• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Ostehaps – hvad indeholder den populære snack?

Ostehaps – hvad indeholder den populære snack?

Ostehaps
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. juni 2022 - Udgivet: 4. juni 2022

Ostehaps er elsket af børn og er super nemme at komme i madpakken. Men hvor meget fedt, salt og tilsætningsstoffer indeholder de?

Ostehaps er en klassiker i madpakken.

De fleste børn elsker den milde og cremede ost, der er smart indpakket, lige til at spise og i farverig og børneappellerende emballage, der kunne minde om slik.

Men hvad er ostehapsen lavet af og er den egentlig sund i madpakken?

Oversigt over indhold
  • Ostehaps er elsket af børn og er super nemme at komme i madpakken. Men hvor meget fedt, salt og tilsætningsstoffer indeholder de?
  • Mild og lugtfri ost siden 80’erne
  • Ingredienser i ostehaps
  • Ostens svar på romkuglen?
  • Fedt- og saltbombe?
  • Færre kalorier end almindelig ost
  • Økologisk ostehaps
  • Er ostehaps sundt?
  • Hjemmelavet ostehaps
  • Kommentarer

Mild og lugtfri ost siden 80’erne

Lillebror ostehaps er blevet produceret af Arla siden starten af 1980’erne.

Ideen med den børnevenlige ost var at få flere børn til at spise ost - og den mission er lykkedes.

Den milde og cremede ost i ostehapsen appellerer til børn og har desuden næsten ingen aroma.

Du slipper altså for at have en lugtende ost med i madpakken, der kan forårsage rynkede næser hos klassekammeraterne.

Ingredienser i ostehaps

Lillebror ostehaps beskrives som en blød smelteost med 23% fedt.

Den bløde smelteost laves af en basisost, der opvarmes til en smeltet masse. Hertil tilsættes blandt andet vand, smør og skummetmælkspulver.

For at forhindre, at osten bliver for hård, når den afkøles, tilsættes et smeltesalt (E339). Smeltesaltet opløser calcium i osten, der ellers sørger for at osten er fast.

Endelig kommes der også et andet tilsætningsstof i ostehapsen, nemlig citronsyre (E330), som er et surhedsregulerende middel.

Der er dog hverken anvendt tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, stabilisatorer, emulgatorer, farve eller aromastoffer.

Sammenlignet med en helt almindelig fast skæreost, der kan laves af blot mælk, salt, mælkesyrekultur og osteløbe, så er der dog anvendt flere tilsætningsstoffer i ostehapsen.

Her kan du se den samlede ingrediensliste for Lillebror ostehaps:

Ingredienser:
Ost, vand, smeltesalt (E339), smør, skummetmælkspulver, surhedsregulerende middel: citronsyre (E330).

Ostens svar på romkuglen?

Måske er du stødt på historier om, at ostehaps er ostens svar på romkuglen. Altså at den er lavet af rester og affald fra andre produkter.

Det er dog en myte. Osten til ostehaps produceres udelukkende til dette formål.

Man kan dog finde andre smelteoste, der anvendes til mere industrielt brug, hvor der kan indgå restost fra andre produktioner.

Fedt- og saltbombe?

Ostehaps har tidligere været udskældt for at være en fedt- og saltbombe.

Ost er da også generelt set et fedtholdigt produkt, men ostehapsen er altså ikke federe end andre oste. Snarere tværtimod.

Ostehapsen indeholder 23 gram fedt per 100 gram. Til sammenligning indeholder en helt almindelig fast skæreost typisk omkring 25-28 gram fedt.

Ostehapsen vil dermed ofte være en smule mindre fed end en almindelig ost.

Saltindholdet er dog en smule højere end i en typisk skæreost. Ostehapsen indeholder 2,4 gram salt per 100 gram, mens indholdet typisk ligger omkring 1,5-1,7 gram i almindelig ost.

Færre kalorier end almindelig ost

Det lavere fedtindhold afspejler sig også i kalorieindholdet.

Ostehaps indeholder 291 kcal per 100 gram. Til sammenligning indeholder en helt almindelig fast skæreost typisk omkring 320 kcal per 100 gram.

Der er altså en smule færre kalorier i en ostehaps end i helt almindelig skæreost.

Se det samlede næringsindhold i Lillebror ostehaps her:

Næringsindhold 100 gramLillebror ostehaps
Energi, kcal291
Fedt, gram23
- heraf mættet fedt, gram15
Kulhydrat, gram0,9
- heraf sukkerarter, gram0,9
Protein, gram19
Salt, gram2,4

Økologisk ostehaps

Den populære Lillebror ostehaps fås også i en økologisk udgave.

Der anvendes her samme ingredienser som i den traditionelle ostehaps, blot i en økologisk udgave.

Næringsindholdet i de to er også det samme, forskellen på de to er blot, at den ene er lavet af økologiske råvarer.

Er ostehaps sundt?

Om ostehapsen er sund at have med i madpakken, afhænger selvfølgelig af resten af madpakkens indhold.

Samlet kan det dog siges, at den ikke indeholder noget sukker og dermed kan være bedre en eksempelvis en chokoladekiks eller en muslibar.

Vær opmærksom på, at ost generelt har et højt fedt- og kalorieindhold, men for langt de fleste børn er dette ikke et problem.

Sørg for, at der er godt med fuldkornsbrød samt frugt og grønt i madpakken, og så kan en ostehaps sagtens indgå som en del af en sund madpakke.

Hjemmelavet ostehaps

Vil du helt undgå tilsætningsstoffer, kan du nemt lave ostehaps selv.

Vælg en god og mild skæreost og skær den i firkantede stave. Pak ostestængerne ind i film, og de er klar til madpakken.

Kilder: Arla.dk, Samvirke.dk

Få mere viden om fødevarer her:

  • Rejeost fra Buko – hvad indeholder den?
  • Tuc kiks – fakta og viden om den salte kiks
  • Hvad er der i snøfler?
  • Er grovchips sundere end almindelige chips?
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her