• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Scoville-skalaen måler chilifrugternes styrke

Scoville-skalaen måler chilifrugternes styrke

chili styrke scoville-skalaen
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. oktober 2024 - Udgivet:  29. september 2020

Scoville-skalaen måler chilifrugters styrke. Eller rettere: Hvor stærke chilier virker på os.

Det er nemlig nogle receptorer i slimhindernes nerveender i munden, som får os til at føle, det brænder, hvis vi tager en bid af en chili.

Disse receptorer går i alarm, når de udsættes for visse stoffer, capsaicinoider, fra chilier. Og når alarmen går, føler vi det brænder i munden.

Denne brændende fornemmelse kan måles i Scoville-skalaen. Skalaen beregner styrken af capsaicinoiderne og denne styrke måles i det, der hedder Scoville Heat Units. Forkortet: SHU.

Måleenheden SHU går fra nul – peberfrugter – til 2.2 millioner, som den sindssygt stærke Smokin' Ed Curries Carolina Reaper.

fakta om chili info grafik

Chili så tungen brænder og du sveder

Chili-Klaus kalder Carolina Reaper for pigtrådsmusik uden musik og skriver på sin hjemmeside:

'Hvis du vover at spise en Carolina Reaper, vil den forførende sødme langsomt blive afløst af en brutal styrke, der vil få dine ører til at hænge i laser, din tunge til at bløde og dit ansigt til at smelte.'.

Det var apotekeren Wilbur Scoville, som lavede en styrkeskala for chili i 1912. Han begyndte med at forske i chili som smertestillende middel og opfandt i den forbindelse Scoville-skalaen.

Beregningerne er baseret på en speciel målestok: En chili med 1000 SHU skal fortyndes 1000 gange for ikke at smage stærkt.

Se om du kan finde din chilis styrke

Her får du Chiliworld.coms overblik over en snes forskellige chilifrugter, så du får et indtryk af forskellen på styrken.

1.5 - 2.200.000Carolina Reaper
1,463,700Trinidad Scorpion Butch T
1,382,118Naga Viper
1,041,427Naga bhut jolokia og Assam India
855,000 The Naga Jolokia
350,000 - 577,000Red Savina habanero
100,000 - 350,000Habanero
100,000 - 225,000Birds Eye
100,000 - 200,000Jamaican Hot
75,000 - 80,000Red Amazon
50,000 - 100,000Thai peber
40,000 - 58,000Piquin
30,000 - 50,000Cayenne
30,000 - 50,000Tabasco
6,000 - 23,000Serrano
5,000 - 10,000Chipotle
2,500 - 5,000Jalapeño
500 - 1,000New Mexico
100 - 500Pimento
0Peberfrugter

Så kan du jo selv vurdere, hvor stærk en chili du vil bruge i din chili con carne eller chili sin carne. Men gå forsigtigt frem.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Karen

    august 05, 2022 at 12:06 pm

    Jeg har en chilipeber i mit lille drivhus.. der står styrke 5.
    Hvad svarer det til?
    V.H. Karen M.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her