at blomstre, og det er i det sene forår og den tidlige sommer, at skovsyrens smag er mest tydelig.

Sådan sanker du skovsyre

Vildmad.dk har denne anbefaling til dig, der vil på skovsyrejagt: 'Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op.

Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer'.

Husk at klippe skovsyre over i stedet for at plukke den, for da den er lille og spinkel, max. 10 cm. højt, risikerer du at rive den op med rod. Og det betyder, at den ikke vokser op igen.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer kørvlen i en lukket plastikboks i køleskabet, vil den kunne holde sig i en uges tid.

Skovsyren er også en sejlivet urt, så planter du en ud i et par krukker om foråret, vil du kunne gå og plukke af bladene hele sommersæsonen.

Læs også nogle af disse opskrifter og artikler:

  • Lilla gulerødder – sunde farvede gulerødder
  • Lilla sød kartoffel - når der skal være fest på tallerkenen
  • Hjemmelavet Thousand Island dressing opskrift
  • Koriander - fakta om smag, opbevaring og sundhed
  • Grillede majs med og uden blade opskrift

Kilder: Vildmad.dk, Skolen-i-skoven.dk, Naturbasen.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her