Samsøfad er en lækker opskrift på god hverdagsmad med blandt andet kartofler, blomkål og hakket oksekød. Retten laves nemt i et fad i ovnen.
Samsøfad er en lækker hverdagsret med klassiske ingredienser, men det er bestemt også en ret, som du sagtens kan servere som weekendmad.
Navnet henviser bla. til kartoflerne, der naturligvis gerne må være fra Samsø. Selvfølgelig er det ikke en betingelse, og du bruger bare de kartofler, som du har liggende.
Ellers laves samsøfadet med blomkål, lidt champignon og en hvid sovs, men du kan også tilsætte lidt gulerødder.
Er du ikke så glad for dild, kan den udskiftes med purløg eller persille.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.
Opskrift på samsøfad
Samsøfad med kartofler, blomkål og hakket oksekød
Ingredienser
- 400 g kartofler - gerne aspargeskartofler fra Samsø, kogte, pillede og skåret i skiver (eller en rest kartofler)
- 500 g hakket oksekød
- 2 fed hvidløg - knust og finthakket
- salt og friskkværnet peber
- 150 g champignon - i skiver
- 1 blomkål - delt i små buketter
Desuden
- 50 g smør
- 50 g hvedemel
- ½ l sødmælk
- 2 bdt. dild - hakket
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Kom de små blomkålsbuketter i en gryde, tilsæt vand og lidt salt og kog dem i et par minutter, de skal stadig have bid. Hæld vandet fra.
- Varm olie op på en pande og svits oksekødet, til det bliver grynet. Tilsæt champignon og steg videre, til væsken fra svampede fordamper, krydr med salt og friskkværnet peber.
- Tilsæt hvidløg og lad det stege med i et minuts tid under omrøring. Tag af varmen og smag til.
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet, pisk det sammen. Tilsæt sødmælk lidt efter lidt, pisk i det mellem hver gang, så det ikke er klumper. Når al mælken er tilsat, så lad det koge igennem et par minutter, rør i det af og til. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Når sovsen er som den skal være, så tag den af varmen og tilsæt den hakkede dild.
- Skær de kogte, pillede kartofler i skiver og kom i et letsmurt, ovnfast fad.
- Hæld kødblandingen over, blomkålsbuketterne og fordel tilsidst sovsen over blomkålsbuketterne.
- Sæt dit samsøfad i ovnen ved 180 grader (varmluft) i ½ time.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Note
Det færdige samsøfad serveres straks, evt. med et godt stykke brød og en sund salat til. Prøv gerne med en nem spidskålssalat med æble.
Se mere indhold:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Anita
Smager rigtig dejligt. Vi valgte, at bruge persille i saucen.
Rose Nielsen
Det smager fantastisk godt ..det kommer til at blive lavet tit herhjemme til efteråret 😉 skøn opskrift.
Sommerhilsner fra Rose Nielsen
Holger Rørby Madsen
Hej Rose
Mange tak for det - det er dejligt at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Eva Møller
Samsøfad med kartofler, blomkål, hakket oksekød har jeg lavet i aften - det smagte godt - men kan det laves uden opbagt sovs, så det bliver mere kolesterol venlig.
Hilsen
Eva Møller