• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Persille - fakta og lækre opskrifter med den populære krydderurt

Persille - fakta og lækre opskrifter med den populære krydderurt

Billede med persille.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 18. april 2025 - Udgivet: 18. april 2025

Persille er en populær krydderurt herhjemme og med rette. Her kan du blive klogere på persillen, se hvor sund den er og få skønne opskrifter.

Persille er en af de mest almindelige og brugte krydderurter i Danmark. Ikke nok med, at den smager godt, det er også en hårdfør urt, som kan plukkes det meste af året.

Egentlig stammer den fra landene ved Middelhavet, men vi har dyrket og brugt persille siden den tidlige middelalder. Blandt andet til den populære persillesovs, der er perfekt til frikadeller.

Det latinske navn er Petroselinum crispum, og der findes adskillige sorter heraf bredbladet persille og kruspersille, som er de mest anvendte herhjemme. Læs også mere om persillerod her.

Indhold på siden
  • Persille er en populær krydderurt herhjemme og med rette. Her kan du blive klogere på persillen, se hvor sund den er og få skønne opskrifter.
  • Hvorfor er det vigtigt at tilberede persillen
  • Persille og sundhed
  • Anvendelse og opskrifter
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Værd at vide
  • Opskrifter med persille
  • Persillesovs
  • Benløse fugle med flødesauce
  • Persillesmør
  • Stegt flæsk med persillesovs
  • Fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs
  • Persillepesto - nem pesto med persille og pinjekerner
  • Kartoffelgryde
  • Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)
  • Fyldt mørbrad
  • Helstegt rødspætte
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvorfor er det vigtigt at tilberede persillen

Den grønne krydderurt er en vitaminbombe og fyldt med de sunde antioxidanter. Dog er det vigtigt at opvarme og nedkøle ordentligt, ellers kan vi få en ubehagelig omgang maveonde.

Persille kan nemlig indeholde jordbakterier. Disse bakterier dræbes, når vi varmer urten ordentligt op, men de kan have dannet sporer, som overlever opvarmning.

Disse sporer er giftige, og er du uheldig, kan en ellers hyggelig aften forvandles til en nat på toilettet med diarre og opkast. Læs mere om genopvarming af persillen her.

Persille og sundhed

Tilbereder du krydderurten korrekt, er det en sund spise, der indeholder en masse vitaminer, mineraler og antioxidanter blandt andet :

A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, kalium, kalk, jern, folat, beta-caroten og klorofyl. Den menes at være vanddrivende, og er derfor god at spise, hvis du har nyresten eller væskeophobning i kroppen.

Kvinder i overgangsalderen kan have fordel af at spise persille og andre urter, som indeholder naturlige østrogenlignende stoffer - fytoøstrogener.

Persille kan også neutralisere dårlig hvidløgsånde, hvis du har spist hvidløg. Det skyldes det høje indhold af stoffet klorofyl.

Anvendelse og opskrifter

Persillen har en lækker aromatisk, kraftig smag og duft, og kan bruges både kold og varm.

Den giver smag til en helstegt kylling, en oksesteg og supper, og er uundværlig i den italienske gremolata, der smager skønt blandt andet på grillede grøntsager og som drys på pastaretter.

Vi kender alle nationalretten stegt flæsk med persillesovs, men der er selvfølgelig et utal af måder, vi kan bruge krydderurten på.

Opbevaring og holdbarhed

Når du køber persille i en potte eller pose, skal du opbevare den i køleskabet. Her er holdbarheden en lille uges tid.

Hvis du blot sætter den lille potte i en krukke i køkkenet, vil persillen ikke holde sig frisk ret mange dage.

Værd at vide

I oldtiden blev persille brugt som pynt til graven, men ikke som mad. I dag bruges den i næsten alle verdens køkkener, fra dansk og fransk til mellemøstlig og asiatisk mad.

Persille indgår i “bouquet garni” – en fransk urtekombination til supper og saucer. Persillesovs og kartofler er næsten en nationalret i Danmark, og persillesovsen er især fremragende til frikadeller og fiskefileter.

Opskrifter med persille

Persillen anvendes i utrolig mange opskrifter, og her får du 10 af de mest populære og klassiske persilleretter.

Persillesovs

4.6 fra 140 stemmer
Opskrift på persillesovs, der er Danmarks nationalsovs. Lær at lave en lækker opbagt persillesovs med masser af frisk persille.
Gå til opskrift
persillesovs

Benløse fugle med flødesauce

4.7 fra 62 stemmer
Benløse fugle er en dansk klassiker, der består af skiver af okseinderlår, der rulles sammen med persille, og koges møre i en flødesauce.
Gå til opskrift
billederesultat for benløse fugle

Persillesmør

4.9 fra 9 stemmer
Den bedste opskrift på persillesmør. Smør med persille er nem at lave selv, og du kan bruge det til eks. en bøf, fisk, bagte kartofler osv.
Gå til opskrift
billederesultat for persillesmør

Stegt flæsk med persillesovs

4.7 fra 96 stemmer
Opskrift på stegt flæsk med persillesovs. Retten er kåret som Danmarks nationalret, og med denne opskrift er du sikker på sprøde skiver flæsk.
Gå til opskrift
billederesultat for stegt flæsk med persillesovs

Fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs

5 fra 4 stemmer
En skøn opskrift på fyldte skinkeruller med persille og en lækker sovs. Skinkerullerne laves af skinkeschnitzler, der bankes og grydesteges.
Gå til opskrift
Skønne fyldte skinkeruller med persille, der nemt steges i en gryde. Skyen laves til en meget lækker og velsmagende sovs, og du kan servere skinkerullerne med kartoffelmos, ros eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Persillepesto - nem pesto med persille og pinjekerner

5 fra 4 stemmer
Her er en nem og lækker opskrift på persillepesto. En klassisk pesto med persille og pinjekerner, og den kan laves med eller uden parmesan.
Gå til opskrift
persillepesto

Kartoffelgryde

4.7 fra 76 stemmer
Kartoffelgryde er en nem og lækker måde at lave kartofler som tilbehør på. Med persillerod og porre, og er god til medister og frikadeller.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffelgryde

Persilleolie (opskrift på hjemmelavet urteolie med persille)

5 fra 1 stemme
Her er opskriften på persilleolie - en lækker hjemmelavet urteolie med persille, du kan bruge som topping eller dressing på bl.a. salater.
Gå til opskrift
Persilleolie

Fyldt mørbrad

4.8 fra 23 stemmer
Opskrift på fyldt mørbrad med persille. En hel svinemørbrad åbnes og fyldes med friskhakket persille, hvorefter den steges mør i en gryde.
Gå til opskrift
billederesultat for fyldt mørbrad

Helstegt rødspætte

4.9 fra 27 stemmer
Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Gå til opskrift
helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs

FAQ

Hvad hedder persille på latin?

Persille (latinsk: Petroselinum crispum) er en krydderurt i skærmplantefamilien. Den stammer oprindeligt fra Middelhavslandene, men dyrkes nu i hele verden, også flittigt i danske haver og altankasser.

Hvad er forskellen på kruspersille og bredbladet persille?

Kruspersille er med krusede blade, der ofte bruges som pynt og i eks. persillesovs.
Bredbladet persille er glat, og den har en mere intens smag, der er populær i madlavning.

Hvor længe holder persille?

Frisk persille holder 3-5 dage i køleskab, gerne i fugtig papirpose eller et glas vand.

Kan man fryse persille?

Persille kan hakkes og fryses i isterningbakker med lidt vand eller olie.

Hvad er næringsindholdet i persille?

C-vitamin: ca. 130–160 mg (mere end appelsiner!)
A-vitamin: Betacaroten, der er godt for syn og hud
K-vitamin: Høj dosis, vigtigt for blodets størkning og knoglesundhed
Folsyre (B9): Vigtigt for celler og gravide
Jern & calcium
Kostfibre: ca. 3-4 gram.
Bare en lille håndfuld giver et solidt vitaminboost.

Hvor sund er persille?

Stærk antioxidant, der hjælper med at beskytte celler mod skader.
Anti-inflammatorisk virkning. Persille understøtter fordøjelsen og kan fungere som mild vanddrivende. Den har været brugt i folkemedicin mod blandt andet dårlig ånde og urinvejsproblemer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 34

Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede af hvid bolognese.

Hvid bolognese uden tomater

Billede af kyllingelår i fad med tomater og kartofler.

Kyllingelår i fad med tomater og kartofler

Billede resultat for kalkun nuggets.

Sprøde kalkun nuggets i panko rasp

Billede af hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat.

Hel kylling i ovn med brun sovs og agurkesalat

billederesultat for pasta bolognese

Pasta bolognese med oksekød, bacon og rødvin

Forsiden lige nu

billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
kyllingebryst grill puszta marinade
Kyllingebryst i gasgrill (med opskrift på puszta-marinade)→ Se opskriften
salat med bagte tomater
Salat med ovnbagte tomater og ristede pinjekerner→ Se opskriften
billede med jordbær med vaniljecreme
Jordbær med vaniljecreme - dessert på bare 5 minutter→ Se opskriften
hvor meget gær skal man bruge
Hvor meget gær skal man bruge?→ Se opskriften
Ugens madplan uge 34
Ugens madplan uge 34 med skøn aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billede med Honningmarineret laks til grill og ovn
Opskrift på honningmarineret laks i grill og ovn→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
blomme crumble kage
Blomme crumble (sprød crumble med blommer)→ Se opskriften
Billede af selleritoppe.
Hvad kan man bruge selleritoppe til?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her