Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Tilbehør › Pommes Anna

Pommes Anna opskrift (lækre kartofler i lag med smør og timian)

billede med pommes anna
4.8 fra 87 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
676
SHARES
FacebookMessenger676PinterestEmailSMS
Indhold
  • Pommes Anna kartofler
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på Pommes Anna
  • Tips
  • Kartofler fra Napoleons tid
  • FAQ
  • Kommentarer

Pommes Anna kartofler

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 87 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 1 time t 15 minutter min
På køl (mindst): 3 timer t
Samlet tid: 4 timer t 45 minutter min
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Antal: 6
Ret: Tilbehør
Køkken: Fransk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1 kg kartofler (skrællede, som du skærer i helt tynde skiver, gerne på mandolinjern)
  • 100 g smør (smeltet og klaret )
  • timian (tørret)
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Find en form frem, jeg bruger som sagt gerne en sandkageform. Smelt 100 g smør. Pensl formen med lidt af det smeltede smør.
  2. 1 kg kartofler skrælles og skæres i tynde skiver. Læg så et lag kartofler i bunden, pensl med smør, og drys en smule timian på. Krydr også ganske lidt med salt og friskkværnet peber. Husk ikke at bruge for meget salt og peber mellem lagene, da der kommer en del lag - og så risikerer du, at din Pommes Anna bliver for saltet!
  3. Nu fortsætter du med samme fremgangsmåde lag for lag, hvor du efter hvert lag pensler med smør, drysser lidt timian og krydrer med en smule salt og peber. Men pas på med salt og peber - der er jo også salt i smørret! Når du er færdig - du skal også slutte af med et lag kartofler, der pensles med smør og drysses med lidt timian, salt og peber, skal kartoffelkagen bages i ovnen.
  4. Dæk formen til med sølvpapir, sørg for det lukker tæt omkring formen! Bag så din Pommes Anna i en time ved 200 grader varmluft midt i ovnen.
  5. Tag formen ud af ovnen, og fjern sølvpapiret (pas på dampen). Nu skal kartoffelkagen under pres. Læg et stykke sølvpapir ned over kartoffelkagen, og sæt en form eller andet ned på kagen. Læg også noget tungt på, så den bliver presset sammen.
  6. Nu skal den på køl - og den må gerne stå sådan i et døgn. Mindre kan også gøre det - men helst ikke under tre timer, så både kartofler og smør når at sætte sig.
  7. Inden servering skal din Pommes Anna i ovnen. Vend den forsigtigt ud af formen, så bunden vender op. Med en skarp kniv skærer du den nu ud i passende stykker.
  8. Bag dem 15 minutter ved 225 grader i ovnen ved varmluft, så den lige når at blive lidt sprød og gylden.

Næringsindhold

Kalorier249kcalKulhydrater29gProtein4gFedt14gMættet fedt9gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt4gTransfedt1gKolesterol36mgNatrium117mgKalium710mgKostfibre4gSukker1gVitamin A452IUVitamin C34mgCalcium27mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på Pommes Anna

Pommes Anna er blevet en klassiker fra Frankrig, som mange restauranter over hele verden i dag har på menukortet. Den passer perfekt til blandt andet nytårsaften, og her er min beste opskrift på den.

Et par tips: Jeg har gennem årene ofte lavet den med tørret timian, som jeg synes giver kartoflerne en mere elegant smag.

Samtidig skal du bruge klaret smør, det vil sige at du ikke bruger den grumsede del af det smeltede smør. Smelt smørret i en gryde, og hæld den klare del over i en skål - mens du altså kassérer den uklare, grumsede rest i gryden.

Og så er det fristende, at bruge andre rodfrugter sammen med kartofler i Pommes Anna. Altså jordskokker, persillerødder eller lignende, men lad være med det!

Jeg har prøvet, men det bliver aldrig godt. Det er nemlig blandt andet stivelsen i kartoflerne, der giver den lækre og kompakte kartoffelret - og andre rodfrugter indeholder ikke den mængde stivelse. Så lav retten med kartofler alene.

Mange laver den i en springform, men jeg synes den fungerer godt i en sandkageform. Men du kan selvfølgelig bruge hvilken form, som du nu har har og kan lide. Opskriften er beregnet til 5-6 personer som tilbehør, og du kan også se min video med fremgangsmåde.

