Rosenvand er en delikat smagsgiver til konfekt, glasur og kager. Se, hvad det er, hvad det bruges til, og hvordan du selv laver det af roser.
Rosenvand kender vi især fra rosenbrød. De flade stykker brød lavet af en almindelig gærdej eller wienerbrødsdej med et glasurlag bestående af flormelis og rosenvand.
Disse kager - eller brød - kom til i 1800-tallet, hvor man dryssede brødstykker med sukker og stænkede dem med rosenvand.
Og hvad er det så? Det er lige præcis det, navnet antyder: Vand og roser. Denne blanding kan også bruges til huden, men tilsat citron og sukker bliver det ekstra godt til søde sager.
Man koger rosenblade i vand, hælder det på flaske, og så har man en duftende, aromatisk essens til at dryppe ud over kager eller blande i marcipan og glasur.
Roser verden rundt
Herhjemme er det ikke så ofte, at vi bruger rosenvand i eller på vores kager. Men i Asien, Mellemøsten, Tyrkiet og Nordafrika er det en almindelig ingrediens i bagværk og desserter.
Turkish Delights er Tyrkiets (og Grækenlands) mest berømte slik, og de er ofte tilsat rosenvand.
Den indiske drik orchata indeholder mandelmælk, sukker og rosenvand, og i Iran har de ligefrem en kendt kærlighedskage med det duftende vand.
Basbousa er en kendt kage i de arabiske lande. Den stammer fra Egypten, men er meget populær i hele regionen. Når du smager den, forstår du hvorfor:
Selvom vi ikke har den store tradition for rosenvand, kan jeg anbefale, at du begynder at eksperimentere lidt med smagen.
Brug for eksempel et par dråber i marengs, hjemmelavet konfekt eller vaniljeis.
Du kan også bage de traditionelle, danske rosenbrød med glasur tilsat rosenvandet.
Duften og smagen er meget fin, blot skal man være forsigtig med mængden, så det ikke føles, som om man får en hel blomsterhave i munden.
Sådan finder du - eller laver - rosenvand
Du kan købe rosenvand i helsebutikker, Matas-butikker, specialforretninger og på nettet. Det koster som regel ikke mere end 30 kroner for en lille flaske.
Har du mod på det, kan du sagtens lave det selv. Alt det kræver, er såmænd en masse usprøjtede rosenblade. Sådan gør du:
Kom rosenblade i en gryde og dæk dem med vand. Kog rosenbladene og lad dem simre, til de bliver grå i farven. Hæld så citronsaft ned i kogevandet, hvorefter farven forvandler sig til lyserød.
Si bladene fra, hæld rosenvandet tilbage i gryden og kog op med sukker, hvis du vil gemme det mere end et par dage. Til sidst hældes vandet på en skoldet flaske skyllet med Atamon.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Schamilla Godtschalk
Leder efter en gammel opskrift på marcipan småkager. Det opskrift fra ib skåårup. År 1616. Opdateret i 1966 af skalks forlag.opskrift. Det. Er rosenvand , sødemiddel, æggehvide, og marcipan. Drys koriander els stjernernes, el kanel. Samt æggehvide først når de skåret ud som lille småkage pensel og drys sådan mens det. Og bag ved 180.q0.qw minut alm ovn