• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Sovs og sauce › Persillesovs - nem opskrift lavet helt fra bunden

Persillesovs - nem opskrift lavet helt fra bunden

persillesovs
4.6 fra 140 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
338
SHARES
FacebookMessenger338PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  22. august 2018

Her er min opskrift på klassisk persillesovs, der laves helt fra bunden.

Du får min fremgangsmåde og tips til at lave en opbagt sovs med persille, der passer perfekt til alt fra stegt flæsk til frikadeller og mange andre retter.

Sovsen, der vel nærmest kan betegnes som Danmarks nationalsovs, er både nem og hurtig at tilberede, og opskriften er beregnet til 4 personer. Se også fremgangsmåde i min video, og spar ikke på mængden af persille.

Oversigt
  • Persillesovs
  • Tips
  • Opbagning
  • Genopvarmning
  • Persille og jordbakterier
  • Bechamelsauce
  • Brun sovs
  • Paprikasovs
  • Frikadeller
  • Sennepssovs - den bedste opskrift
  • Karrysovs - nem og lækker opskrift på karry sauce
  • FAQ
  • Kommentarer
persillesovs
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Persillesovs

4.62 fra 140 stemmer
Få opskriften på den perfekte persillesovs til dine yndlingsretter. Lær at lave en lækker opbagt sovs med frisk persille.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Samlet tid 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Sovs og saucer
Køkken: Dansk
Kalorier: 139
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • muskatnød - et par riv
  • citronsaft - friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • 2 håndfulde persille
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Kom smør i en tykbundet kasserolle, og smelt smørret ved en god varme. Det skal lige netop bruse af, og så kommer du hvedemel i. Smørret må ikke blive brunt når du laver persillesovs.
  2. Pisk godt rundt med et piskeris, så smør og mel ikke brænder på.
  3. Tilsæt så gradvis mælk under stadig piskning, indtil din persillesovs har den rette konsistens. Målene her plejer at passe fint, men du kan jo lave din sovs så tynd eller tyk, som du nu vil have den.
  4. Riv lidt muskatnød i sovsen, og lad den nu småkoge ved svag varme i fem minutter. Kogningen fjerner smagen af mel, som ikke er så behagelig.
  5. Smag persillesovsen til med lidt friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
  6. Vend persille (friskhakket) i sovsen, og lad den småkoge et par minutter mere. Spar ikke på persillen, og der kan tilsættes efter smag og behag,

Næringsindhold

Kalorier: 139kcalKulhydrater: 11gProtein: 4gFedt: 9gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 27mgNatrium: 666mgKalium: 200mgKostfibre: 1gSukker: 7gVitamin A: 428IUVitamin C: 16mgCalcium: 135mgJern: 0.4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Hvis sovsen bliver for tyk, kan du hurtigt piske den op med lidt mere vand eller mælk. Den er elsket af de fleste, og bliver ofte serveret sammen med stegt flæsk eller helstegt rødspætte.

Der findes forskellige slags persille, men det bedste er at lave persillesovsen af kruspersille. Du kan også finde den bredbladede persille i butikkerne, men den smager noget kraftigere. Kruspersillen er bare nemmere at hakke til persillesovsen, så anvend den.

Udover at persillen er sund, så er den også god til at bekæmpe dårlig ånde med. Blandt andet derfor bruges persillen ofte sammen med hvidløg, blandt andet i hvidløgssmør og hvidløgsflutes.

Opbagning

Den hvide sovs laves som en opbagt sovs, hvor man mælk eller bruger vandet fra de kogte kartofler til den.

Har du ikke kartoffelvand, kan du i stedet bruge vand eller en hønsefond. Men du kan også lave persillesovsen udelukkende med mælk, som jeg har gjort i denne opskrift.

Husk, at det er vigtigt at hvid sovs koges mindst fem minutter, så du får kogt smagen af hvedemel væk.

Genopvarmning

Må man genopvarme persillesovsen? Ja, som udgangspunkt kan du godt, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

Du kan nemlig sagtens gemme madrester, hvor persille eller andre krydderurter er kogt eller stegt med under hele tilberedningen. Men du skal være omhyggelig med at afkøle maden hurtigt ned.

Og hvis du bruger persille som det sunde og pæne drys til maden, kan du med fordel servere den ved siden af i en lille skål.

Så er persillen nemlig kun i den mad, der bliver spist på tallerknerne, og dermed undgår du problematikken omkring genopvarmning af mad med persille.

Persille og jordbakterier

Helt generelt er det vigtigt, at du skyller den friske persille grundigt inden brug i både persillesovs og andre retter med persille, og det skyldes jordbakterier.

Ganske vist kan du ikke være sikker på at få fjernet alle jordbakterier, men det er altså vigtigt at skylle den meget. Og så iøvrigt genopvarme persillesovsen til mindst 75 grader, hvor et opkog jo klarer den opgave uden problemer.

Men så burde der ikke være problemer med at spise den genopvarmet.

Flere inspirerende opskrifter:

Bechamelsauce

4.8 fra 6 stemmer
Bechamelsauce er uundværlig i visse retter. Her får du en traditionel bechamel opskrift, så du nemt kan lave en lækker, hjemmelavet hvid sovs.
Gå til opskrift
bechamel sauce

Brun sovs

4.8 fra 134 stemmer
Få opskriften på en velsmagende brun sovs, der passer perfekt til diverse retter. Oplev hvordan du kan lave den nemt og enkelt.
Gå til opskrift
billede med brun sovs

Paprikasovs

4.8 fra 70 stemmer
Paprikasovs er en klassiker, som er både hurtig og nem at lave. Du kan bruge paprikasovs til både svinekød og fjerkræ, og styrken justerer du selv med paprika.
Gå til opskrift
billederesultat for paprikasovs paprikasauce

Frikadeller

4.8 fra 724 stemmer
Få opskriften på autentiske frikadeller lavet efter en slagtermesters traditionelle metoder. En klassisk dansk favorit.
Gå til opskrift
Billede af frikadeller.

