• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Er det sundt at spise røget laks?

Er det sundt at spise røget laks?

røget laks fakta
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. oktober 2023 - Udgivet:  20. oktober 2023

Indhold

  1. Hvor kommer laksen fra?
  2. Er vilde laks bedre end opdrættede?
  3. Røget laks - er de lige så sunde som ferske?
  4. Forskellen på varmrøget og koldrøget

Røget laks er ofte at finde på vores frokostbord. Her kan du blandt andet se forskellene på opdrættede laks og vildtlaks og læse fakta.

Røget laks er en fast bestanddel på påskebordet og til julefrokosten. Men mange nyder den også til almindelige hverdagsfrokost.

Når man spiser meget røget laks, bemærker man også, at der er forskelle på smag, duft og struktur.

Og så kan vi købe laks fra alle mulige lande, som er opdrættede eller fanget som vildtlaks.

Så hvad skal man egentlig købe for at få en god kvalitet? Og er der forskel på sundheden i forhold til fersk laks, som vi griller eller damper? Det og meget andet får du svar på her.

Se også disse opskrifter og artikler:

  • Fladbrød med røget laks
  • Opskrifter med røget laks - forret, frokost og middag
  • Forret med røget laks på rugbrødschips med avocado
  • Røget laks med spidskål
  • Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips

Hvor kommer laksen fra?

Laks lever i elve, floder og vandløb, men ofte vil det være opdrættede laks, vi køber i supermarkeder.

Opdrættede laks lever i bure i vandet i såkaldte hav- eller dambrug.

Når producenterne reklamerer med røget laks af fjordlaks, betyder det ikke nødvendigvis, at laksen lever vildt i i de norske fjorde. De kan blot komme fra bure i fjorden.

Udover røget laks fra Norge kan vi også købe blandt andet færøske, canadiske, skotske og danske. Der findes nemlig laksefarme herhjemme, hvor laksene opdrættes indenfor i tanke.

Når du skal købe røget laks, kan du vælge mellem økologiske, opdrættede og vilde laks. Hvad det er, fremgår af pakkens varedeklaration.

Er vilde laks bedre end opdrættede?

Der er ikke et entydigt svar på, om det ene er bedre end det andet. Den romantiske ide om at vilde dyr smager bedre og er sundere end opdrættede, er ikke så entydig, når det gælder fisk.

Da vores hav og floder er forurenede, har vilde laks fra Østersøen et særligt højt indhold af giftstoffet dioxin i følge Sundhedsstyrelsen.

I begrænsede mængder er det ikke farligt. Men hvis vi gennem længere tid spiser dioxinholdig mad som røget vildtlaks, kan det give hormonforstyrrelser og være kræftfremkaldende.

Indholdet af dioxin er ikke så høj i opdrættede laks. Til gengæld er der andre faktorer, som spiller ind.

For eksempel tilsættes astaxanthin i foderet for at få den flotte, røde farve. Vildtlevende laks får automatisk farven fra naturlig antioxidant gennem deres kost.

Der er også faktorer som dyrevelfærd, sygdomme og bæredygtighed, der ifølge miljøforeninger er problematiske. Men så kan man heldigvis købe økologisk opdrættede laks - eller sørge for at købe bæredygtige fisk.

Når alt det her er sagt, så er laks stadig sund spise. Det er en fed fisk med masser af D-vitaminer og Omega-3 fedtsyrer.

Røget laks - er de lige så sunde som ferske?

Generelt er fede fisk sund spise, men fersk laks indeholder flere vitaminer og Omega-3 fedtsyrer end røgede.

På DTU Fødevareinstituttets fooddata.dk kan man se, at der er dobbelt så mange D-vitaminer i en fersk laks fra Atlanterhavet , end der er i en røget atlanterhavslaks.

En test fra 2017 som Forbrugerrådet lavede, viste, at de opdrættede laks i testen ofte indeholdt flere Omega-3 fedtsyrer end vilde laks.

Til gengæld havde de vilde laks mere af den sunde Omega-3, som blandt andet kan forebygge hjerte-karsygdomme.

Forskellen på varmrøget og koldrøget

Varmrøget laks har en kraftigere smag end koldrøget, og de to typer laks har en meget forskellig konsistens.

Den koldrøget er mere fast i konsistensen end den varmrøget, hvis kød minder mere om bagt eller grillet laks.

Forskellen på de to metoder handler om temperatur og tid, når man ryger dem.

Ifølge Rørvig Fisk & Røgeri bliver varmrøget laks røget ved 65 grader i halvanden time. Den koldrøget laks ryges ved 20-22 grader i et helt døgn.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her