Se flere opskrifter:

  • Kartoffeltårn
  • Fondant kartofler (pommes fondant)
  • Opskrift på Pommes Duchesse
  • Kartoffelroser
  • Cremede flødekartofler i ovn
  • Kartoffelgratin med oksekød

Tips

Pommes Anna passer helt perfekt til en god tournedos, ribeye - eller helstegt oksemørbrad.

De lækre og pressede kartofler er også perfekte til Beef Wellington. Brug søgefeltet øverst på siden til at søge disse opskrifter frem.

Kartofler fra Napoleons tid

Pommes Anna laves i mange forskellige versioner, men det helt grundlæggende kan man ikke ændre på: Der skal bruges skivede kartofler - og masser af smeltet smør!

Kartoffelretten stammer faktisk helt tilbage fra tiden med Napoleon d. III, og blev oprindelig udviklet af chefkokken Adolphe Dugléré, der kom fra Bordeaux. Han levede i det 18. århundrede.

FAQ

Hvad er pommes anna?

Pommes Anna er en klassisk fransk kartoffelret, der består af tyndt skårne kartoffelskiver, som bliver lagt i lag og bagt i smør, indtil de er gyldne og sprøde udenpå og møre og bløde indeni. Det er en elegant og smagfuld ret, som typisk serveres som tilbehør til kødretter.

Hvilke kartofler er bedst til pommes anna?

Faste kartofler, som f.eks. Folva, Ditta, Sava eller aspargeskartofler er særligt gode til Pommes Anna, da de ikke bliver for bløde og smattede under bagning.

Kan man lave Pommes Anna i forvejen?

Ja! Du kan bage den dagen før, køle ned, og varme op i ovnen ved 180 grader i ca. 10-15 minutter. Den bliver endda bedre, når den får lov at sætte sig.

Kan man fryse pommes anna?

Pommes anna kan godt fryses, men teksturen kan ændre sig. Det bedste er at fryse den efter bagning og varme den op i ovn direkte fra frost (evt. dækket de første 15 minutter).

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Louise skriver

    december 28, 2024 at 6:44 pm

    Tak for nogle formidable opskrifter! Jeg har lavet denne rigtig mange gange før med kæmpe success, men jeg tænkte på, hvor længe vil man kunne opbevare den på køl før servering?

    Svar
  2. Gitte Magnus skriver

    november 04, 2024 at 5:47 pm

    Første gang det er lykkes mig at lave pommes anna ordentligt - tak for det

    Svar
  3. Jolanda skriver

    september 08, 2023 at 1:42 pm

    De er bare så lækre disse kartofler. Jeg kunne spise dem flere gange om ugen. Tsk for opskriften Holger.
    Jolanda

    Svar
  4. Sven skriver

    september 03, 2023 at 8:02 am

    Goddag Holger. Lige et spørgsmål: Hvilken kartoffeltype bruger du? Da jeg lavede retten synes jeg at jeg fik en lidt “rå” smag eller måske mere “opvarmet” smag i kartoflen, som jeg ikke var vild med. Jeg brugte bagekartofler…😁

    Svar
  5. Pia skriver

    januar 01, 2022 at 7:42 pm

    Tak for opskrift. De blev supergode. Lavede en bordelaise / portvinssovs til, den passede ret godt til både oksemørbrad og Pommes Anna-kartofler.

    Svar
  6. RB skriver

    december 29, 2019 at 10:09 pm

    Det lyder enormt lækkert. Men skal man lave sovs til eller er det så tilpas "cremet" af smørret, at sovs er overflødigt? Hilsen sovse-elsker.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      december 30, 2019 at 7:58 am

      Hej RB
      Tak for det og de her Pommes Anna er altså også gode. De er lækre som de er, men jeg synes en god sovs hører sig til.
      Bedste hilsner og godt nytår
      Holger
      - også sovse-elsker 🙂

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af salat med brændt blomkål og rucola.
    Salat med brændt blomkål, rucola og pinjekerner
  • Billede af tomatrisotto.
    Tomatrisotto (klassisk risotto med masser af tomat)
  • Billede af havreris.
    Kogetid på havreris (sådan koger du havreris perfekt)
  • Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.
    Frisk kartoffelsalat med spinat

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required