Vinkender Jan Sørensen giver dig her 9 gode råd til, hvordan du får vin til at smage bedst muligt og får mest mulig værdi ud af flaskerne.
Vin er efter min mening højdepunktet af fødevarer: kød tæller sin alder i dage, mens ost modnes tæller i uger, måske måneder. Vin kan gemmes i år, og de bedste kan modnes i årtier.
Her får du derfor 9 gode råd, der kan få din vin til at smage bedst muligt.
Vin er ikke industri endnu (selvom supermarkederne gør deres bedste).
God vin er kunsthåndværk fra begavede vinmagere. Herunder et par tips, der kan få din gode vin til at smage endnu bedre.
Brug tulipanglas

De fleste moderne “tulipan” glas er idéelle. Glasset bør være ret let, ikke for stort, men gerne bredt, så vinen får stor overflade til “ånde”, og ikke for lang stilk.
Glasset bør kun fyldes halvt, så man kan nyde den aroma, vinmageren har arbejdet på at få frem. Og du kan bruge samme glas til alle vine - også Champagne (og Cognac).
Balance mellem vin og mad
Der er én regel: vin og mad bør være i balance. Til kraftige retter vælges fyldige vine og let vin til lette retter.
Det er dog fornuftigt at servere de lettere vine før de kraftige, ofte hvidvin før rød (en syrerig hvid er dog ofte bedst efter rød), tør før sødt og så videre.
Retten er en helhed. Ofte bestemmer saucen vinen - kylling er nok let i smagen, men med chili og karry kan retten blive kraftig.
Til ost er hvidvin ofte perfekt, og blåskimmel tager livet af enhver rødvin.
Vi vinfolk er ofte misundelige på kokkene. En ret består ofte af mange slags tilbehør - så hvorfor kun én vin? Prøv at servere 2-3 typer vin til hver ret. De vil ofte supplere hinanden og gøre måltidet til en større oplevelse.
Vin er i øvrigt god til at få snakken i gang, så du vil huske denne middag!
Vinens temperatur
Rødvin serveres ofte for varm. 12-18 grader er perfekt til rødvin, en let, ung vin bør serveres tæt på 12 grader, en ældre, fyldig rød ved 18 grader - stadig et stykke vej fra stuens 23 grader!
Hvidvin er ofte bedre ved 9-10 grader - ikke køleskabets 5 grader.
Sådan gemmer du rester af vin
Rester af vin bør opbevares køligt.
Læg åbne flasker, rød som hvid, i køleskab. Her kan de bevare duft og smag op til en uge, mens en vin på køkkenbord sjældent holder mere end én dag.
Tag de røde ud et par timer før servering.
Dekantering
Dekantering eller ej? Det er et spørgsmål om smag!
Det er nødvendigt, hvis vinen er så gammel, at den har afsat bundfald (affald af syre og andet, som gør vinen stram).
Mange bruger også karaffel til at blødgøre en ung, stram vin. Vinen hældes forsigtigt over på karaffel, så bundfald bliver i flasken. En ung vin kan evt. hældes tilbage i flasken igen.
Den dovne nøjes med at trække vinen op i god tid og skænke et glas op -så kommer der luft til vinen nede i flasken.
Skal man gemme vin?
Kød er velhængt efter dage, ost modnes over nogle uger, mens vin tæller alderen i år - derfor anses vin for den fornemste fødevare.
Alle vine kan gemmes: jo finere vin er, jo flere år er den i reglen om at nå toppen, og jo flere år holder den sig på toppen - og jo flere år er den om at gå ned igen (“gå over”, "dø"). D e tre ”aldre” er ofte lige lange.
Vinen lagrer på flaske. En kølig (11-14°), ikke for tør kælder er perfekt, men mindre kan gøre det. Undgå en reol oven på køkkenskab (udsving i lys og temperatur dræber vin!) - et mørkt garderobeskab er langt bedre.
Og husk, at vinen modnes hurtigere, jo varmere den lagres - en 10-års vin ofte modne på 5 år i ”varm” kælder! Vin med skruelåg lagrer lige så godt som vin med prop - og den får ikke propsmag. Den kan lagres stående.
Er det godt at lagre vin?
En ung vin dufter af druer, der med tiden bliver til bouquet. Har man én gang smagt den samme vin både ung og gammel, vil mange prioritere en kælder højt.
Vinens alder
Alder ændrer vinen - en ung vins blårøde farve ændres til rødbrun tegl, duften af bær bliver til fin parfume (bouquet), den unge vins beske garvesyre forvandles til lang, dvælende eftersmag.
Kun få vinhandlere tilbyder desværre moden, ædel vin - så i sidste ende er det sund fornuft at lagre sin vin - i egen kælder eller skab.
Køb af vin
At købe vin kan være som at fare vild i en labyrint. To vine fra samme by og samme år er næppe ens i smag og pris.
Selv den mest erfarne må ofte give op, når han står og ser på myriader af flasker selv i en beskeden butik.
Du kan få råd af en vinhandler (som ikke behøver være objektiv) eller se vintesten her på Madens Verden. Og bliv trofast læser. Jo mere du ved, jo bedre vin kan du få for dine penge!
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden