• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Sådan får du vin til at smage bedst muligt

Sådan får du vin til at smage bedst muligt

billede med Vinglas
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 16. oktober 2024 - Udgivet: 16. oktober 2024

Vinkender Jan Sørensen giver dig her 9 gode råd til, hvordan du får vin til at smage bedst muligt og får mest mulig værdi ud af flaskerne.

Vin er efter min mening højdepunktet af fødevarer: kød tæller sin alder i dage, mens ost modnes tæller i uger, måske måneder. Vin kan gemmes i år, og de bedste kan modnes i årtier.

Her får du derfor 9 gode råd, der kan få din vin til at smage bedst muligt.

Vin er ikke industri endnu (selvom supermarkederne gør deres bedste).

God vin er kunsthåndværk fra begavede vinmagere. Herunder et par tips, der kan få din gode vin til at smage endnu bedre.

Brug tulipanglas

Tulipanglas
Brug tulipanglas til alle slags vin og skænk kun halvt op, så du kan nyde vinens aroma. Foto: Istockphoto.com.

De fleste moderne “tulipan” glas er idéelle. Glasset bør være ret let, ikke for stort, men gerne bredt, så vinen får stor overflade til “ånde”, og ikke for lang stilk.

Glasset bør kun fyldes halvt, så man kan nyde den aroma, vinmageren har arbejdet på at få frem. Og du kan bruge samme glas til alle vine - også Champagne (og Cognac).

Balance mellem vin og mad

Der er én regel: vin og mad bør være i balance. Til kraftige retter vælges fyldige vine og let vin til lette retter.

Det er dog fornuftigt at servere de lettere vine før de kraftige, ofte hvidvin før rød (en syrerig hvid er dog ofte bedst efter rød), tør før sødt og så videre.

Retten er en helhed. Ofte bestemmer saucen vinen - kylling er nok let i smagen, men med chili og karry kan retten blive kraftig.

Til ost er hvidvin ofte perfekt, og blåskimmel tager livet af enhver rødvin.

Vi vinfolk er ofte misundelige på kokkene. En ret består ofte af mange slags tilbehør - så hvorfor kun én vin? Prøv at servere 2-3 typer vin til hver ret. De vil ofte supplere hinanden og gøre måltidet til en større oplevelse.

Vin er i øvrigt god til at få snakken i gang, så du vil huske denne middag!

Vinens temperatur

Rødvin serveres ofte for varm. 12-18 grader er perfekt til rødvin, en let, ung vin bør serveres tæt på 12 grader, en ældre, fyldig rød ved 18 grader - stadig et stykke vej fra stuens 23 grader!

Hvidvin er ofte bedre ved 9-10 grader - ikke køleskabets 5 grader.

Sådan gemmer du rester af vin

Rester af vin bør opbevares køligt.

Læg åbne flasker, rød som hvid, i køleskab. Her kan de bevare duft og smag op til en uge, mens en vin på køkkenbord sjældent holder mere end én dag.

Tag de røde ud et par timer før servering.

Dekantering

Dekantering eller ej? Det er et spørgsmål om smag!

Det er nødvendigt, hvis vinen er så gammel, at den har afsat bundfald (affald af syre og andet, som gør vinen stram).

Mange bruger også karaffel til at blødgøre en ung, stram vin. Vinen hældes forsigtigt over på karaffel, så bundfald bliver i flasken. En ung vin kan evt. hældes tilbage i flasken igen.

Den dovne nøjes med at trække vinen op i god tid og skænke et glas op -så kommer der luft til vinen nede i flasken.

Skal man gemme vin?

Kød er velhængt efter dage, ost modnes over nogle uger, mens vin tæller alderen i år - derfor anses vin for den fornemste fødevare.

Alle vine kan gemmes: jo finere vin er, jo flere år er den i reglen om at nå toppen, og jo flere år holder den sig på toppen - og jo flere år er den om at gå ned igen (“gå over”, "dø"). D e tre ”aldre” er ofte lige lange.

Vinen lagrer på flaske. En kølig (11-14°), ikke for tør kælder er perfekt, men mindre kan gøre det. Undgå en reol oven på køkkenskab (udsving i lys og temperatur dræber vin!) - et mørkt garderobeskab er langt bedre.

Og husk, at vinen modnes hurtigere, jo varmere den lagres - en 10-års vin ofte modne på 5 år i ”varm” kælder! Vin med skruelåg lagrer lige så godt som vin med prop - og den får ikke propsmag. Den kan lagres stående.

Er det godt at lagre vin?

En ung vin dufter af druer, der med tiden bliver til bouquet. Har man én gang smagt den samme vin både ung og gammel, vil mange prioritere en kælder højt.

Vinens alder

Alder ændrer vinen - en ung vins blårøde farve ændres til rødbrun tegl, duften af bær bliver til fin parfume (bouquet), den unge vins beske garvesyre forvandles til lang, dvælende eftersmag.

Kun få vinhandlere tilbyder desværre moden, ædel vin - så i sidste ende er det sund fornuft at lagre sin vin - i egen kælder eller skab.

Køb af vin

At købe vin kan være som at fare vild i en labyrint. To vine fra samme by og samme år er næppe ens i smag og pris.

Selv den mest erfarne må ofte give op, når han står og ser på myriader af flasker selv i en beskeden butik.

Du kan få råd af en vinhandler (som ikke behøver være objektiv) eller se vintesten her på Madens Verden. Og bliv trofast læser. Jo mere du ved, jo bedre vin kan du få for dine penge!

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller (fakta og hvad kan du bruge dem til)→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her