Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Sovs og sauce › Persillesovs

Persillesovs (nem opskrift på hvid sovs med persille)

persillesovs
4.6 fra 140 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
344
SHARES
FacebookMessenger344PinterestEmailSMS
Opdateret: 27. februar 2025 - Udgivet: 22. august 2018
Oversigt over indhold
  • Persillesovs
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på persillesovs
  • Tips
  • Opbagning
  • Genopvarmning
  • Persille og jordbakterier
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Persillesovs

4.62 fra 140 stemmer
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 5 minutter min
Samlet tid 10 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Sovs og saucer
Køkken: Dansk
Kalorier: 139
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 2 spsk smør
  • 2 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • muskatnød - et par riv
  • citronsaft - friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • 2 håndfulde persille
  • salt og friskkværnet peber
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Kom smør i en tykbundet kasserolle, og smelt smørret ved en god varme. Det skal lige netop bruse af, og så kommer du hvedemel i. Smørret må ikke blive brunt når du laver persillesovs.
  2. Pisk godt rundt med et piskeris, så smør og mel ikke brænder på.
  3. Tilsæt så gradvis mælk under stadig piskning, indtil din persillesovs har den rette konsistens. Målene her plejer at passe fint, men du kan jo lave din sovs så tynd eller tyk, som du nu vil have den.
  4. Riv lidt muskatnød i sovsen, og lad den nu småkoge ved svag varme i fem minutter. Kogningen fjerner smagen af mel, som ikke er så behagelig.
  5. Smag persillesovsen til med lidt friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
  6. Vend persille (friskhakket) i sovsen, og lad den småkoge et par minutter mere. Spar ikke på persillen, og der kan tilsættes efter smag og behag,

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 139kcalKulhydrater: 11gProtein: 4gFedt: 9gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 27mgNatrium: 666mgKalium: 200mgKostfibre: 1gSukker: 7gVitamin A: 428IUVitamin C: 16mgCalcium: 135mgJern: 0.4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på persillesovs

Her er min opskrift på klassisk persillesovs, der laves helt fra bunden.

Du får min fremgangsmåde og tips til at lave en opbagt sovs med persille, der passer perfekt til alt fra stegt flæsk til frikadeller og mange andre retter.

Persillesovsen, der vel nærmest kan betegnes som Danmarks nationalsovs, er både nem og hurtig at tilberede, og opskriften er beregnet til 4 personer. Se også fremgangsmåde i min video, og spar ikke på mængden af persille.

Andre populære opskrifter:

  • Bechamelsauce
  • Brun sovs
  • Paprikasovs

Tips

Hvis sovsen bliver for tyk, kan du hurtigt piske den op med lidt mere vand eller mælk. Den er elsket af de fleste, og bliver ofte serveret sammen med stegt flæsk eller helstegt rødspætte.

Der findes forskellige slags persille, men det bedste er at lave persillesovsen af kruspersille. Du kan også finde den bredbladede persille i butikkerne, men den smager noget kraftigere. Kruspersillen er bare nemmere at hakke til persillesovsen, så anvend den.

Udover at persillen er sund, så er den også god til at bekæmpe dårlig ånde med. Blandt andet derfor bruges persillen ofte sammen med hvidløg, blandt andet i hvidløgssmør og hvidløgsflutes.

Opbagning

Persillesovs laves som en opbagt sovs, hvor man mælk eller bruger vandet fra de kogte kartofler til den.

Har du ikke kartoffelvand, kan du i stedet bruge vand eller en hønsefond. Men du kan også lave persillesovsen udelukkende med mælk, som jeg har gjort i denne opskrift.

Husk, at det er vigtigt at hvid sovs koges mindst fem minutter, så du får kogt smagen af hvedemel væk.

Genopvarmning

Må man genopvarme persillesovs? Ja, som udgangspunkt kan du godt, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

Du kan nemlig sagtens gemme madrester, hvor persille eller andre krydderurter er kogt eller stegt med under hele tilberedningen. Men du skal være omhyggelig med at afkøle maden hurtigt ned.

Og hvis du bruger persille som det sunde og pæne drys til maden, kan du med fordel servere den ved siden af i en lille skål.

Så er persillen nemlig kun i den mad, der bliver spist på tallerknerne, og dermed undgår du problematikken omkring genopvarmning af mad med persille.

Persille og jordbakterier

Helt generelt er det vigtigt, at du skyller den friske persille grundigt inden brug i både persillesovs og andre retter med persille, og det skyldes jordbakterier.

Ganske vist kan du ikke være sikker på at få fjernet alle jordbakterier, men det er altså vigtigt at skylle den meget. Og så iøvrigt genopvarme persillesovsen til mindst 75 grader, hvor et opkog jo klarer den opgave uden problemer.

Men så burde der ikke være problemer med at spise den genopvarmet.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Sennepssovs
  • Karrysovs
  • Whiskysauce

FAQ

Må man genopvarme persillesovs?

Du kan sagtens genopvarme din persillesovs uden at blive syg. Men sovsen skal køles hurtigt ned efter brug første gang.

Hvordan laver jeg persillesovsen uden mælk?

Her pisker du blot persillesovsen op med enten kogevandet fra kartofler eller en bouillon.

Hvor mange kalorier er der i persillesovs?

Der er cirka 120 kalorier i 100 gram persillesovs.

Opskrift på vegansk persillesovs?

Hvis du gerne vil lave persillesovs uden mælk, ja så er der her en vegansk opskrift. Et lille blomkål skæres i små buketter, der kommes i en gryde. Hæld vand ved så det netop dækker blomkålen. Kog i cirka 12 minutter indtil kålen er helt mør, hvorefter du hælder lidt af kogevandet fra (så bliver sovsen ikke for tynd). Kom en deciliter sojamælk i og blend sovsen i gryden med en stavblender, så den bliver helt jævn. Tilsæt om nødvendigt lidt mere sojamælk. Hak et bundt persille fint og vend i, kog tre minutter mere. Smag til med salt og peber.

Hvordan laver man persillesovs uden mel?

Man kan også lave en nem persillesovs uden brug af hvedemel. Her smeltes 75 gram smør i en gryde (jo, der skal så meget smør til for at sovsen bliver god), hvorefter du tilsætter 4 deciliter piskefløde. Kog sovsen lidt ind, hvorefter du rører 100 gram flødeost i den. Et bundt persille hakkes fint og tilsættes, hvorefter sovsen lige varmes yderligere et minuts tid. Serveres straks. Hvis du er til LCHF, der står for Low Carb High Fat, altså få kulhydrater og meget fedt, ja så er denne persillesovs jo lige sagen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Susanne Nørgaard Larsen skriver

    juni 12, 2025 at 2:28 pm

    Opskriften er super 🙂 🙂 Sovsen bliver bare så dejlig! Musikken er også skøn - hvem er det der spilller, hvis det er tilladt at spørge. God dag fra Susanne

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required