• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Brændende kærlighed - klassisk opskrift med løg, bacon og mos

Brændende kærlighed - klassisk opskrift med løg, bacon og mos

billede med brændende kærlighed
Brændende kærlighed med kartoffelmos. En klassisk og traditionel dansk ret, som den er blevet lavet gennem generationer. Med stegt bacon eller spæk og masser af løg. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  23. april 2023

Del gerne:
28
SHARES
FacebookMessenger28PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Brændende kærlighed
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Hvorfor hedder det brændende kærlighed?
Gå til opskrift

Lad det bare være sagt med det samme: Brændende kærlighed er ikke en god ret, hvis du føler, du skal tabe nogle kilo.

For i denne ret skal al fedtstoffet fra stegning af bacon og løg nemlig med ved anretningen, det er simpelthen en vigtig del af den.

Til gengæld får du så en virkelig simpel dansk ret, der bare smager super godt. Og brændende kærlighed har været en elsket ret gennnem generationer.

Længere nede finder du mine bemærkninger til både opskrift og ret. Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Vegetarisk brændende kærlighed
  • Plankebøf med kartoffelmos
  • Hofgryde
  • Biksemad

Opskrift

billede med brændende kærlighed

Brændende kærlighed

Dette er min opskrift på brændende kærlighed, som jeg mener den skal laves. Med en luftig kartoffelmos, bacon og løg. Og fedtet fra panden.
Bedømmelse
4.9 fra 17 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 40 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 60 g smør
  • 1 dl mælk - varm
  • Lidt muskatnød - reven
  • salt og friskkværnet peber
  • 400 g bacon - i tern
  • 3 løg - gerne alm. zittauerløg
  • 1 spsk smør - evt. mere smør
  • 1 håndfuld persille
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kartofler skrælles og skæres i mindre tern. Kommes i en gryde, og vand hældes ved så det netop dækker. Kog kartoflerne helt møre, og det tager cirka 15-20 minutter.
  • Imens steger du bacontern på en varm pande, så de er næsten sprøde.
  • Løgene skæres i tynde skiver. Kom lidt smør på panden ved baconternene, og fordel løgskiverne i panden.
  • Lad det nu stege ved middelvarme i cirka 10 minutter, så løgene bliver let karamelliserede og baconternene er sprøde. Tilsæt om nødvendigt mere smør, for dette er en ret, hvor man ikke sparer på fedtstoffet. Krydr med lidt friskkværnet peber.
  • Hæld vandet fra det kogte kartofler, og damp dem på kogepladen i et minuts tid.
  • Tilsæt smør, og pisk det ud i mosen. Brug et piskeris eller en kartoffelmoser, aldrig en elpisker til kartoffelmos! Se eventuelt video.
  • Smag mosen til med reven muskatnød, salt og peber. Især saltet er vigtigt, og en kartoffelmos trækker ofte mere salt end man regner med, så derfor skal den smages til.
  • Anret den brændende kærlighed med kartoffelmos nederst i fire tallerkener, derefter bacon, løg og fedtstof ovenpå mosen, inden du slutter af med finthakket persille på toppen.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
791
% Daglig værdi*
Fedt
 
56
g
86
%
Mættet fedt
 
23
g
144
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
7
g
Enkelumættet fedt
 
22
g
Kolesterol
 
109
mg
36
%
Natrium
 
1391
mg
60
%
Kalium
 
1419
mg
41
%
Kulhydrater
 
54
g
18
%
Kostfibre
 
7
g
29
%
Sukker
 
7
g
8
%
Protein
 
20
g
40
%
Vitamin A
 
631
IU
13
%
Vitamin C
 
57
mg
69
%
Calcium
 
91
mg
9
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Tips

Jeg har har anvendt seks bagekartofler til min kartoffelmos, hvilket normalt er nok til fire personer. Men du kan selvfølgelig også bruge andre typer af kartofler, og der findes sorter, der er direkte egnede til mos. Se efter dem i supermarkedet.

Jeg plejer at beregne 100 gram bacon pr. person, men her kan du jo også selv afgøre om der er brug for mere eller mindre bacon.

Og omkring bacon, så kan den udskiftes med saltet spæk. Det anvendte man typisk tidligere, og det er bestemt også godt i denne ret med brændende kærlighed. Men bacon er nu også ganske fint. Læs også hvad du gør med overskydende stegefedt, der jo ikke må komme i vasken.

Hvorfor hedder det brændende kærlighed?

Retten med det smukke navn har selvfølgelig en forklaring, men man ved faktisk ikke præcist hvem der fandt på det. Eller hvornår.

Retten, der jo er meget simpel og en oplagt opskrift for nybegyndere i et køkken, har været kendt under navnet siden i hvert fald 2. Verdenskrig.

Men den er nok noget ældre. Uden man altså kender den nøjagtige oprindelse.

Ved du noget? Så gør gerne os andre klogere i kommentarfeltet længere nede.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Karin Sand 🥰

    marts 20, 2024 at 3:23 pm

    Hos os har vi altid fået hvid sovs oven på kartoffelmosen, og så løg og flæsk, det er mums, prøv det 🥰 karin.

    Svar
  2. Pia R.

    marts 15, 2021 at 4:30 pm

    Hos os er der æbler i,der koges i fedtet af bacon,det er guf 😜

    Svar
  3. Majbritt

    marts 15, 2021 at 4:30 pm

    En af mine livretter 😍👍

    Svar
  4. Hanne

    marts 15, 2021 at 4:29 pm

    Kæmpe dejlig 🤗 særlig dagen derpå 🤣

    Svar
  5. Agda

    marts 15, 2021 at 4:29 pm

    Ser godt ud dejlig ret den bliver man ikke træt af kh Agda

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required