• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Sødmælks franskbrød

Sødmælks franskbrød

billederesultat for sødmælks franskbrød i form
En dejlig opskrift på sødmælks franskbrød, der selvfølgelig er bagt med sødmælk, hvilket giver en bedre holdbarhed på brødet. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  31. marts 2024 - Udgivet:  18. januar 2024

Del gerne:
2.8k
SHARES
FacebookMessenger2.8kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
  2. Opskrift på luftigt sødmælks franskbrød
  3. Sødmælks franskbrød - nem opskrift
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Vand eller mælk i brød?
  8. Hvorfor hedder det franskbrød?
Gå til opskrift

Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.

Jeg elsker et nybagt sødmælks franskbrød, og her får du min nemme og bedste opskrift på brødet.

Franskbrødet er bagt i form, men du kan også blot stille det på en bageplade med bagepapir.

Mælken gør, at dette sødmælks franskbrød holder sig frisk i længere tid.

Hvorfor det hedder et franskbrød, kan du læse længere ned i denne opskrift.

Opskriften giver et styk franskbrød.

Se også mine populære opskrifter på:

  • Klassisk franskbrød
  • Kærnemælksfranskbrød
  • Fuldkorns franskbrød
  • Japansk franskbrød

Opskrift på luftigt sødmælks franskbrød

billederesultat for sødmælks franskbrød i form

Sødmælks franskbrød - nem opskrift

Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
Bedømmelse
4.9 fra 56 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 25 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 35 minutter minutter
Antal 1 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 3,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 500 g hvedemel
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 25 g smør - blødt

Pynt

  • sødmælk
  • birkes
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Start med at lune sødmælken i en kasserolle eller mikroovnen, men pas på det ikke bliver mere varmt end lunt for fingrene - cirka 37-38 grader.
  • Kom den lune mælk op i en skål til røremaskinen, og smuldr gæret ned i. Start med røremaskinen på næstlaveste hastighed, og lad den røre gæren ud i mælken.
  • Vej hvedemel af og bland det med sukker og salt. og kom det hele i skålen på samme tid. Derefter tilsættes det bløde smør.
  • Lad nu dejen til dit sødmælks franskbrød blive æltet godt igennem i en 8-10 minutters tid ved middel hastighed.
  • Tag skålen af røremaskinen, og luk den til med et stykke husholdningsfilm og derefter et viskestykke. Lad dejen hæve et lunt sted i cirka 25 minutter.
  • Tag dejen op og træk den lidt aflang. Du skal ikke ælte dejen for meget igennem, men blot trække den lang og derefter folde den sammen i tre lag. Træk igen lidt aflangt og form til et sødmælksfranskbrød, der passer i en form.
  • Læg brødet i formen og beklæd igen med husholdningsfilm og et viskestykke, hvorefter brødet nu hæver i 30 minutter.
    franskbrød hæver i cirka 30 minutter under plast
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rids brødet med en skarp kniv, og pensl med sødmælk. Drys eventuelt også med birkes, men dette kan udelades.
    franskbrød i form ridses med en skarp kniv og drysses med birkes
  • Kom formen med brødet ind i ovnen. Nu skal sødmælksfranskbrødet bage cirka 25 minutter. Brødet er færdigt når det har fået en flot farve.
    billede med franskbrød i ovn
  • Tag sødmælksfranskbrødet ud af ovnen, og vent nogle minutter, inden du forsigtigt tipper det ud af formen, og over på en rist. Lad franskbrødet køle lidt af inden du skærer i det, men brødet er allerbedst når det stadig er lunt.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
2266
% Daglig værdi*
Fedt
 
37
g
57
%
Mættet fedt
 
20
g
125
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Kolesterol
 
96
mg
32
%
Natrium
 
2637
mg
115
%
Kalium
 
1217
mg
35
%
Kulhydrater
 
410
g
137
%
Kostfibre
 
16
g
67
%
Sukker
 
26
g
29
%
Protein
 
65
g
130
%
Vitamin A
 
1192
IU
24
%
Vitamin C
 
0.03
mg
0
%
Calcium
 
518
mg
52
%
Jern
 
24
mg
133
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Vand eller mælk i brød?

Jeg har brugt en røremaskine til dette sødmælks franskbrød, men du kan selvfølgelig sagtens også bare ælte det i hånden.

Hævetiderne er de samme, men husk at ælte det godt igennem.

Fordelen ved at bruge sødmælk i stedet for vand er, at brødet holder sig bedre og frisk i længere tid.

Vand gør til gengæld skorpen mere sprød, og dit franskbrød vil hæve lidt mere, men sødmælksfranskbrød smager nu bedst.

Hvorfor hedder det franskbrød?

Franskbrød er pæredansk, og er som sagt bare et hvidt hvedebrød. Navnet opstod tilbage i den tid, hvor man malede melet i de mange vindmøller over hele Danmark.

Man begyndte nemlig at købe nogle særlige møllesten i Frankrig, der kunne male melet mere fint end tidligere.

Og deraf kom så navnet franskbrød. Så udover møllestenen, ja da har franskbrød intet med Frankrig at gøre.

Og før det fik navnet franskbrød, var den almindelige betegnelse for det hvide hvedebrød simpelthen kage.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Vibeke

    januar 07, 2025 at 7:39 pm

    Fantastisk lækkert brød (rørt på Ankarsrum)
    På højde med - ja endda lækrere - end bagerens. Også godt at riste.

    Svar
  2. Henrik Søe

    oktober 26, 2024 at 2:38 pm

    Smører du formen? Min hang fast da jeg skulle have den ud.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 26, 2024 at 5:00 pm

      Hej Henrik
      Nej, det gør jeg ikke, men jeg tror det afhænger af formen. Jeg bruger en brødform fra Eva Trio med sliplet belægning, og her hænger aldrig fast. Ikke reklame 🙂
      Andre forme skal muligvis smøres.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Henrik Søe

        oktober 26, 2024 at 5:23 pm

        Brødet forsvandt på 1/2 time så jeg tro familien forventer en gentagelse 😂 prøver at smøre formen næste gang.

      • Holger Rørby Madsen

        oktober 26, 2024 at 5:29 pm

        Fedt, Henrik - godt at høre - ja, giv den lige et lag smørrelse - så bliver det endnu bedre 🙂
        Og så lyder det til du hellere må bage nogle stykker.
        Alt det bedste
        Holger

« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required