• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Opbevaring af brød - sådan holder brødet sig bedst

Opbevaring af brød - sådan holder brødet sig bedst

opbevaring af brød
Den korrekte opbevaring af brød afhænger blandt andet hvilken brødtype det drejer sig om. Hvedebrød, som på billedet her, opbevares bedst ved stuetemperatur, og skal altså ikke i køleskabet. Foto: Madensverden.dk.

Opdateret:  1. februar 2024 - Udgivet:  15. september 2023

Del gerne:
62
SHARES
FacebookMessenger62PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her kan du se hvordan du bedst opbevarer brød, så det holder friskt længe. Det gælder både opbevaring af franskbrød, boller og rugbrød.
  2. Mug på brød
  3. Opbevaring af franskbrød
  4. Opbevaring af boller
  5. Opbevaring af rugbrød
  6. Opbevaring af knækbrød og kiks

Her kan du se hvordan du bedst opbevarer brød, så det holder friskt længe. Det gælder både opbevaring af franskbrød, boller og rugbrød.

Man kan hurtigt komme i tvivl om hvordan man bedst opbevarer brød, for der findes mange myter og meninger om det.

Og den korrekte opbevaring af brødet betyder faktisk meget i forhold til både holdbarheden, men bestemt også når det gælder smagen.

Her gennemgår jeg hvordan du passer godt på brødet, så det holder sig frisk så længe som muligt.

Mug på brød

Generelt skal du vide, at mug på brød er noget skidt for din sundhed.

Det ved du sikkert godt, men muggent brød skal man ikke på nogen måde begynde at spise.

Hvis du opdager bare en lille plet mug i den ene ende af brødet, ja så skal du kassere hele brødet.

Det er altså ikke nok blot at skære det lille område fra.

Omvendt skal du ikke smide brød ud bare fordi holdbarhedsdatoen er overskredet.

Hvis brødet ellers ser, føles og lugter fint, så kan du roligt spise det.

Og så skal du ikke i øvrigt ikke røre mere ved brødet end højest nødvendigt, fordi disse berøringer kan være med til at danne mug på brødet.

Men her gennemgår jeg opbevaringen af de forskellige brødtyper.

Opbevaring af franskbrød

Vi starter med opbevaringen af franskbrød og andre hvedebrød.

Den type brød skal du altid opbevare ved stuetemperatur og et tørt sted. Så holder det længst.

Og et godt trick er, at du prikker eller stikker nogle små huller i plasticposen, for på den måde kan brødet ånde, og dermed mugner det ikke så let.

I køleskabet vil hvedebrød ikke mugne så hurtigt, men til gengæld bliver det meget hurtigt tørt og kedeligt, så drop køleskabet, og læg hvedebrød, franskbrød og den slags i en hullet plasticpose, som opbevares ved stuetemperatur.

Vil du opbevare hvedebrød i længere tid, ja så skal du komme det i fryseren. Her pakkes det i fryseposer.

Opbevaring af boller

Boller opbevares på samme måde som øvrigt hvedebrød, så kom bollerne i plasticpose med huller.

Opbevaring af rugbrød

Opbevaring af rugbrød er noget, der virkelig kan dele vandene.

Min egen erfaring er, at rugbrød holder sig bedst når det opbevares ved stuetemperatur i en pose med huller. Altså som med hvedebrød.

Flere af de store rugbrødsfabrikanter anbefaler da også denne opbevaring, men der er altså også mange, der lægger rugbrødet i køleskabet.

Køleskabet kan måske i meget varme sommermåneder være en løsning, men rugbrødet bliver hurtigere tørt og kedeligt på køl, og derfor bør du opbevare det udenfor køleskabet.

Rugbrød kan selvfølgelig også fryses ned, men brødet smuldrer let når det tages op.

Opbevaring af knækbrød og kiks

Knækbrød og kiks skal kommes i en lukket beholder, så de ikke bliver bløde.

Her kan de til gengæld holde sig i lang tid, ofte i flere måneder.

Opbevaring af kage

Hvis ikke du har spist hele kagen, kan du med fordel opbevare den ved stuetemperatur.

Dette afhænger selvfølgelig af hvilken type kage det er.

Flødekager og den slags skal naturligvis stilles i køleskabet, mens drømmekage og chokoladekage opbevares ved stuetemperatur.

Har du selv gode råd til opbevaring af brød? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Birgitte Stær

    december 14, 2024 at 7:40 pm

    Kedeligt, bedaget brød, som ellers ikke fejler noget, f.eks. flutes, kan blive som friskt igen med en tur i ovnen indpakket i staniol. Jeg bruger varmluft, ca. 10 minutter uden forvarmning. Brødet bliver blødt og lækkert igen. Staniolen kan åbnes for oven, hvis det også skal have lidt sprød top til sidst. Men også fint uden.
    Det kan endda gentages 2. gang.
    Minus: Afhængigt af mængden er det måske lidt meget at sætte ovnen i gang for.

    Svar
  2. Bente

    september 28, 2024 at 11:08 pm

    Mange tak for oplysning om opbevaring af brød

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her