Rengøring af ovn behøver slet ikke være så besværlig, som det ofte umiddelbart lyder. Faktisk skal du blot bruge tre ting og en smule knofedt.
Rengøring af ovn er ikke den sjoveste opgave, men indimellem skal man jo lige have klaret det.
Især efter stegning af en flæskesteg eller andesteg, ja så kan ovnen godt blive noget fedtet.
Og så er det bedste faktisk at rengøre ovnen med mellemrum, så snavset ikke sætter sig alt for godt fast.
Rens ovn med 3 ingredienser
Og den gode nyhed er, at du blot skal bruge tre ingredienser: Nemlig vand, opvaskemiddel og brun sæbe.
Start med ovnlågen, hvor du fjerner snavset med en glasskraber. Derefter vaskes glasset med opvaskemiddel og en våd klud.
Det plejer at tage det meste af snavset.
Se mere indhold:
Rengøring af meget beskidt ovnlåge
Er ovnlågen meget fedtet og snavset er et godt trick, at komme opvaskemiddel og vand på en klud, og lægge den våde klud på glasset i en halv times tid.
Det blødgør fedt og snavs, hvorefter lågen tørres af.
Risten kan uden videre lægges i opvaskemaskinen, og det er min erfaring, at det tager al snavs.
Ellers må du skrubbe efter med en skuresvamp. Så det er den nemme del.
Rengøring af ovn
Og så er den del af rengøringen, som nok er den værste: Nemlig selve ovnen. Tag ribberne ud af siderne hvis det er muligt. Det er det i de fleste ovne.
Brug en skuresvamp til dem - eller giv dem en tur i opvaskemaskinen, hvis de kan tåle det.
Og ellers skal du nu bruge en fast og god brun sæbe med et PH-indhold på mindst 11, så sæben virker ordentligt.
Smør ovnens sider og bund godt ind, og det gælder kun hvis du har en ovn med glatte sider. Er det en ru emalje, skal du ikke gøre det. I stedet tyder det på, du har en selvrensende eller såkaldt pyrolyseovn, og så må du lige kigge nærmere efter i instruktionsbogen.
Tænd ovnen på 100 grader og vent nogle minutter. Nu "bobler" sæben lidt op. Sluk ovnen igen, og når den er kølet af, kan du vaske ovnens sider og bund af med en våd klud.
Husk at anvende gummihandsker, da brun sæbe er basisk!!
Er ovnen meget beskidt, skal du måske bruge en skuresvamp.
Jeg har også tidligere anvendt en færdig ovnrens på sprayflaske, men jeg synes faktisk ikke det var bedre end god, gammeldags knofedt og brun sæbe. Så det foretrækker jeg.
Men sværere er det altså heller ikke at rengøre en ovn.
Har du gode tips til rengøring af ovn, så del dem med os i kommentarfeltet herunder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Marianne
Hej,- jeg plejer at smøre med brun sæbe - ovn, plader og rist - ligger det i en pose med en lille smule salmiakspiritus. Lader det ligge et døgns tid (gerne ude) og skidtet er lige til at skylde uden så meget knofedt. 🙏😊Marianne
Linda Jørgensen
Ribber og rist kan lægges i blød i køkkenvasken med en opvasketabs i en times tid.
Nadia
Efter ovnen er rengjort, hvor lang tid skal der gå før der kan laves mad i den? Af hensyn til den brune sæbe.
Kenneth
Et tip til selve oven. Man starter bagerst i oven med at i blødsætte og forrest i oven når der skal afvaskes. På den måde undgår man at blive smurt ind i sæbe,snavs og skidt.
Søren Molbech
Jeg har gennem flere år anvendt ktystalsæbe (den stive version af brun sæbe)
Jeg smører plader, bagerist m.m. ind i et tyndt lag sæbe, kommer plader samt rist i en plastiksæk, adderer en god snaps 3-dobbelt salmiakspiritus, hvorefter sækken lukkes til.
Efter 12 timer vaskes med lunken vand 🙂 enkelt og effektivt.
Michael J
Prøvede tricket for nogen tid siden uden sæbe men blot med ½-1 dl 3-dobbelt salmiakspiritus. Alt snavs gled af og pladerne kunne nemt skylles og vaskes rene.
Jørn B
Jeg har i en årrække brugt Doktor Power, det er helt utroligt godt uden alt for meget arbejde. Også meget andet end ovnen er det godt til. Jeg køber det i England, da jeg kun har set det en enkelt gang i Kvickly.