• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Aftensmad

Rejer - opskrifter, fakta og viden om det lille skaldyr

Tre rejer
Rejer er det mest spiste krebsedyr af alle. Og det er der ikke noget at sige til. Kรธdet er fint og delikat - smagen god og farven flot.

Opdateret:ย  18. maj 2021 - Udgivet:ย  18. juni 2020

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Rejer er en elsket spise. Det lille skaldyr kan bruges i alverdens retter, fra kolde salater til grillet og krydret mad. Her er viden om rejer samt lรฆkre opskrifter.
  2. Hvilke rejer skal jeg vรฆlge?
  3. Nรฆringsindhold
  4. Derfor er rejen rรธd
  5. Opbevaring
  6. Klimaaftryk
  7. Opskrifter
  8. Pasta med tigerrejer, feta og tomater
  9. Maskeret blomkรฅl med รฆg og rejer
  10. Tigerrejer og grรธnsager i chilisauce (til wok eller pande)

Rejer er en elsket spise. Det lille skaldyr kan bruges i alverdens retter, fra kolde salater til grillet og krydret mad. Her er viden om rejer samt lรฆkre opskrifter.

Rejer er ikke kun delikate og velsmagende, de er ogsรฅ sunde. Hรธje pรฅ proteiner, lave pรฅ fedt og kalorier - nรธjagtig som rigtig superfood skal vรฆre. Der findes flere varianter af det lille skaldyr blandt andet fjordrejer, rรธde rejer og tigerrejer. Ja, kรฆr reje har mange navne.

Der findes 2000 forskellige arter af rejer, som er tibenet leddyr i lighed med hummere. 26 af reje-arterne lever i danske farvande blandt andet dybvandrejen, sandrejen og fjordrejen.

Dybvandrejen er den, vi kender bedst bรฅde som friske rejer, fra konserves, som frosne og i saltlage i plastikbรธtter. Fjordrejen spises til gengรฆld altid friskpillet pรฅ grund af den lรฆkre smag og konsistens.

Vi kender ogsรฅ kรฆmperejen og tigerrejen fra Asien, som er stรธrre og mere faste i kรธdet end de smรฅ, danskfangede.

Det gรธr dem ogsรฅ mere sarte overfor tilberedning, da kรธdet hurtigt kan gรฅ fra frisk og fast til tรธrt, hvis de grilles eller steges for lรฆnge.

Hvilke rejer skal jeg vรฆlge?

Udover de forskellige arter er smagen anderledes afhรฆngig af, hvordan rejerne pakkes. Frosne smager generelt lidt mere sรธdt og mindre "fisket" end rejer i lage pรฅ dรฅse eller i plastikbรธtter. Sรฅ er du vant til frosne, optรธede rejer, vil du formentlig synes, at dem i lage smager for stรฆrkt.

Forbrugerrรฅdet Tรฆnk gennemfรธrte en stรธrre smagstest med forskellige rejer pรฅ frost og i lage.

Her blev vinderen af smagstesten pรฅ frosne rejer Golden Seafoods 'Store grรธnlandske rejer' fra Aldi. Og vinderen blandt rejer i lage blev OceanSeas 'Store grรธnlandske rejer', som sรฆlges i Lidl. 

Nรฆringsindhold

Der er stort set ingen kulhydrater eller fedt i rejer. Vitamin- og mineralindholdet er dog forskelligt i de forskellige rejer.

For eksempel indeholder en kogt dybvandreje mange A-vitaminer uanset om det er konserves eller frisk, hvor en kogt tigerreje ikke har noget indhold af A-vitaminer. Alle typer har et hรธjt indhold af de sunde Omega3-fedtsyrer samt jern, jod og selen.

Kalorieindholdet er varierende. Her ser du energiindholdet for 100 gram rรฅ dybvandreje og 100 gram rรฅ tigerreje:

Dybvandreje kogtTigerreje rรฅ, frost
Energi110 kalorier67 kalorier
Proteiner24 gram15,8 gram
Kulhydrater0,9 gram0 gram
Fedt1,1 gram0,4 gram

Kilde: Frida Fooddata.dk.

Derfor er rejen rรธd

Den rรธde farve skyldes det fedtoplรธselige pigment astaxanthin, der sidder i dyrets skal. Det er samme farvestof, der ogsรฅ findes i tomater og chili og i dyr som flamingoer. Astaxanthin er et antioxydant, som blandt andet er gavnligt for vores immunforsvar.

Mange arter bliver rรธde, nรฅr de koges, mens de grรธnlandske er rรธde bรฅde som rรฅ og tilberedte.

Nogle bliver aldrig rรธde, nรฅr de tilberedes. Et eksempel er sandrejen - ogsรฅ kaldet hesterejen. Den er grรฅ bรฅde som rรฅ og kogt. I Danmark spiser vi stort set aldrig denne type reje, men i blandt andet Tyskland og Holland nydes de i stor stil.

Opbevaring

Hvad end du kรธber rejer i en bรธtte eller frosne, skal de direkte pรฅ kรธl. Rejer i bรธtte skal spises indenfor et dรธgn efter, at du har รฅbnet bรธtten. Er det frosne, skal de tรธs op i kรธleskabet og spises indenfor det fรธrste dรธgn.

Klimaaftryk

Den grรธnne tรฆnketank CONCITO lavede sidste รฅr en opgรธrelse over, hvor stort et klimaaftryk forskellige fรธdevarer sรฆtter.

Her stรฅr rejen til at have et klimaaftryk pรฅ 12 kg CO2 per kilo pรฅ grund af fangstmetoderne og den efterfรธlgende behandling, som blandt andet er nedfrysning af skaldyrene.

Til sammenligning kan vi se, at kyllingen har 5,5 kg CO2 per spiseligt kilo kรธd og bacon 12,5 kg CO2 per kilo. Vil du vรฆre sikker pรฅ at kรธbe fisk og skaldyr, der er fanget og behandlet pรฅ den mest klimavenlige mรฅde, kan du lรฆse mere her : Sรฅdan kรธber du bรฆredygtige fisk.

Opskrifter

Pasta med tigerrejer, feta og tomater

5 fra 3 stemmer
Prรธv denne lรฆkre opskrift pรฅ pasta med tigerrejer og feta. En skรธn pastaret med tigerrejer, og den tager ikke lang tid at lave. God og sund aftensmad.
Gรฅ til opskrift
billede med pasta med tigerrejer

Maskeret blomkรฅl med รฆg og rejer

4.7 fra 47 stemmer
Opskrift pรฅ 1980er-klassikeren maskeret blomkรฅl. Blomkรฅlen koges og maskeres med bla. rejer, รฆg og dressing. God forret eller aftensmad.
Gรฅ til opskrift
maskeret blomkaฬŠl

Tigerrejer og grรธnsager i chilisauce (til wok eller pande)

5 fra 5 stemmer
Her er en opskrift pรฅ tigerrejer og grรธntsager i wok (eller pande). En lรฆkker aftensmad med tigerrejer, der steges med bla. sukkerรฆrter og peberfrugt.
Gรฅ til opskrift
Tigerrejer og grรธnsager i chilisauce
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og sรฅ er hun en รฆgte madnรธrd, som elsker at eksperimentere i kรธkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kรฆmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkรธb til en fest pรฅ budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter pรฅ mad fra det danske kรธkken

Billede til rรธdtunge med svampestuvning.

Rรธdtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skรธn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskรฅl

Billede af Allingetรฆrte

Allingetรฆrte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Sรฅ vรฆr med nu i Danmarks store fรฆllesskab om mad. Pรฅ forhรฅnd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her