Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Rosenvand til kager og brød - fakta og opskrift

Rosenvand til kager og brød - fakta og opskrift

Kage med rosenvand
Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailSMS
Opdateret: 2. februar 2022 - Udgivet: 25. april 2021

Rosenvand er en delikat smagsgiver til konfekt, glasur og kager. Se, hvad det er, hvad det bruges til, og hvordan du selv laver det af roser.

Rosenvand kender vi især fra rosenbrød. De flade stykker brød lavet af en almindelig gærdej eller wienerbrødsdej med et glasurlag bestående af flormelis og rosenvand.

Disse kager - eller brød - kom til i 1800-tallet, hvor man dryssede brødstykker med sukker og stænkede dem med rosenvand.

Og hvad er det så? Det er lige præcis det, navnet antyder: Vand og roser. Denne blanding kan også bruges til huden, men tilsat citron og sukker bliver det ekstra godt til søde sager.

Man koger rosenblade i vand, hælder det på flaske, og så har man en duftende, aromatisk essens til at dryppe ud over kager eller blande i marcipan og glasur.

Roser verden rundt

Herhjemme er det ikke så ofte, at vi bruger rosenvand i eller på vores kager. Men i Asien, Mellemøsten, Tyrkiet og Nordafrika er det en almindelig ingrediens i bagværk og desserter.

Turkish Delights er Tyrkiets (og Grækenlands) mest berømte slik, og de er ofte tilsat rosenvand.

Den indiske drik orchata indeholder mandelmælk, sukker og rosenvand, og i Iran har de ligefrem en kendt kærlighedskage med det duftende vand.

Basbousa er en kendt kage i de arabiske lande. Den stammer fra Egypten, men er meget populær i hele regionen. Når du smager den, forstår du hvorfor:

Basbousa

5 fra 3 stemmer
Basbousa er en arabisk kage med kokos og yoghurt. En traditionel dessert fra Mellemøsten, der er fuld af smag og supernem at lave.
Gå til opskrift
Basbousa - arabisk kage

Selvom vi ikke har den store tradition for rosenvand, kan jeg anbefale, at du begynder at eksperimentere lidt med smagen.

Brug for eksempel et par dråber i marengs, hjemmelavet konfekt eller vaniljeis.

Du kan også bage de traditionelle, danske rosenbrød med glasur tilsat rosenvandet.

Duften og smagen er meget fin, blot skal man være forsigtig med mængden, så det ikke føles, som om man får en hel blomsterhave i munden.

Sådan finder du - eller laver - rosenvand

Du kan købe rosenvand i helsebutikker, Matas-butikker, specialforretninger og på nettet. Det koster som regel ikke mere end 30 kroner for en lille flaske.

Har du mod på det, kan du sagtens lave det selv. Alt det kræver, er såmænd en masse usprøjtede rosenblade. Sådan gør du:

Kom rosenblade i en gryde og dæk dem med vand. Kog rosenbladene og lad dem simre, til de bliver grå i farven. Hæld så citronsaft ned i kogevandet, hvorefter farven forvandler sig til lyserød.

Si bladene fra, hæld rosenvandet tilbage i gryden og kog op med sukker, hvis du vil gemme det mere end et par dage. Til sidst hældes vandet på en skoldet flaske skyllet med Atamon.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Schamilla Godtschalk skriver

    november 10, 2023 at 1:47 pm

    Leder efter en gammel opskrift på marcipan småkager. Det opskrift fra ib skåårup. År 1616. Opdateret i 1966 af skalks forlag.opskrift. Det. Er rosenvand , sødemiddel, æggehvide, og marcipan. Drys koriander els stjernernes, el kanel. Samt æggehvide først når de skåret ud som lille småkage pensel og drys sådan mens det. Og bag ved 180.q0.qw minut alm ovn

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.