Sennepssovs - den bedste opskrift

5 fra 7 stemmer
Sådan laver du den bedste sennepssovs til fisk. Sovsen er nem at lave som en opbagt hvid sovs, der smages til med sennep i passende mængde.
Gå til opskrift
sennepssovs

Karrysovs - nem og lækker opskrift på karry sauce

4.7 fra 121 stemmer
Dette er en nem opskrift på karrysovs, der laves helt fra bunden. Opskriften indeholder både tips, tricks og en forklarende video.
Gå til opskrift
billede med karrysovs

FAQ

Må man genopvarme persillesovs?

Du kan sagtens genopvarme din persillesovs uden at blive syg. Men sovsen skal køles hurtigt ned efter brug første gang.

Hvordan laver jeg persillesovsen uden mælk?

Her pisker du blot persillesovsen op med enten kogevandet fra kartofler eller en bouillon.

Hvor mange kalorier er der i persillesovs?

Der er cirka 120 kalorier i 100 gram persillesovs.

Opskrift på vegansk persillesovs?

Hvis du gerne vil lave persillesovs uden mælk, ja så er der her en vegansk opskrift. Et lille blomkål skæres i små buketter, der kommes i en gryde. Hæld vand ved så det netop dækker blomkålen. Kog i cirka 12 minutter indtil kålen er helt mør, hvorefter du hælder lidt af kogevandet fra (så bliver sovsen ikke for tynd).
Kom en deciliter sojamælk i og blend sovsen i gryden med en stavblender, så den bliver helt jævn. Tilsæt om nødvendigt lidt mere sojamælk. Hak et bundt persille fint og vend i, kog tre minutter mere. Smag til med salt og peber.

Hvordan laver man persillesovs uden mel?

Man kan også lave en nem persillesovs uden brug af hvedemel. Her smeltes 75 gram smør i en gryde (jo, der skal så meget smør til for at sovsen bliver god), hvorefter du tilsætter 4 deciliter piskefløde. Kog sovsen lidt ind, hvorefter du rører 100 gram flødeost i den. Et bundt persille hakkes fint og tilsættes, hvorefter sovsen lige varmes yderligere et minuts tid. Serveres straks. Hvis du er til LCHF, der står for Low Carb High Fat, altså få kulhydrater og meget fedt, ja så er denne persillesovs jo lige sagen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Sten Olesen

    juli 06, 2024 at 4:40 pm

    Bare god

    Svar
  2. Louise

    april 27, 2021 at 6:07 pm

    Hejsa Holger,

    Det er jo en super lækker opskrift, men er det dér med sukkeret ikke nyt? Jeg mener jeg har fulgt denne opskrift mange gange før, men uden sukker delen, og jeg kunne bedre lide den uden sukker. Er det rigtigt der er ændret på den forholdsvis fornyligt, og må jeg i så fald få den gamle opskrift?
    Venlig hilsen Louise

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 27, 2021 at 7:17 pm

      Hej Louise
      Du er skarp 🙂
      Jo, jeg udvikler jo løbende på opskrifterne, og jeg synes man får lidt mere dybde i smagen, når man kommer lidt citronsaft og sukker i. Men du kan bare udelade de to ting og ellers følge opskriften. Så får du stadig en dejlig persillesovs.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Irene

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Der stå ikke noget om kartoffelvand i opskriften, kun mælk 😳

    Svar
  4. Myrli

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Endnu bedre med ligdt fløde i.

    Svar
  5. Ove

    marts 13, 2021 at 12:59 pm

    Smør, eller margarine i, varm op, kom mel i og rør og så rør den op med mælk til den er passende. Tilsæt persille....... Hvor svært kan det være.😎

    Svar
    • Jane

      november 16, 2023 at 6:24 pm

      Det var dog en nedladende kommentar 😔
      Jeg synes Holgers opskrifter er lækre…
      Og til din kommentar, vil jeg nu synes at sovsen vil være pænt kedelig uden salt og peber 🫣

      Svar
  6. Tina

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    En opbagt mælkesovs...på god gammeldags måde...

    Svar
  7. Susanne

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    Der ville lige være nok sovs til mig🤣

    Svar
  8. Kristian

    marts 13, 2021 at 12:58 pm

    Stegt paneret fläsk og persillesovs så bliver det ikke bedre

    Svar
  9. Alex

    marts 13, 2021 at 12:53 pm

    Jeg bruger ofte en lille teskefuld sennep, et lille stænk god eddike og lidt sukker til min persillesovs.

    Svar
  10. Bessie Ladekjær Nissen

    juli 19, 2020 at 7:56 am

    Spændende nye og gammeldags opskrifter

    Svar
    • Kaj E. Nielsen

      maj 04, 2021 at 3:50 pm

      Hej!
      Det er en god ide, at koge en lille dusk persille i 1-2 dl. vand, lade dette køle af en smule og derefter tage persillen op af vandet, presse saften fra persillen i saucen og benytte kogevandet herfra i saucen.

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required