Fjordrejer er en delikatesse herhjemme, særligt i sommertiden. Her får du fakta og guide til det lille krebsdyr med den fine smag.
Fjordrejer er i lighed med asparges, rabarber og stenbiderrogn ægte sommerbebudere.
Når luften og vandet bliver varmere i Danmark, begynder de små fjordrejer at søge ind på lavt vand, hvor de er lette at fange.
Og fanget bliver mange af dem, for er der noget, som er svært at stå for, er det friskfangede fjordrejer. En delikatesse direkte fra havet.
Disse rejer er ganske små, og deres kød smager mildt sødt. Duften er helt unik med løfte om sol og sommer.
Server med skal
Mange har nok nydt en mad med friske fjordrejer, citron og mayonnaise på restauranter i det ganske, danske land, men det er også superhyggeligt at lave dem selv.
Her kan de serveres, som de er, så gæsterne selv kan pille - eller du kan pille dem før servering.
Personligt vil jeg altid servere dem med skallen på, da det er hyggeligt at sidde udenfor i solskin med venner, hvidvin og "pillearbejde".
Sådan skal fjordrejer koges
Skal du have friske fjordrejer, sælges de levende og kommes i kogende vand, mens de stadig er i live. Det er en barbarisk metode, men den eneste der giver et perfekt resultat.
Skaldyr skal generelt tilberedes samme dag, som de købes, da de indeholder bakterier og vira, som gør, at de hurtigt bliver fordærvet. Så her er metoden:
- Bring vand i kog i en stor gryde. Tilsæt lidt sukker og salt samt eventuelt dildkviste.
- Skyl rejerne i koldt vand.
- Når vandet spilkoger, kommer du rejerne i. Er der mange, koger du dem af flere omgange, da rejerne kun dør med det samme, hvis der ikke er kø i gryden.
- Lad rejerne koge i to minutter - eller til de alle har forvandlet sig fra grå til lyserøde. Du må endelig ikke koge dem for længe, for så bliver de umulige at pille.
- Hæld dem i et dørslag, så al væden løber fra. De skal ikke være kolde, når du piller den, for så er de svære at pille.
Pil rejerne med et par svuptag
Har du bestemt dig for at pille rejerne før servering, er der en teknik, som gør pillearbejdet lettere:
- Først brækker du hovedet af.
- Nu kan du trække rygskallen af.
- Hiv i halen, så den falder af, og du står med selve rejekødet.
Fakta om fjordrejer
Fjordrejen er en lille , nærmest gennemsigtig grå reje-type, som kan blive op til otte centimeter lang.
Når rejen kommer i kontakt med kogende vand, forvandler de sig til fine lyserøde krebsdyr på grund af pigmentet astaxanthin, som også findes i tomater og chili.
Disse rejer kaldes også Roskilderejer, selvom de findes mange andre steder i Danmark.
Rejerne lever på lavt vand - ofte i fjorde - hvor de gemmer sig mellem ålegræs og tang. Her lever den af fiskeæg, tanglopper og andet småkravl.
Her er opskrifter på retter med rejer:
Rejecocktail med hjemmelavet Thousand Island
Italiensk pastaret med rejer - shrimp scampi
Kilder: Skaldyrcenter.dk., Skagen Food, Coop.dk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: