Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Billede af skovsyre.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. juli 2025 - Udgivet: 1. juni 2021

Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.

Skovsyre er en lille køn kløver, som også går under navnet surkørvel på grund af sin syrlige, friske smag.

De seneste år har vi kunnet købe den rød-lilla type hos grønthandlere og i supermarkeder, men vi kan også gå en tur og lede efter de små urter i skove og parker.

Nogle har dem endda voksende i deres egne haver uden at vide, at "ukrudtet" kan spises.

Denne kørvel-urt har et højt indhold af C-vitaminer, og er en sund spise, hvis vi spiser den i små mængder.

Da den i lighed med rabarber indeholder oxalsyre, råder Miljøministeriet nemlig til, at vi spiser den i begrænsede mængder.

Oversigt over indhold
  • Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.
  • Anvendelse og opskrifter
  • Sæson
  • Sådan sanker du skovsyre
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Kommentarer

Anvendelse og opskrifter

Skovsyren har den kønneste form, og særligt den rødlilla er smuk som pynt. Om det er en forret, hovedret eller dessert, gør de lilla blade sig bare godt på en anretning.

Men skovsyrens smag er også frisk nærmest citrusagtig i en blandet salat, som pynt på en rejecocktail eller finthakket i dressing og hjemmelavet mayonnaise.

Den mister smag af at blive varmet op, men kan godt tåle en let opvarmning som i eks. skaldyrssuppe.

Sæson

Man kan finde skovsyre året rundt, hvis der ikke for hård frost om vinteren vel at mærke.

I begyndelsen af maj begynder kørvlen at blomstre, og det er i det sene forår og den tidlige sommer, at skovsyrens smag er mest tydelig.

Sådan sanker du skovsyre

Vildmad.dk har denne anbefaling til dig, der vil på skovsyrejagt: 'Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op.

Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer'.

Husk at klippe skovsyre over i stedet for at plukke den, for da den er lille og spinkel, max. 10 cm. højt, risikerer du at rive den op med rod. Og det betyder, at den ikke vokser op igen.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer kørvlen i en lukket plastikboks i køleskabet, vil den kunne holde sig i en uges tid.

Skovsyren er også en sejlivet urt, så planter du en ud i et par krukker om foråret, vil du kunne gå og plukke af bladene hele sommersæsonen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.